Bujorii – cum să divizați și să plantați tufele!

În grădinile de astăzi, cele mai des întâlnite flori sunt bujorii. Aceștia sunt apreciați pentru butașii frumoși și aromați, care înfrumusețează grădină în prima jumătate a verii. Dar cu timpul, planta își poate pierde atractivitatea și, din acest motiv, trebuie răsădită.

Bujorii sălbatici pot crește pe același loc mai bine de 50 de ani, pe când soiurile hibride, care, de regulă, se cultivă în grădinile cu flori, au nevoie de transplantare cel puțin o dată în 10 ani. Iar atunci când se dorește înmulțirea bujorului, tufa acestuia se divizează și se plantează. Dar pentru acest scop se potrivesc doar bujorii cu vârsta de 4-5 ani.

Totuși, dacă vă doriți ca bujorii să înflorească bogat, iar tufa să aibă o formă frumoasă, atunci plantele au nevoie să fie divizate și plantate la fiecare 3-4 ani. Sistemul radicular și lăstarii bujorilor cresc foarte repede și, din acest motiv, pe tufele rămuroase se formează flori mai mici și nu atât de viu colorate. În plus, rădăcina bătrână se separă mult mai greu.

Când și cum se divizează bujorii?

Rădăcinile plantelor trebuie să se acomodeze și să dea mici germeni până la instalarea frigurilor. Iată de ce, perioada cea mai potrivită pentru separarea tufei de bujori este sfârșitul lunii august – mijlocul lunii septembrie.

Pentru aceasta, aveți nevoie de:

-foarfecă horticolă;

-lopată;

-țăruș din lemn;

-ciocan;

-cuțit de grădină;

-stropitoare cu apă.

1.Dacă tufa a crescut prea tare, tăiați 1/3 din tulpini, folosind foarfeca horticolă, și legați-le cu o ață, pentru ca să nu se rupă în timpul divizării.

2.Folosind o lopată ascuțită, săpați tufa din toate părțile, la o distanță de 20-25 cm de rizom, și o scoateți cu grijă din pământ, străduindu-vă să nu deteriorați rădăcinile. Apoi scuturați pământul și spălați rămășițele sub jet de apă.

Sfat. Dacă tufa este mare și grea, în centrul rizomului, bateți un țăruș din lemn cu ciocanul și împărțiți tufa în 2-3 părți.

3.Cu un cuțit ascuțit, tăiați tufa în plante separate cu câte 3-5 muguri și câteva rădăcini tinere cu lungimea de 10-20 cm (rădăcinile sănătoase, dar lungi trebuie îndepărtate). Înlăturați, de asemenea, toate părțile bolnave, deteriorate și vechi ale tufei, precum și rădăcinile rupte. Partea deasupra solului o tăiați până aproape de rădăcini.

Așa arată plantele separate sănătoase.

4.Înmuiați plantele separate în soluție roz de permanganat de potasiu pentru 30 de minute. Apoi, pe tăieturi, aplicați cărbune măcinat sau orice tip de fungicid.

Sădiți plantele separate de bujori

1.Săpați o groapă cu adâncimea și diametrul de 50-60 cm. Umpleți-o pe jumătate cu sol fertil. Vă recomandăm să pregătiți groapa din timp (cu 3 săptămâni mai devreme), pentru ca pământul din ea să reușească se se așeze.

2.Introduceți planta separată, astfel încât mugurul superior de pe bulb să se afle cu 3-5 cm mai jos de nivelul pământului. Dacă mugurul bujorului se va afla deasupra suprafeței pământului, planta poate să nu înflorească.

3.Mușuroiți puțin tufa plantată, pentru ca mugurii să fie acoperiți cu pământ, dar nu aplatizați tare solul, ca să nu deteriorați ochiurile.

4.Udați planta din abundență.

5.Odată cu sosirea frigurilor, mulciți bujorii cu un strat de 10-15 cm de humus sau turbă. Iar primăvara devreme (când încep să apară plantele tinere ale bujorilor), îndepărtați mulciul.

Sfat. Dacă plantați câțiva bujori alături, țineți cont de faptul, că distanța dintre ei trebuie să fie de 70-100 cm.

În primii 2 ani, plantele separate trebuie să-și dezvolte sistemul radicular, deci nu le permiteți să înflorească: ciupiți toți butașii ce se formează. Și deja în cel de-al 3-4-lea an de viață, tufa de bujori vă va bucura cu flori luxuriante. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie să aflați cauza lipsei de flori.

Spor la grădinărit!