Cum se înmulțesc brumărelele? Ușor!

Brumărelele (Phlox) sunt plante foarte aspectuoase și prezintă o paletă de culori incredibil de vastă. Se cunosc aproximativ 50 specii.

De obicei, ele sunt înmulțite prin butași. Însă separarea acestora nu este întotdeauna confortabilă, deoarece astfel planta poate fi traumatizată. De aceea, trebuie să cunoașteți mai multe informații despre acest proces.

Înrădăcinarea butașilor în sol deschis sau în serele reci poate fi realizată de la sfârșitul lunii mai și până la mijlocul verii, însă cel mai bine până la sfârșitul lunii iunie.

Pentru ca frunzele să nu se ofilească, realizați totul într-o singură etapă: tăierea și plantarea. Cu cât butașii vor fi puși mai repede în pământ, cu atât șansele de înflorire tomnatică a brumărelelor vor fi mai mari.

CUM SE ÎNMULȚESC CORECT BRUMĂRELELE?

1.În calitate de butaș se preferă partea mijlocie, nelignificată a lăstarului de pe o plantă sănătoasă.

2.Tăiați partea de lăstar situată între două noduri (locurile de fixare a frunzelor). Tăietura inferioară trebuie realizată sub nodul inferior, iar cea superioară — cu 0.5 cm mai sus de nodul superior.

3.Îndepărtați frunzele de la nivelul nodului inferior, păstrând doar mugurii, care se află în „axila” frunzei. Tăiați în jumătate frunzele de la nivelul nodului superior.

4.Introduceți cu grijă butașul în sol — până la nodul superior.

5.Înfigeți un țăruș în preajma butașului și, folosindu-l, presați solul spre butaș.

6.Ca regulă, butașii sunt plantați pe rânduri transversale, lăsându-se spații de 8-10 cm între rânduri și 5-6 cm între butașii de pe același rând.

7.După plantare umbriți butașii până când vor forma frunzulițe noi. În prima săptămână udați răsadurile cu apă caldă până la 5 ori pe zi, iar apoi după necesitate.

8.Peste 3-4 săptămâni de la plantare butașii se vor înrădăcina, iar în „axilele” frunzelor de la nivelul nodului superior vor apărea 1-2 lăstari.

PE SCURT DESPRE ALTELE

Și la sfârșitul articolului nostru vă vom descrie pe scurt câteva soiuri ale speciei Phlox paniculata (brumărele).

1. ARCHANGEL

Are flori albe de 4 cm. Înălțimea plantei este de 120 cm, iar perioada medie de înflorire: de la sfârșitul lunii iulie – până la mijlocul lunii august.

2. SUFLEU DE CĂPȘUNI

Dimensiunea florilor este de 3.5 cm. Înălțimea plantei este de 110 cm, iar perioada de înflorire este medie. Bobocii sunt într-atât de frumoși, încât nici nu este necesar să înflorească.

3. NU-MĂ-UITA

Dimensiunea florilor este de 4.3 cm. Înălțimea plantei este de 70 cm. Ea înflorește la începutul verii. Florile sunt lila în timpul zilei și azurii în timpul serii.

4. ODILE

Are florile roșii de 3.5 cm și înălțimea de 100 cm. Perioada de înflorire este medie. Spre deosebire de multe alte soiuri roșii, nu arde la soare.

5. BLOSSOMS

Înălțimea plantei este de 60-70 cm și are o perioadă medie de înflorire. Această brumărea este uimitoare prin faptul că bobocii ei nu se deschid: de aici provine denumirea ei.

Spor la grădinărit!