10 concluzii și recomandări despre cultivarea lavandei!

Observațiile expuse mai jos nu vor fi o noutate pentru experții în cultivarea lavandei, în schimb, sperăm să fie interesante pentru începători. Pentru a ține cont de principiul ”lăsați planta să crească”, trebuie să știți cum anume aceasta crește. Iată concluziile și recomandările pentru cei care sunt la început de cale.

Sfatul nr.1

Semințele de lavandă trebuie obligatoriu stratificate (ținute la rece) la frigider cu 2-3 luni înainte de plantare sau să le semănați într-un recipient (ghiveci), să-l închideți cu peliculă și să le țineți afară până în luna februarie, de altfel nu vor crește.

În februarie-martie, recipientul cu semințe trebuie dat la loc cald, le udați și așteptați până apar primele plante.

Sfatul nr.2

Rețineți: rata de supraviețuire a butașilor de vară este mai mare decât cea a butașilor de toamnă. Butașii pot fi plantați în recipiente (ghivece) sau direct în sol. În pământ butașii se prind mai bine.

Butășirea de vară se efectuează în timpul primei tăieri de flori. Cea de toamnă – în timpul tăierii de toamnă. Peste iarnă, butașii înrădăcinați în pământ sunt acoperiți cu material agrotextil.

Important! Butașii, înrădăcinați în ghivece, pe parcursul iernii trebuie să se afle într-o încăpere rece (5-7°С) și luminoasă și trebuie udați periodic.

Sfatul nr.3

Înainte de plantare, butașii se prelucrează cu biostimulator pentru plante. Trebuie înlăturate frunzele de pe porțiunea de tulpină care se va afla în pământ, pentru a evita putregaiul.

Sfat! Puteți mări numărul de plante foarte ușor prin separarea tufei primăvara sau toamna, precum și prin marcotajul tufelor mature vara.

Sfatul nr.4

Lavanda preferă solurile sărace. Capacitatea sa nu numai de a germina, dar, de asemenea, și de a înflori și crește frumos între rosturile pavajului este surprinzătoare.

Sfatul nr.5

Lavanda categoric nu iubește îngrășămintele. Nu o fertilizați niciodată cu nimic.

Sfatul nr.6

Se recomandă să o udați moderat. Apa în exces va cauza putregaiul. Lavanda trebuie udată doar în perioadele secetoase, după ce tăiați florile. Butașii pentru înrădăcinare se udă de 2-3 ori pe săptămână.

Sfatul nr.7

Formarea lavandei se realizează prin ciupirea butașilor și răsadurilor, precum și prin tăierea plantelor mature – primăvara și toamna.

Rețineți, plantele nu trebuie tăiate prea tare, ca să nu înlăturați mugurii, din care se dezvoltă tulpinile și pedunculii. Tăind plantele din ghiveci, puteți obține forme interesante – bonsai.

Sfatul nr.8

Nu uitați că lavanda este o plantă sudică. Pe parcursul iernilor geroase, lavanda trebuie acoperită. Plantele din ghiveci iernează foarte bine pe balcoanele vitrate.

Sfatul nr.9

Cea mai practică este cultivarea levențicăi cu frunze înguste (Lavandula angustifolia) – ea este rezistentă la frig, în comparație cu alte soiuri.

Sfatul nr.10

Încă de pe timpuri, lavanda a fost cultivată cu drag în câmpuri și sere. Este o plantă rafinată, gingașă și aromată, care și în prezent își găsește locul în: buchete, perne, săculețe sau jucării odorizante, ceașca cu ceai, limonadă, compot, dulceață, sau chiar în baie și șemineu.

Din levănțică pot fi create o diversitate de buchete, fiind combinată cu diferite tipuri de flori uscate.

Totuși, această plantă simplă are un caracter bărbătesc și solicită atenție și stimă.

Vă dorim succes în cultivarea ”aurului albastru” mereu în vogă!

Spor la grădinărit!