12 produse, despre care nu știați că pot fi congelate!

Dacă folosiți congelatorul doar pentru păstrarea semipreparatelor și înghețatei, pierdeți foarte mult!

Aparent, unele produse, pe care nici nu ne imaginam că le putem păstra la congelator, suportă minunat temperaturile reduse, fără să-și piardă proprietățile folositoare și calitățile gustative.

Vă vom povesti cunoștințele noastre despre aceste produse.

1. NUCILE

Dacă ați cumpărat prea multe nuci și vreți să evitați alterarea uleiurilor din componența lor, puteți să le congelați. Dacă sunt păstrate în locuri calde, uleiul din ele devine amărui, rânced. Puneți separat nucile, pe care urmează să le mâncați în curând, după care congelați-le pe cele rămase. Când este necesar, scoateți-le din congelator: ele se dezgheață repede la temperatura camerei.

2. OREZUL FIERT


Ați fiert prea mult orez? Păi, puteți să nu aruncați excesul: puneți-l într-un recipient cu capac și dați-l la congelator. Când este necesar, încălziți-l în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, adăugând câteva linguri de apă. Această metodă este potrivită și pentru economisirea timpului. Puteți să fierbeți în prealabil orezul, să-l congelați, iar apoi pur și simplu să-l încălziți.

3. CAȘCAVALUL RAS

Multe rețete presupun utilizarea unei cantități mici de cașcaval ras. Dacă deseori presărați mâncarea cu cașcaval, raderea lui de fiecare dată devine obositoare. Procedați mai înțelept! Dați tot cașcavalul prin răzătoare, divizați-l în porții și congelați-l. Congelarea va păstra îndelung prospețimea lui. Această metodă este potrivită doar pentru soiurile tari.

4. BANANELE COAPTE

Bananele coapte congelate pot fi utilizate pentru preparare cocktail-urilor lactate. Puteți să le pasați cu blenderul și să le transformați într-un adaos minunat pentru cocktail-urile de fructe, oferindu-le un gust untos. În acest mod veți putea evita adăugarea mierii.

5. VINUL ȘI ȘAMPANIA

Dacă v-a rămas puțin vin în sticlă după petrecere, nu-l aruncați. Congelați-l în forme pentru gheață. Puteți să folosiți cuburile de vin înghețat pentru prepararea diferitor feluri de mâncare, inclusiv pentru înnăbușirea cărnii și peștelui. Când pregătiți Sangria, puteți să adăugați cubulețele congelate în vasul cu fructele și vinul obișnuit. Cubulețele congelate de șampanie pot fi adăugate în cocktail-uri.

6. BACON-UL PROASPĂT

Bacon-ul se dezgheață rapid la temperatura camerei. De aceea, puteți să-l păstrați la congelator, acoperind fiecare feliuță cu hârtie de copt. Bacon-ul prăjit nu poate fi păstrat prin această metodă.

7. UNTUL

Untul congelat este arma secretă a bucătarilor. El poate fi dat ușor prin răzătoare, când se prepară aluatul și nu numai. Congelați-l direct în ambalaj, punându-l într-o pungă de plastic sau înfășurându-l în folie de aluminiu.

8. VERDEȚURILE PROASPETE

Spălați și uscați verdețurile. Tăiați-le mărunt, puneți-le pe o tavă și congelați-le. După ce vor îngheța, transferați-le într-o pungă. Încă o variantă: amestecați verdeața mărunțită cu apă și transferați compoziția rezultată în forme pentru gheață. Cubulețele de gheață cu verdeață pot fi adăugate cu ușurință în cratiță, când preparați supe sau alte feluri de mâncare.

9. ALUATUL

Nu numai aluatul congelat din comerț poate fi păstrat la congelator. Același principiu este valabil și pentru aluatul de casă. Divizați aluatul în porții, întindeți-l sub formă de turtițe, puneți-l pe o tavă și înghețați-l. Apoi puneți-l porționat în pungi și păstrați-l la congelator.

10. PÂINEA

Păstrarea resturilor de pâine veche la congelator nu este cea mai bună idee. Iar pâinea proaspătă poate fi congelată. Dacă v-au rămas surplusuri de pâine proaspătă, tăiați-le în felii și înveliți-le în folie de aluminiu. Asemenea felii pot fi dezghețate ușor în cuptorul cu microunde sau în cuptorul clasic, preîncălzit până la 150°C.

11. ALBUȘURILE ȘI GĂLBENUȘURILE DE OUĂ

Exact ca vinul și verdețurile, albușurile și gălbenușurile de ouă pot fi congelate în formele pentru gheață. Dacă planificați să le adăugați în aluat, decongelați-le la temperatura camerei. Dacă pregătiți omletă, adăugați-le direct în tigaie.

12. FRIȘCA BĂTUTĂ


Evident, cel mai bine ar fi ca frișca bătută să fie mâncată îndată. Însă ea poate fi și congelată. Folosind o lingură, puneți-o pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați-o la congelator. Apoi transferați turtițele înghețate într-un recipient și puneți-le înapoi în congelator. Astfel veți obține un decor excelent pentru ciocolata fierbinte, cafea sau cacao. Frișca bătută se va topi direct în ceașcă.

Aceasta nu este lista completă a produselor, care pot fi supuse congelării. Fiecare gospodină modernă, care vrea să-și economisească resursele, trebuie să o cunoască. Dacă sunt respectate toate principiile congelării și păstrării, gustul produselor nu va fi deloc afectat.

Spor la gătit!