Varză murată pentru iarnă – rețeta cu secrete folositoare pentru un rezultat perfect!

Varză murată. A venit toamna înseamnă că a venit timpul să murați varză. Varza potrivită apare la sfârșitul lunii septembrie și se pune la murat, de regulă, în octombrie sau chiar mai târziu, când dau primele înghețuri.

Procesul este și simplu, și complicat în același timp. Simplă este tehnologia: tăiați varza, o frecați cu sare și o așezați în borcane. Cel mai complicat este să alegeți varza potrivită.

În prezent, din cauza că varza se crește cu diverse adaosuri, puteți cumpăra varză care nu fermentează, chiar dacă urmați toți pașii cu strictețe.

Vă recomandăm să cumpărați varză târzie de la piață, mai jos găsiți o imagine cu soiul potrivit pentru murat. Alegeți căpățâne îndesate, pline și fără deteriorări, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte.

INGREDIENTE:

-2 kg de varză;

-200 gr de morcov (câte 100 gr la 1 kg de varză);

-50 gr de sare grunjoasă, fără aditivi (câte 25 gr la 1 kg de varză).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați bine borcanele de 3l cu sare sau bicarbonat de sodiu. Nu se recomandă să folosiți soluție de spălat vasele.

2.Tăiați morcovul pai subțire, nu vă recomand să-l dați prin răzătoare.

3.Tăiați varza fideluță. Puteți folosi cuțitul special pentru varză.

4.Presărați varza cu sare și o amestecați cu grijă. Apoi o frecați ușor cu mâinile, până începe să lase suc.

5.Adăugați câte puțin morcov și amestecați.

6.Așezați varza în borcane și o îndesați bine, până la suprafață se acumulează suc. Umpleți borcanul aproximativ până sub umeri, astfel rămâne spațiu pentru fermentare. Aveți grijă ca varza de la suprafață să nu fie uscată, ea trebuie să fie neapărat acoperită cu un strat de lichid.

7.Puneți fiecare borcan în câte o farfurie adâncă și le lăsați la temperatura camerei pentru câteva zile, să fermenteze.

8.Peste 24 de ore, la suprafața borcanelor se poate forma spumă și va apărea mirosul specific.

9.În timpul procesului de fermentare, este nevoie să străpungeți varza periodic cu un băț lung din lemn, ca să ajungeți până la fundul borcanului, și să eliminați gazele, care se formează în timpul fermentării.

10.Peste câteva zile, de regulă în a 4-a sau a 5-a zi, când nu se mai formează spumă și încetează procesul activ de fermentare, când apar gaze, varza murată este gata.

11.Acoperiți borcanele cu capace din plastic și le păstrați doar la rece.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!