10 sfaturi ale bucătarilor experimentați, care vă vor ajuta să aduceți gătitul la nivelul de restaurant, fără cheltuieli suplimentare!

Vreți să pregătiți o pizza cu crustă crocantă, dar obțineți un blat necopt și cașcavalul topit neuniform? Ați preparat chiflele, respectând rețeta cu strictețe, dar ele nu au ieșit la fel de aspectuoase ca cele de la brutăria vecină? Nu vă grăbiți să renunțați, deoarece toate acestea pot fi corectate cu ușurință — este suficient să luați în considerație sfaturile bucătarilor experimentați, care vă vor ajuta să aduceți gătitul domestic la nivelul de restaurant, fără cheltuieli suplimentare. 10 trucuri ale bucătarilor profesioniști, pe care le puteți utiliza în bucătăria dumneavoastră!

Echipa noastră a adunat 10 trucuri eficiente, cu ajutorul cărora veți descoperi faima celui mai bun bucătar amator!

1. PREGĂTIȚI RAPID PIZZA.

Ca să pregătiți o pizza cu crustă crocantă, trebuie să respectați o regulă simplă: temperatura de coacere trebuie să fie într-atât de înaltă, încât permite cuptorul dumneavoastră. Încingerea cuptorului trebuie să dureze minim 30 minute, iar coacere pizzei — 5-10 minute, în funcție de temperatură.

2. PRĂJIȚI OREZUL.

Orezul rotund este dificil de gătit, astfel încât să rămână sfărâmicios: cel mai frecvent el se transformă în terci după fierbere. De aceea, încercați să-l prăjiți în prealabil în ulei, adăugând o cantitate mică de unt. Cum numai orezul își va pierde transparența, adăugați apa, astfel încât nivelul ei să depășească orezul cu 2-3 cm. Apoi fierbeți orezul pe foc mic, pe parcursul a aproximativ 15-20 minute.

3. CURĂȚAȚI MORCOVUL ÎNAINTE DE FIERBERE.

Doriți ca morcovul fiert să-și mențină culoarea intensă? Atunci curățați-l înainte de fierbere: deși este paradoxal, anume în acest caz morcovul își păstrează nuanța inițială.

4. NU RENUNȚAȚI LA MAIONEZĂ.

Toată lumea știe că maioneza nu este cea mai bună alegere pentru cei care vor să-și mențină silueta suplă. Însă există o metodă, prin care acest produs poate fi făcut mai hipocaloric: este suficient să înlocuiți ouăle cu lapte obișnuit. Pregătiți rețeta dumneavoastră preferată de maioneză, adăugând lapte în loc de ouă — cantitatea lui trebuie să fie de 2 ori mai mică decât cantitatea de ulei. Astfel veți obține un sos la fel de gustos și mult mai folositor.

5. FOLOSIȚI UNTUL RECE PENTRU CRUSTA CROCANTĂ, IAR UNTUL CALD PENTRU COPTURILE DOSPITE.

Untul este principalul secret al copturilor gustoase. Ca să îmbunătățiți gustul preparatelor de patiserie, trebuie să respectați o regulă simplă: dacă pregătiți aluat nisipos, untul trebuie să fie neapărat rece (abia scos din frigider sau chiar din congelator), iar dacă aluatul este dospit, untul trebuie să fie cald, la temperatura camerei.

6. REGULILE UNEI SUPE DELICIOASE.

După cum se știe, sarea „scoate” gustul din carne. De aceea, pentru ca supa să obțină tot gustul cărnii de vită, porc sau pui, adăugați neapărat puțină sare la începutul fierberii, când apa abia începe să se încălzească. Și nu uitați o regulă simplă: supa va fi gustoasă, dacă legumele și carnea sunt puse în apă rece (iar dacă aveți nevoie de carnea fiartă, atunci în apă clocotindă). Apropo, ca să îndepărtați spuma, nu folosiți spumiera, ci o lingură obișnuită: astfel veți aduna toată proteina coagulată și inutilă.

7. PREGĂTIȚI PIUREUL DIN DIFERITE SOIURI DE CARTOFI.

Cu cât cartofii conțin mai mult amidon, cu atât piureul va fi mai pufos. Însă deseori cartofii albi, „făinoși”, nu au gustul, pe care-l prezintă cartofii roșii. De aceea, pentru ca gustul piureului să fie mai intens, folosiți atât cartofi albi, cât și cartofi roșii. Astfel veți obține garnitura ideală.

8. CARNEA ALBĂ POATE FI SUCULENTĂ.

Dacă doriți să pregătiți carnea albă, nu o dezosați, indiferent de modul, în care o veți pregăti (fierbere, coacere sau prăjire): astfel ea rămâne mai suculentă și este prelucrată termic mai uniform. Pe lângă aceasta, chiar dacă nu veți mânca pielea, îndepărtați-o doar după prelucrarea termică: și ea contribuie la menținerea suculenței.

9. ADĂUGAȚI PESMET ÎN COMPOZIȚIA PENTRU CHIFTELUȚE.

Chifteluțele își vor menține mai bine forma, dacă veți adăuga pesmet (în locul pâinii înmuiate în lapte) în compoziția lor. Iar ca să le intensificați gustul, prăjiți pesmetul cu ceapa dată prin răzătoarea mică într-o cantitate mică de ulei și unt. Apoi lăsați-le să se răcească.

10. ADĂUGAȚI GHEAȚĂ ZDROBITĂ ÎN COMPOZIȚIA PENTRU PÂRJOALE.

Gheața este cea mai bună metodă de obținere a pârjoalelor suculente și pufoase. Luați 8-10 cubulețe de gheață din formă, puneți-le într-o pungă și zdrobiți-le cu ajutorul ciocanului pentru carne. Adăugați-le în compoziția pregătită. Modelați pârjoalele și puneți-le îndată în tigaia încinsă.

Spor la gătit!