Turte cu cartofi și cașcaval – odată ce le veți gusta, nu veți putea rămâne indiferenți!

Turte cu cartofi și cașcaval. Vă prezentăm rețeta unor turte delicioase din aluat cu drojdie și umplutură simplă, dar gustoasă. Sunt extraordinare! Vă recomandăm din suflet să le încercați.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-500 gr de făină;

-400 ml de lapte;

-50 gr de unt;

-10 gr de zahăr (1½ linguriță) ;

-7 gr de sare (1 linguriță);

-5 gr de drojdie uscată sau 15 gr de drojdie proaspătă.

Pentru umplutură:

-200 gr de cartofi fierți, fierbinți;

-300 gr de cașcaval (brânză suluguni, Adygei sau mozzarella);

-10 gr de unt;

-sare și piper – după gust (dacă e nevoie);

-20-30 gr de unt – de uns turtele gata.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul. Amestecați drojdia cu zahăr, turnați laptele cald, mai amestecați o dată și lăsați compoziția pentru 10-15 minute.

2.Topiți untul și îl lăsați să se răcească.

3.Puneți făina cernută în vasul în care veți frământa aluatul, adăugați sare și amestecați.

4.Faceți o adâncitură și turnați drojdia, apoi untul topit deja rece.

5.Frământați aluatul timp de 10-15 minute. Acesta va fi foarte lipicios și chiar puțin lichid. Ca să frământați aluatul mai ușor, ungeți mâinile cu ulei fără miros. La sfârșit, aluatul va fi neted, mai elastic și se va desprinde de pereții vasului și de mâini.

6.Puneți aluatul într-un vas curat uns cu ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați la dospit pentru 1,5 ore. La fiecare 30 de minute lucrați puțin aluatul, astfel va fi mai pufos.

7.Pregătiți umplutura. Fierbeți cartofii, dați cașcavalul prin răzătoarea mare.

8.Pasați cartofii, adăugați unt, amestecați și, cât piureul este încă fierbinte, adăugați cașcavalul și amestecați, până la omogenizare. Opțional, adăugați sare și piper, în caz că cașcavalul nu este sărat.

9.Împărțiți umplutura în 3 părți, câte 165-170 gr fiecare. Modelați 3 mingi și le așezați pe o farfurie.

10.Transferați aluatul pe blatul de lucru înfăinat, îl frământați ușor și îl împărțiți în 3 bucăți, câte aproximativ 320 gr fiecare.

11.Rotunjiți fiecare bucată de aluat, le acoperiți și le lăsați pentru 5 minute.

12.Pe masa de lucru presărată cu făină, întindeți, cu degetele, o lipie, în mijloc așezați umplutura, strângeți marginile și lipiți-le.

13.Întoarceți mingea de aluat cu marginea în jos și o întindeți, manual sau cu sucitorul, într-o turtă cu diametrul de 26 cm și cu grosime egală atât în mijloc, cât și pe margini.

14.În mijloc, faceți o gaură mică, să iasă aburii, și transferați turta în forma tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. Uniformizați turta și introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 220°С pentru 10 minute, apoi încă 5 minute la temperatura de 230°С.

15.Formați a doua turtă.

16.Scoateți turta pe un platou și o ungeți cu unt. O acoperiți apoi cu o farfurie și un prosop, să nu se răcească, până coaceți celelalte 2 turte.

17.Așezați turtele una peste alta. De regulă, se pregătesc anume 3 turte și se servesc pe un singur platou.

18.Când cea de-a treia turtă se va răcori, tăiați-le în 8 părți și serviți.

Un aluat moale, o umplutură nemaipomenit de gustoasă și o rețetă simplă. Nu vă recomandăm să pregătiți o porție mai mică chiar dacă nu aveți o familie mare, deoarece va fi într-atât de gustos, încât o să vă pară rău că ați pierdut timp, dar ați făcut turte puține. A doua zi, turtele rămân la fel de moi și gustoase. Le puteți mânca reci sau le încălziți în cuptorul cu micorunde sau pe tigaia uscată, la foc mediu, atunci obțineți și crustă crocantă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!