Metode stranii și eficiente de înviorare a florilor, pe care le cunosc doar florarii!

Vi s-a întâmplat să cumpărați un buchet frumos de flori și să-l găsiți ofilit peste doar 2 zile? Există 2 reguli obligatorii pentru menținerea prospețimii florilor: apa curată și tăierea oblică a tulpinilor cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Însă există multe alte secrete de îngrijire a florilor tăiate. În acest articol vă vom povesti despre cele care nu necesită eforturi deosebite sau mult timp și sunt foarte eficiente. De acum florile din vază vor fi mult timp proaspete și parfumate!

1. „FIERBEȚI” TULPINA.

Această metodă șocantă este potrivită pentru florile, care au o tulpină neomogenă: densă — la exterior și moale — în interior. Acestea sunt crizantemele, bujorii, gerberele, hortensiile și piciorul cocoșului (Ranunculus).

Scufundați tulpina plantei (aproximativ 5-7 cm) în apă clocotindă pentru circa 3 secunde. Apoi tăiați partea, care a fost în apă, în direcție oblică, cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Puneți-o îndată în apă curată și rece. În acest mod este inițiat un fel de proces de „reînnoire” a plantei și florile ei își vor menține prospețimea mai mult timp. Chiar mai mult, folosind această metodă, puteți să oferiți o a doua viață florilor, care au început să se ofilească.

2. OFERIȚI APĂ FRUNZELOR, DEOARECE ALTFEL ELE O VOR LUA DE LA FLORI.

Se cunoaște faptul că frunzele nu trebuie să înoate în apă, ca să nu provoace dezvoltarea bacteriilor.

Însă cel mai bine este atunci când buchetul are puține frunze: altfel ele „storc” umiditatea din flori. Dacă nu doriți să le îndepărtați, stropiți-le zilnic cu ajutorul unui pulverizator.

3. SERVIȚI FLORILE CU UN COCKTAIL.

Da, florile iubesc să bea apă neobișnuită și reacționează foarte bine la adaosuri. Dacă nu utilizați aditivii industriali speciali, bucurați-vă plantele cu:

-aspirină (un comprimat la o vază medie);

-apă amoniacală (1-3 lingurițe, în funcție de volumul vazei);

-amestecul universal (o linguriță de sare de lămâie, o linguriță de zahăr, o picătură de înălbitor).

Unele flori au propriile lor preferințe. De exemplu, ochiul-boului este o „damă alcoolică” și va sta mult timp în cocktail-ul pregătit dintr-o linguriță de spirt și un litru de apă. Lalelele și narcisele iubesc zahărul, iar trandafirii — sarea de lămâie.

Dacă este necesar ca bobocii să se desfacă mai repede, apelați la ajutorul camforului sau apei amoniacale.

4. OBLIGAȚI-LE SĂ BEA.

 

Provocând sinteza substanțelor active din plante, unii compuși le determină propriu-zis să bea apă.

Cele mai active sunt aspirina și cărbunele medicinal.

Florile cu tulpina goală pot fi udate prin turnarea apei direct în interiorul tulpinii și închiderea ei cu o bucățică de vată. Dalia și lupinul vor supraviețui mai mult în acest fel. Hortensia (prezentată în imaginea stângă din colajul de mai sus) va fi plină de prospețime, dacă florile ei vor fi periodic scufundate într-un recipient cu apă.

Însă există o plantă, care nu acceptă apa. Dacă veți pune mimoza în apă, ea va mucegăi repede, iar biluțele galbene se vor înnegri. Țineți-o într-un vas fără apă.

5. RUPEȚI-LE STAMINELE.

Dacă florile au stamine lungi, puteți să le îndepărtați, ca să prelungiți viața buchetului.

Astfel va înceta polenizarea. Acest lucru se referă la lalele, crini și macii decorativi. În cazul crinilor manevra respectivă va înlătura și mirosul înțepător din încăpere.

6. PUNEȚI O PLANTĂ-DOCTOR LÂNGĂ BUCHET.

Unele plante iubesc mândra singurătate: de exemplu, florile, care se află în preajma unui buchet de trandafiri sau narcise, nu vor avea o viață îndelungată. Iar alte plante, dimpotrivă, joacă rolul doctorului. Buchetul va trăi mai mult, dacă vecinii lui din vază vor fi:

-toate speciile de mușcate (în imaginea stângă de pe colajul anterior);

-rămurelele de tuia;

-rămurelele de vinariță.

7. PUNEȚI FLORILE ÎN FRIGIDER.

Practic toate florile se păstrează bine la frig și această informație vă va ajuta, dacă trebuie să păstrați buchetul pentru un eveniment.

Lalelele, garoafele și crizantemele vor supraviețui excelent pe parcursul câtorva zile la frigider, fără apă. Însă cel mai bine ar fi să le înfășurați tulpinile cu o cârpă umedă. Celelalte plante trebuie păstrate în apă, tăindu-li-se tulpinile. Terasele răcoroase pot servi în calitate de „săli de așteptare” pentru trandafiri.

8. JERTFIȚI „PICIOARELE”, CA SĂ PĂSTRAȚI „CAPUL”.

Păstrarea buchetului este cea mai dificilă, atunci când el conține mulți „participanți”: evident, unele flori se vor ofili printre primele. În asemenea cazuri faceți tulpinile florilor maxim de scurte, iar tăieturile — maxim de lungi. Îndepărtați bobocii ofiliți, pentru ca ei să nu-i „molipsească” pe ceilalți și scurtați tulpinile în fiecare zi.

În cazul lalelelor, frunzele lor „fură” multă umiditate de la flori, deoarece structura lor este asemănătoare. Îndepărtați frunzele inferioare, ca să permiteți bobocilor să trăiască mai mult.

9. FOLOSIȚI „TORTURILE”.

Încercați metodele neobișnuite de prelucrare a tulpinilor:

-înmuiați-le părțile inferioare cu ajutorul unui ciocan (liliacul, trandafirii);

-prelucrați-le cu sare înainte de a le pune în vază (calele, gerberele);

-ciupiți-le părțile inferioare și introduceți câte o bucățică de chibrit în interiorul lor (crizantemele);

-zgâriați-le părțile inferioare cu un obiect ascuțit (narcisele, lalelele).

Toate aceste manevre vor intensifica aportul hidric.

Ați încercat alte metode de prelungire a vieții buchetelor de flori? Ne vom bucura, dacă ne veți povesti despre experiențele voastre prin comentarii!