10 produse alimentare, care nu se alterează și pot fi păstrate toată viața!

Consumarea alimentelor cu termenul de valabilitate expirat este o ocupație destul de riscantă. Însă există o serie de produse, despre a căror valabilitate nu trebuie să ne îngrijorăm, deoarece ele sunt capabile să nu se altereze pe parcursul multor ani și chiar secole.

Echipa noastră a selectat 10 alimente, care pot fi păstrate practic veșnic, fără să-și piardă valoarea nutritivă.

1. OREZUL

Cea mai bună temperatură de păstrare a orezului este de 4.5°C și mai mică. În calitate de recipiente de depozitate, cele mai potrivite sunt vasele din plastic alimentar (PETE) și borcanele de sticlă. După cum au arătat cercetările, dacă aceste condiții sunt respectate, atunci orezul poate fi păstrat până la 30 ani, fără să-și piardă aroma și compușii săi nutritivi. Trebuie să menționăm că în cadrul studiilor respective s-au utilizat 2 tipuri de orez: alb (lustruit) și aburit.

2. LAPTELE USCAT

Laptele uscat, preparat în conformitate cu toate standardele tehnologice, poate fi păstrat o perioadă nedeterminată, fără să-și piardă valoarea nutritivă. Unica condiție pentru aceasta: produsul trebuie să fie depozitat într-un recipient închis ermetic.

3. SOSUL DE SOIA

Sosul de soia poate fi păstrat minim 3 ani, chiar dacă recipientul lui este deschis. Iar termenul de valabilitate a sosului depozitat într-un vas închis ermetic poate fi mult mai lung: totul depinde de tipul de sos de soia, modul de preparare și calitatea sa, precum și de temperatura, la care este păstrat.

Spre exemplu, un sos calitativ poate fi obținut doar prin metoda de fermentare naturală, care durează de la câteva luni până la doi ani. Anume acesta poate fi păstrat mai mult de 3 ani. De aceea, fiți atenți cu producătorii, care adaugă chimicale pentru accelerarea procesului de preparare.

4. SIROPUL DE ARȚAR

Conform afirmațiilor Asociației Producătorilor de Siropuri de Arțar din Massachusetts, siropul de arțar, al cărui recipient nu a fost deschis, poate fi păstrat veșnic. Și chiar după deschidere, el poate fi valabil pentru consum pe parcursul câtorva ani, dacă este păstrat la frigider.

5. FASOLEA USCATĂ

Cercetătorii Universității „Brigham Young” au descoperit că, după 30 ani de păstrare, aspectul exterior al boabelor uscate de fasole s-a modificat, însă toate mostrele au rămas acceptabile pentru utilizarea în condiții extreme. De fapt, aceasta înseamnă că fasolea, precum și alte boboase, pot fi păstrate minim 30 ani.

6. SAREA

Luând în considerație faptul că sarea nu este propriu-zis un produs alimentar, ci un mineral, este pur și simplu imposibil să găsim sare alterată. Într-adevăr, acest produs este sensibil la umiditate și, absorbindu-o, se transformă într-o bucată mare, care trebuie ulterior spartă cu un obiect dur. Totuși, sarea rămâne sare.

Apropo, sarea iodată se păstrează doar aproximativ un an. În acest timp iodul se evaporă și proprietățile tămăduitoare ale acestei sări dispar. Dar ea poate fi utilizată în continuare ca sare obișnuită, de bucătărie.

7. BĂUTURILE ALCOOLICE TARI

Termenul de valabilitate a băuturilor spirtoase, precum votca, whisky, romul și coniacul, nu expiră niciodată. Cel mai important este să le păstrați într-un loc întunecos și răcoritor, în recipiente închise etanș.

8. OȚETUL

Oțetul alb este încă un produs, al cărui termen de valabilitate nu expiră niciodată, dacă este păstrat în condiții corespunzătoare. Cel mai bun mod de păstrare îndelungată a oțetului este depozitarea lui în sticla originală, închisă ermetic, într-un loc întunecos și răcoros, cât mai departe de sursele de căldură.

9. ZAHĂRUL

Zahărul, precum și sarea, poate fi păstrat o perioadă nedeterminată, îndeosebi dacă este depozitat în recipiente ermetice. Altfel el absoarbe umezeala din aer și se transformă într-un bolovan. Însă chiar și în această situație zahărul nu-și pierde proprietățile.

Apropo, în ceea ce privește proprietățile de păstrare îndelungată, zahărul pudră și zahărul brun nu sunt mai prejos decât cel alb, obișnuit.

10. MIEREA

Pe bună dreptate, mierea poate fi numită un produs unic, care poate fi păstrat veșnic. Structura și compoziția ei sunt extrem de neprielnice pentru dezvoltarea bacteriilor. Iar recipientele ermetice limitează interacțiunea ei cu aerul și umiditatea, transformându-o astfel într-un produs absolut inalterabil.

Apropo, în timpul săpăturilor realizate în cadrul unei piramide egiptene, arheologii au descoperit câteva oale cu miere. Vârsta aproximativă a acestei descoperiri este de aproximativ 2000-3000 ani. Și da, mierea era încă comestibilă: arheologii chiar au gustat-o. Iar peste câțiva ani de la acest eveniment în Georgia a fost găsită mierea cu vârsta de 5.500 ani.

Incredibil, nu-i așa? Păstrați produsele alimentare în condiții optime și bucurați-vă de ele pe parcursul multor ani!