Meteorologii afirmă: „Iarna 2018-2019 va fi cea mai rece iarnă din ultimii 100 ani!” Urmează fenomene-record…

În ultimul timp clima provoacă o mulțime de întrebări. Uraganele, care rup copacii și acoperișurile, grindina în mijlocul verii, ploile reci ca gheața și vânturile din luna iunie — aparent, vremea a înnebunit.

Deja ne-am obișnuit să considerăm că încălzirea globală este responsabilă pentru toate, dar, după cum se pare, ne poate aștepta și răcirea globală. Savanții din Marea Britanie și Rusia afirmă că planeta noastră a intrat într-un nou ciclu climatic, care se caracterizează prin reducerea temperaturii.

Conform calculelor lor, cea mai apropiată iarnă va fi cea mai rece iarnă din ultimul secol. Schimbarea bruscă a condițiilor climatice va provoca simultan 2 fenomene naturale — reducerea activității solare și modificarea direcției fluxurilor de aer.

PROGNOZA METEO PENTRU IARNA 2018-2019

Meteorologii britanici au fost primii, care au început discuțiile despre iarna grea. Ei au descoperit creșterea temperaturii cu o fracțiune de grad în Oceanul Atlantic și au comparat devierea fluxului oceanic cu direcțiile fluxurilor de aer. Conform prognozelor lor, temperaturile extrem de reduse vor începe să fie identificate de la mijlocul lunii octombrie, iar în timpul iernii Europa va fi supusă la geruri de 25-30°C.

Oamenii din regiunile reci nu vor avea de suferit, iar europenii vor trece printr-o catastrofă, precum cea din filmul „The Day After Tomorrow” („Unde vei fi poimâine?”, 2004). Astfel, savanții ne avertizează: nu a mai rămas mult timp pentru cumpărarea hainelor călduroase și verificarea instalațiilor termice din locuințe.

Europa se pregătește deja de iarna rece, confirmând astfel că prognozele meteorologilor nu reprezintă doar o sensație pustie din presă. Astfel, din surse publice puteți să aflați că țările europene și-au mărit importul de gaze naturale cu 5-10%.

Cu ceva timp în urmă cercetătorii Universității Northumbria din Marea Britanie au modelat și au analizat ciclurile activității solare. Drept rezultat, ei au anunțat că peste 5-10 ani pe Pământ poate să se producă răcirea globală.

Conform datelor obținute de experți, activitatea minimă a Soarelui se așteaptă între anii 2022-2040. De aceea, în următorii ani ea poate să scadă până la valorile minime din secolele XIV–XVII, care au fost numite mica eră glaciară.

Mica eră glaciară a produs modificări fatale în viața Europei. Doar între anii 1315-1317, datorită marii foamete cauzate de friguri, a murit aproape un sfert din populația Europei. În acești ani au înghețat de mai multe ori Tamisa, Dunărea, canalele din Amsterdam și chiar și Marea Adriatică.

Vârful răcirii s-a produs în anii Minimului lui Maunder — 1645-1715. În această perioadă existau foarte puține pete pe Soare: doar 40-50 în locul obișnuitelor 40.000-50.000. Asemenea „stingeri” ale activității solare sunt ciclice și au loc o dată la 300-400 ani.

„Winter is coming” („Vine iarna”) este deviza casei Stark din serialul „Urzeala Tronurilor”, realizat pe baza sagei celebre a lui George Martin, este foarte actuală în prezent — mai mult ca niciodată. Doar noul Minim al lui Maunder, după cum spun experții, poate să înceapă propriu-zis peste 5-6 ani.

Vara va fi puțin mai rece, iar iarna — mai geroasă și mai lungă. Ciclul activității solare reduse va fi de 2 ori mai scurt decât cel ce a avut loc cu 400 ani în urmă și va dura 30 ani (nu 60 ani).

Există doar o singură metodă, prin care putem să verificăm această afirmație: să trăim până atunci și să observăm ce se va întâmpla. Iar între timp vom începe să ne aprovizionăm cu lucruri călduroase!

Aveți grijă de dumneavoastră!