11 motive de ce japonezii trăiesc mai mult!

Nu este prima dată când ”Țara soarelui răsare” a devenit liderul clasamentului speranței de viață a populației.

Japonezii sunt un popor longeviv. Cel puțin conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. ”Țara soarelui răsare” este prima dintre toate statele în ceea ce privește speranța de viață. Vârsta de 100 de ani este o normalitate pentru multe persoane din Japonia, iar indicele mediu pe țară este de 84 de ani.

Timp de o perioadă lungă, mulți cercetători încearcă să afle secretul și să înțeleagă cărui fapt se datorează această longevitate: genele, modul de viață, regimul alimentar? Există multe nuanțe ascunse, dar sunt și evidente, spre exemplu:

1.Obiceiuri specifice de gătit

Mâncărurile japoneze rareori sunt prăjite în tigaie sau în friteuză. Locuitorii acestei țări preferă să gătească alimentele pe grătar, la bain marie sau să le fiarbă, iar dacă mâncarea este prăjită, atunci într-o cantitate mică de ulei. Preparatele sunt servite pe mai multe farfurii mici, platourile și farfuriile mari fiind o raritate. Ei mănâncă cu bețișoare mici.

2.Alt fel de supe

Japonezii adoră supele. Supele lor conțin alge, tofu și fructe de mare.

3.Garniturile preferate

În Japonia se preferă garniturile de orez și legume. Și desigur, cunoscuta obsesie a japonezilor pentru soia și alge. Ei aleg garniturile ușoare și sănătoase, respectiv nu suferă de insuficiența de vitamine și minerale.

4.Cât mai mult ceai!

În Japonia, există o cultură milenară a consumului de ceai. Ceaiul lor este mult mai benefic decât ceaiul din pliculețe și decât cafeaua. Japonezii beau în mare parte, ceai verde, care conține o cantitate de antioxidanți utili. Și acest lucru este valabil în special pentru ceaiul ”matcha” – ceaiul japonez sub formă de pulbere – este cultivat și recoltat într-un mod special, pentru a păstra maximum de substanțe utile. Acest ceai este de până la zece ori mai eficient decât cel obișnuit.

5.Doar mâncare proaspătă

Mâncare proaspătă înseamnă numai recoltată din grădină sau prinsă din mare. Și obligatoriu de sezon. Apropo, în piețile Japoniei mâncarea este adesea vândută fără termen de valabilitate, pur și simplu pentru că perioada obișnuită pentru orice produs local este de o jumătate de oră, scrie Naomi Moriyama, autoarea cărții “Femeile japoneze nu îmbătrânesc și nu se îngrașă”.

6.Porții mici

Pare amuzant, dar controlul cantității mâncării face parte din tradițiile bucătăriei japoneze. În această țară, eticheta are un rol extrem de important, și unul dintre punctele sale implică folosirea bețișoarelor menționate mai sus, farfuriilor mici plate și porția obligatorie de mâncare – nu trebuie să fie prea mare.

Locuitorii din Okinawa, regiunea țării cu cea mai mare speranță de viață, spun că secretul longevității lor constă în numărul magic “80%”. Aceasta înseamnă, că omul nu trebuie să-și mănânce prânzul sau cina până la sfârșit. În farfurie întotdeauna trebuie să mai rămână mâncare.

7.Vizitele la medic sunt regulate și obligatorii

Începând cu anii ’60 ai secolului trecut, în Japonia a fost introdus sistemul obligatoriu de asistență medicală, de atunci speranța de viață a populației a crescut semnificativ. În prezent, fiecare japonez consultă medicul în mediu de 12 ori pe an.

8.”Mod de viață vertical”

Iată cum arată modul de viață obișnuit al japonezilor: persoana se duce la gară, stă în picioare și așteaptă trenul, stă în picioare în vagon, merge pe jos până la stația următoare, apoi până la muncă și înapoi. Transportul public este ceva obișnuit pentru Japonia, iar automobilul propriu e un lux. Mulți angajați chiar lucrează în picioare în fața calculatorului. Se pare că totul este creat astfel încât persoana să petreacă cât mai mult timp posibil în poziție verticală.

9.Curățenia – jumătate din sănătate

Japonezii sunt obsedați de curățenie. Tradițiile lor culturale vechi se bazează în mare măsură pe șintoism. Să faci baie de 2 ori pe zi este ceva obișnuit pentru Japonia. La fel ca și sentō – baia publică “pentru toți”.

10.Gimnastica în zori de zi

În Japonia se practică gimnastica difuzată prin radio. Aceasta are loc în fiecare dimineață, implică mai multe niveluri de complexitate, iar majoritatea japonezilor i-au parte la această activitate. Este interesant faptul, că gimnastica prin radio a ajuns în Japonia din SUA.

11.Afară e mai bine decât în casă

Pe lângă mersul pe jos și gimnastica matinală, obiceiul japonez implică și aflarea constantă în aer liber. Chiar și oaspeții, gazda de regulă nu-i invită în casă (locuințele japoneze au dimensiuni modeste), ci în cel mai apropiat restaurant sau la picnic.

Fiți sănătoși!