8 mituri despre alimentație, la care trebuia demult să renunțăm!

Uleiul de palmier este foarte dăunător, glutamatul de sodiu provoacă dependență, iar cartofii merită să fie „izgoniți” pentru totdeauna din alimentație — în fiecare zi auzim aceste „adevăruri” simple.

Echipa noastră a adunat cele mai populare mituri despre mâncare și a aflat, dacă trebuie să credem în ele.

LATTE-UL CONȚINE MAI PUȚINĂ CAFEINĂ DECÂT ESPRESSO.

Mulți oameni sunt siguri că anume espresso conține cea mai multă cafeină. Ei sunt induși în eroare de gustul lui intens, care, de fapt, nu influențează în vreun fel „tăria” băuturii, exact ca și adăugarea laptelui sau zahărului. De fapt, conținutul de cafeină din latte, cappuccino și espresso este absolut identic și depinde doar de soiul și compoziția cafelei.

FRUCTELE ȘI DULCIURILE TREBUIE SERVITE DOAR LA DESERT.

De principiu, nutriționiștii nu sunt de acord cu această tradiție străveche. Ei recomandă servirea fructelor la micul dejun și în calitate de gustare pe parcursul zilei. Iar dulciurile trebuie mâncate doar dimineața: două bucățele de ciocolată servite în prima jumătate a zilei nu vor provoca un salt brusc de secreție a insulinei. Iar, după prânz, cel mai bine ar fi să ne abținem de la folosirea zahărului și produselor de cofetărie.

GLUTAMATUL DE NATRIU ESTE NOCIV.

Е621 sau, științific vorbind, glutamatul monosodic, este unul dintre cei mai răspândiți aditivi alimentari din lume. Formula lui a fost descoperită în Japonia. În 1908 chimistul Kikunae Ikeda a obținut glutamatul de sodiu din alge marine și a descris gustul lui ca „umami” (apetisant). De fapt, această substanță se găsește în majoritatea produselor naturale: de la ardei și până la roșii. Ea provoacă activitatea mai intensă a receptorilor gustativi de la nivelul limbii — anume această caracteristică este folosită de producători. Cel mai mare pericol, pe care-l prezintă alimentele cu E621 adăugat artificial, se rezumă la banalul mâncat excesiv.

PÂINEA NEAGRĂ ESTE MAI FOLOSITOARE DECÂT CEA ALBĂ.

Mulți oameni sunt siguri că preparatele din făină albă sunt contraindicate celor care doresc să slăbească și că ei trebuie să aleagă copturile din făină de secară. Însă valorile calorice ale pâinii albe și pâinii negre sunt aproape identice. De aceea, puteți lua în greutate, dacă exagerați cu orice tip de pâine. Cea mai importantă deosebire este făina. Pâinea neagră se prepară din făină de secară. Ea conține mai multe fibre vegetale și, din această cauză, este preferată din punct de vedere metabolic. Pe de altă parte, pâinea de grâu este mai poroasă și se digeră mai ușor. De aceea, în cazul unor afecțiuni gastro-enterologice se recomandă consumul anume al acestui tip de pâine.

ULEIUL DE MĂSLINE ESTE MAI FOLOSITOR DECÂT ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI, DEOARECE ACCELEREAZĂ METABOLISMUL.

Specialiștii afirmă că toate tipurile de ulei sunt folositoare, însă în cantitate limitată — maxim 30 ml pe zi. Ele conțin acizi grași nesaturați, care îmbunătățesc metabolismul colesterolului. Datorită acestei proprietăți, uleiul poate fi folosit ca un excelent agent profilactic al afecțiunilor sistemului cardio-vascular.

ZAHĂRUL DIN TRESTIA-DE-ZAHĂR ESTE FOLOSITOR.

Într-adevăr, el conține multe microelemente folositoare, însă cantitățile lor sunt nesemnificative. Puțin probabil ca cineva să fie pregătit să mănânce 2 kg de zahăr de dragul dozei zilnice de potasiu. Principalul avantaj al zahărului de trestie este faptul că poate fi consumat în stare nerafinată. Beneficiile acestui produs determină multe discuții contradictorii între nutriționiști, deoarece el conține 97% zaharoză, iar valoarea lui calorică este de aproape 387 kcal/100 g.

PASTELE FĂINOASE ȘI CARTOFII AFECTEAZĂ SILUETA.

Totul nu este chiar atât de groaznic precum pare. Tuberculii de cartofi conțin potasiu, magneziu și fier. Însă trebuie să luați în considerație unele aspecte. Valoarea calorică a cartofilor copți este de 80 kcal/100 g, iar a celor prăjiți ajunge până la 317 kcal/100 g. Pe lângă aceasta, dacă-i veți servi cu sos, valoarea calorică se va mări brusc.

În ceea ce privește pastele făinoase, situația este puțin mai dificilă. Tăiețeii obișnuiți conțin aproximativ 114 kcal/100 g. Valoarea calorică a pastelor preparate din soiuri dure de grâu este de 230 kcal/100 g. Însă pastele din grâu dur conțin multe substanțe nutritive și folositoare, multă celuloză, mai puțin amidon și grăsimi. Iar macaroanele obișnuite reprezintă doar calorii goale.

ULEIUL DE PALMIER ESTE DĂUNĂTOR.

Reputația acestui ulei tropical a fost stricată de conținutul lui ridicat de acid palmitic, care contribuie la creșterea nivelului așa-numitului colesterol „rău”. Însă el conține și acid oleic, care neutralizează posibila nocivitate a acidului palmitic și, drept rezultat, uleiul de palmier nu influențează metabolismul colesterolului. Uleiul extra virgin de palmier are o nuanță intensă de portocaliu și reprezintă o sursă bogată de acizi grași nesaturați și beta-caroten. Principala problemă se rezumă la faptul că producătorii mincinoși deseori înlocuiesc ingredientele mai scumpe cu ulei de palmier, care este mai ieftin, păcălindu-și astfel cumpărătorii.

Echipa noastră a reușit să spulbere miturile, în care credeați? Există încă numeroase produse, care au căpătat nemeritat o reputație proastă. Povestiți-ne despre ele!

Aveți grijă de voi, alimentați-vă corect și fiți sănătoși!