Sos condimentat de roșii (pentru iarnă) — un supliment aromat pentru garnituri, felurile principale de mâncare și sandwich-uri!

Acest sos minunat poate fi servit practic cu orice fel de mâncare. Nici nu vă veți mai aminti de ketchup după ce îl veți gusta!

Puteți să-l pregătiți în 2 moduri: cu și fără fierbere. Ca să obțineți sosul crud, pur și simplu treceți toate ingredientele prin mașina de tocat carne, adăugați condimentele, oțetul și amestecați. Transferați compoziția rezultată în borcane curate și uscate. Păstrați-o la frigider.

Varianta noastră presupune fierberea sosului și eliminarea oțetului din compoziția lui. În acest scop folosiți un vas cu fundul gros și amestecați-l periodic cu o lingură de lemn, ca să nu se ardă. Dacă doriți să intensificați sau să diversificați gustul lui, adăugați diverse mirodenii: coriandru, scorțișoară, cuișoare, ienibahar, foi de dafin.

INGREDIENTE:

-5 kg de roșii;

-2.5 kg de ardei grași;

-3-4 ardei iuți;

-2 legături de mărar;

-2 legături de coriandru,

-3 legături de pătrunjel;

-3 morcovi;

-un pahar de ulei de floarea-soarelui (250 ml);

-2.5 linguri de sare;

-20 căței de usturoi.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați roșiile și tăiați-le în jumătăți. Treceți-le prin mașina de tocat carne. Transferați piureul de roșii într-o cratiță. Puneți-l pe foc și fierbeți-l timp de 60 minute din momentul clocotirii.

2.Curățați ardeii grași de codițe și semințe, iar ardeii iuți — doar de codițe. Treceți toții ardeii prin mașina de tocat carne.

3.Dați morcovii curățați prin răzătoarea mică.

4.Adăugați ardeii și morcovii în cratița cu roșiile. Fierbeți totul pe parcursul a încă 25 minute.

5.Curățați usturoiul și dați-l prin răzătoarea mică. Spălați și mărunțiți verdețurile. Adăugați ingredientele respective în cratiță și continuați să fierbeți sosul pe parcursul a 8-10 minute. Cu 2 minute înainte de terminarea timpului de fierbere adăugați uleiul și sarea.

6.Transferați sosul în borcane sterilizate și fierbinți, închizându-le ermetic cu capace sterilizate.

7.Întoarceți-le cu capacele în jos și acoperiți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.

8.Păstrați conservele într-un loc răcoros.

Vă amintim regulile de manipulare a ardeilor grași: lucrați cu mănuși, nu vă frecați ochii în timpul gătitului, nu vă atingeți de față și alte părți ale corpului dumneavoastră. Dacă vă plac sosurile mai puțin picante, adăugați o cantitate mai mică de ardei iute. Dacă veți îndepărta semințele ardeilor iuți, se va reduce și iuțeala lor. Gătiți împreună cu noi și distribuiți această rețetă prietenilor voștri!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!