11 variante de paturi ridicate pentru grădină!

Paturile ridicate devin tot mai populare. Acestea au o mulțime de avantaje, iar realizarea lor nu este atât de dificilă cum ar părea la prima vedere.

Cel mai important este să hotărâți ce fel de material veți folosi.

1.Paturi ridicate din lemn

Această variantă clasică a devenit preferata celor care au decis să renunțe la grădinile tradiționale.

Lemnul este un material nu scump și accesibil. Se pot folosi atât buștenii, cât și scândurile.

Singurul dezavantaj al paturilor ridicate din lemn este faptul că nu sunt trainice. Lemnul după câțiva ani începe să putrezească.

2.Paturi împletite

Un pat ridicat din crengi împletite arată destul de original. Îi puteți oferi orice formă doriți. Un astfel de pat are aspectul unei grădini frumoase, deci poate fi plasat nu în spatele casei, ci chiar alături de intrare.

Dar țineți cont de faptul, că, ca și în opțiunea anterioară, dezavantajul acestui pat ridicat constă în fragilitatea construcției.

3.Paturi din paie

Baloturile de paie de grâu sau de ovăz reprezintă un material ieftin, ușor de găsit în mediul rural. Se pare că este cea mai economică variantă de pat ridicat, care are totuși un șir de dezavantaje:

-termenul de exploatare este de cel mult 2 ani;

-dacă ați curățat rău paiele, semințele vor germina;

-materialul se potrivește doar pentru grădini joase, astfel încât rădăcinile plantelor să aibă posibilitatea de a crește în solul grădinii.

4.Paturi din piatră

Piatra este un material frumos și durabil, din care puteți face paturi de orice formă. Se potrivește oricărui stil peisagistic.

Totuși, această variantă nu este accesibilă pentru toată lumea: piatra costă scump, mai ales dacă doriți să respectați o anumită formă și culoare a acestui material.

5.Paturi din cărămidă

Opțiune ideală pentru o grădină cu arhitectură clasică. Paturile ridicate din cărămizi arată foarte impresionant, dar și acest material nu face parte din categoria celor ieftine.

Și, în plus, pentru a construi un pat uniform și frumos, trebuie să aveți măcar puține abilități în construcție.

6.Paturi ridicate din plastic

Plasticul este un material destul de durabil, accesibil și comod de utilizat. Din foi de plastic se pot crea paturi de orice lungime.

Cu toate acestea, atunci când le cumpărați, trebuie să vă asigurați că materialul achiziționat este sigur pentru mediu. În caz contrar, nu poate fi folosit pentru construcția paturilor destinate cultivării culturilor de grădină destinate pentru consum.

7.Paturi din metal

Astfel de paturi pot fi construite din tablă de oțel inoxidabil sau din benzi late, sudate împreună.

Este un material foarte durabil și vă va servi nu un singur sezon.

Dar pentru a crea un asemenea pat, este nevoie de o mână de bărbat, dar și pentru material va trebuie să scoateți ceva bani din buzunar.

Desigur, ați putea economisi și să nu cumpărați oțel inoxidabil, dar în acest caz, construcția trebuie separată de sol cu folie de polietilenă, astfel încât produsele de coroziune să nu ajungă în pământ, fiind spălate de apa de ploaie.

8.Paturi din beton

Paturile din beton se recomandă să fie atașate la alte structuri arhitecturale. Astfel sunt mai atractive.

Principalele avantaje ale paturilor din beton sunt rezistența, durabilitatea și aspectul estetic.

Dar această opțiune nu este lipsită de neajunsuri. În primul rând, este prețul înalt și anumite dificultăți în construcție.

9.Paturi din sticle

Pentru realizarea acestui tip de pat puteți folosi atât sticle din plastic, cât și din sticlă. Acestea trebuie aranjate în rânduri și fixate cu ciment.

Astfel, îi puteți oferi patului orice formă ciudată. Iar dacă combinați sticlele după culori, va fi și mai impresionant.

Dacă ați adunat o mulțime de sticle goale inutile, atunci această opțiune va fi foarte economică. Cu toate acestea, paturile au un dezavantaj semnificativ: ele sunt fragile.

10.Paturi din gabioane

Gabionul este o cutie sau o carcasă sub forma unei plase metalice, care este umplută cu pietre, piatră concasată sau balast.

Aceasta este o modalitate ieftină de a crea un pat ridicat. În plus, construcția vă va servi mult timp și se potrivește perfect pentru grădinile amenajate cu pietre.

Dar trebuie remarcat faptul că, din cauza grosimii mici a acestor structuri, solul va pierde rapid umezeala, de aceea se recomandă să plasați în interior peliculă de polietilenă.

11.Paturi din ardezie

Ați desființat de curând o construcție veche și nu ați inventat încă unde puteți folosi foile de ardezie de pe acoperiș?

Faceți borduri pentru paturi ridicate. Iar dacă le vopsiți în culori vii, construcția va avea un aspect foarte drăguț.

Avantajele paturilor din ardezie sunt prețul scăzut și durabilitatea materialului.

V-am prezentat cele mai populare opțiuni pentru realizarea paturilor ridicate. Dar ce material folosiți dumneavoastră pentru această construcție utilă?

Spor la grădinărit!