Chifle cu stafide și glazură de portocale. Un gust de poveste!

Chiflele cu stafide și glazură de portocale sunt incredibil de moi, pufoase și gustoase! Se prepară simplu și rapid! Se potrivesc excelent cu ceaiul sau cafeaua!

INGREDIENTE (pentru 8 chifle):

Pentru aluat:

-280 g de făină;

-10 g de drojdie proaspătă sau 3 g de drojdie uscată;

-150 ml de lapte;

-un ou;

-40 g de unt;

-50 g de zahăr;

-¼ linguriță de sare.

Pentru umplutură:

-100 g de stafide (puteți să le înlocuiți cu alte fructe uscate: de exemplu, bucățele de caise uscate sau merișoare uscate);

-15 g de unt (la temperatura camerei).

Pentru glazura de portocale:

-jumătate de portocală (sucul + coaja);

-100 g de zahăr pudră.

Suplimentar:

-un ou — pentru ungerea chiflelor;

-ulei rafinat de floarea-soarelui (fără miros).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați drojdia cu o linguriță de zahăr. Adăugați laptele călduț și amestecați. Lăsați compoziția să se odihnească pe parcursul a 10 minute.

2.Topiți untul și lăsați-l să se răcească.

3.Bateți oul cu zahărul rămas și sarea până la omogenizare (cu telul sau furculița).

4.Adăugați compoziția de drojdie în cea de ouă. Amestecați.

5.Cerneți făina într-un bol adânc și realizați o adâncitură în mijlocul ei. Turnați compoziția lichidă în ea și începeți să frământați aluatul. După ce veți încorpora toată făina în el, adăugați untul topit și răcit. Continuați să frământați aluatul pe parcursul a 10-15 minute.

Inițial aluatul va fi neted și maleabil. Apoi el va începe să se lipească de mâini și pereții bolului. Ca să ușurați procesul de frământare, umeziți-vă periodic degetele cu ulei de floarea-soarelui. La sfârșitul frământării aluatul se va aduna sub formă de ghem, va fi neted și nu se va mai lipi de pereții bolului.

6.Ungeți un bol adânc cu ulei. Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l în bolul pregătit. Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să dospească pe parcursul a 1.5 ore.

7.Între timp pregătiți umplutura: acoperiți stafidele cu apă clocotită și lăsați-le să se opărească pe parcursul a 15-20 minute. Apoi spălați-le foarte bine și uscați-le cu ajutorul unui prosop.

8.După ce aluatul va dospi, transferați-l pe suprafața de lucru, presărată cu făină și divizați-l în 8 bucăți (greutatea medie a unei bucăți este de 70 g). Modelați fiecare bucată de aluat sub formă de biluță. Acoperiți-le cu folie alimentară, ca să evitați uscarea suprafeței lor.

9.Întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță cu grosimea de aproximativ 5 mm. Ungeți-o cu puțin unt moale și presărați-o uniform cu stafide.

10.Rulați turtița sub formă de rulou compact.

11.Apoi tăiați ruloul în jumătăți incomplete (în direcție longitudinală), folosind un cuțit ascuțit. Răsuciți-le cu secțiunea în sus și împletiți-le. Lipiți capetele spiralei rezultate, obținând astfel un covrigel. Ascundeți „cusătura” sub chiflă.

12.Așezați chiflele modelate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 30-40 minute.

13.Ungeți chiflele cu ou bătut și coaceți-le pe parcursul a 20 minute în cuptorul preîncălzit până la 190°C. Lăsați-le să se răcească pe grătar.

14.Chiflele sunt gata! Dacă doriți, puteți să le presărați cu zahăr pudră sau să le acoperiți cu glazură de portocale.

15.Ca să pregătiți glazura de portocale, amestecați zahărul pudră cu coaja rasă de portocală. Apoi adăugați treptat sucul de portocală și amestecați foarte bine. Puteți să ajustați consistența glazurii după propriul dumneavoastră gust. Dacă glazura este prea lichidă, mai adăugați o cantitate mică de zahăr pudră.

16.Glazura trebuie aplicată pe chifle îndată după preparare. După ce se usucă puțin, ea nu se mai lipește de mâini.

Chiflele sunt foarte gingașe, moi și aromate. Vă recomandăm să le pregătiți!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!