20 plante, care ar trebui să crească unele lângă altele. Câteva sfaturi extraordinare!

Unele plantele se plac reciproc, iar altele, dimpotrivă, nu se suportă.

Astăzi am pregătit pentru dumneavoastră o listă cu 10 perechi de plante, care pot fi vecine extraordinare: fie prin respingerea dăunătorilor, fie prin îmbunătățirea generală a dezvoltării lor.

Luați-le în considerație, când veți pregăti planul general al grădinii în următoarele sezoane.

1. CONDURUL DOAMNEI ȘI CASTRAVEȚII

Condurașii sunt cunoscuți pentru proprietățile lor repelente, care afectează anumite insecte.

De asemenea, ei funcționează ca agenți de ademenire a anumitor afide, pentru că acești dăunători răspândiți preferă condurașii în „detrimentul” altor plante.

Menționăm și faptul că aceste plante îmbunătățesc sănătatea și gustul castraveților. Florile lor sunt comestibile și reprezintă un adaos minunat pentru salate!

2. ROȘIILE ȘI SPARANGHELUL

Specialiștii recomandă plantarea acestui duet, care se ajută reciproc.

Roșiile conțin solanină — un compus chimic, care este cunoscut pentru respingerea gândacilor sparanghelului.

În mod similar, sparanghelul conține o substanță chimică, care omoară viermii (nematozii) — aceștia sunt dăunătorii comuni ai roșiilor. De aceea, dacă doriți să cultivați ambele plante în grădina dumneavoastră, asigurați-le vecinătatea.

3. ARPAGICUL ȘI TRANDAFIRII

Arpagicul este un tovarăș minunat pentru multe plante, îndeosebi pentru trandafiri.

El combate pătarea neagră și gândacii japonezi, care deseori atacă trandafirii. Plantați arpagicul în apropierea lor și aceste flori se vor dezvolta mult mai bine.

De asemenea, aceste două culturi eflorescente se completează într-un mod minunat, creând un aranjament formidabil în grădină.

4. BUSUIOCUL ȘI ARDEII

Busuiocul este un vecin minunat pentru numeroase alte plante, printre care se află și ardeii.

Plantați busuiocul în apropierea ardeilor și, conform informațiilor obținute de la specialiști, veți observa o reducere a numărului de afide și acarieni, ca să nu mai menționăm și îmbunătățirea sănătății și dezvoltării generale ale ardeilor.

Cu siguranță, nu veți pierde nimic, dacă veți încerca!

5. SPANACUL ȘI MAZĂREA

Fiind culturi, care preferă temperaturile mici, spanacul și mazărea formează o pereche excepțională.

Mazărea întinsă pe spaliere umbrește suplimentar spanacul în timpul perioadei calde a zilei. De asemenea, specialiștii afirmă că spanacul este un mare „mâncăcios”, iar mazărea în calitate de legumă mărește disponibilitatea azotului în sol.

De aceea, lăsați mazărea să protejeze și să hrănească spanacul.

6. CIMBRUL ȘI FASOLEA

Dacă vă place să cultivați fasolea, ar trebui să cultivați și cimbrul!

Specialiștii spun că cimbrul alungă gândacii mexicani ai fasolei și, de asemenea, îmbunătățește creșterea generală și gustul fasolei verzi.

Pe lângă faptul că formează un cuplu minunat în grădină, aceste culturi se combină excelent și în bucătărie.

7. VARZA ȘI SALVIA

Omizile pot să provoace daune semnificative în cultura de varză și, conform părerii experților, omizile moliei verzei (fluturelui alb) sunt cele mai distructive dintre ele.

Salvia, precum și alte ierburi aromate, sunt cunoscute pentru respingerea acestor creaturi dăunătoare și reprezintă niște tovarăși minunați pentru plantele din familia cruciferelor.

8. LĂPTUCA ȘI CEAPA

Semănați rânduri de lăptuci printre rândurile de ceapă. În timp ce ceapa se va dezvolta, salata verde va contribui la împiedicarea creșterii buruienilor.

De asemenea, horticultorii afirmă că ceapa va ajuta lăptuca prin ținerea iepurilor nesuferiți la distanță. Este o combinație foarte reușită!

9. MORCOVII ȘI RIDICHILE

Tovărășia morcovilor și ridichilor este minunată, deoarece, după cum spun specialiștii, sincronizarea lor este perfectă! Semănați ridichile printre morcovi și ele vor fi gata pentru culegere la timp, astfel încât să permită morcovilor să se dezvolte.

Astfel veți economisi spațiul din grădina dumneavoastră!

10. BROCCOLI ȘI CRĂIȚELE

Pe lângă faptul că resping numeroase insecte, specialiștii afirmă că crăițele consumă cantitatea minimă de calciu. Pe de altă parte, broccoli necesită mult calciu. De aceea, ca să păstrați mai mult calciu pentru broccoli, luați în considerație împerecherea acestor două plante în grădină.

Povestiți-ne despre combinațiile de plante, pe care le-ați încercat în grădina dumneavoastră. Care dintre ele au fost reușite? Ne vom bucura să aflăm mai multe informații despre experiențele voastre în cultivarea combinată a plantelor!

Spor la grădinărit!