Dulceață din orice fel de fructe, fără fierbere îndelungată și toate vitaminele se păstrează în fructe!

Dulceața de zmeură este pur și simplu o gustoșenie! Aștepți și tu, la fel de mult ca și mine, perioada în care apar fructele de sezon pentru ca să începi cu eleganță să pregătești dulceață? Acest proces are ceva mistic, când stai lângă ceaun și amesteci dulceața, din care ies bule, cu lingura de lemn!

Căpșuni, vișine, coacăze, zmeură, dude…o adevărată melodie. Aranjăm borcanele în rând, mereu adăugân borcane pe rafturile din dulap sau debara.

Cât este de minunat când în timpul iernii te bucuri de un ceai cald cu o felie de pâine unsă cu dulceață care îți amintește de aromele verii!

În acest secol al timpului grăbit rețeta mamei și a bunicii, care presupune fierbere îndelungată în mai multe etape, nu ne mai este pe plac. Vrem să facem totul repede, din două mișcări totul să fie gata. Și iată aici ne amintim de rețeta „dulceață în 5 minute” care poate fi gătită din orice fel de fructe.

Cu cât mai puțin dulceața este fiartă cu atât este mai benefică și fructele își păstrează gustul, forma și aroma nemodificate. Pentru această rețetă sunt perfecte: zmeura, coacăzele, căpșunile și vișinele.

Ingrediente:

-1 kg de fructe;

-1 kg zahăr;

-4 linguri suc de lămâie (la vișine nu trebuie să adăugați).

Mod de preparare:

1.Spălați fructele alese, dacă folosiți vișine atunci veți îndepărta sâmburii. Presărați-le cu zahăr și lăsați-le pe noapte în frigider.

2.Dimineața puneți vasul în care sunt fructele pe foc mediu și dați-le în clocot. Când încep să fiarbă adăugați sucul de lămâie și fierbeți încă 5 minute. Folosiți un ceaun mare, o cratiță sau un lighean din metal. Folosiți doar lingură de lemn când amestecați.

3.Turnați dulceața în borcane sterile, pe care le veți închide ermetic. Mie îmi este mai comod să folosesc borcane de 250 ml cu capac care se învârtește. Cât timp dulceața fierbe, eu pun capacele în apă care clocotește și le fierb puțin, iar în borcane pun puțină apă și le pun în microunde să se sterilizeze.

4.Închideți ermetic borcanele, întoarceți-le cu capacul în jos și înveliți-le cu o plapumă pentru câteva ore, până se răcesc.

Cantitatea produsului finit depinde de tipul de fructe: zmeură, căpșuni, coacăze – aproximativ 1 L, cireșe – aproximativ 1,6 L (datorită abundenței de suc). Este cert faptul că dulcețurile de casă se păstrează foarte bine și în condițiile unui apartament urban, fără ca să fie puse în frigider, nu se acresc și nu explodează.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!