13 rețete naturiste de infuzii și decocturi pentru combaterea dăunătorilor din grădină!

1.Infuzie de frunze de tutun

Împotriva: afide, omizi, larve tinere.

Rețeta: turnați 10l de apă peste 400 gr de frunze uscate și făcute praf și lăsați la infuzat pentru 2 zile. Strecurați infuzia înainte de întrebuințare, dizolvați-o cu apă (1:2) și adăugați 40 gr de săpun de rufe pentru ca preparatul să se lipească mai bine de frunze.

2.Infuzie de mușețel

Împotriva: acarieni, afide, omizi, larve tinere.

Rețeta: turnați 10l de apă fierbinte peste 1 kg de frunze și flori de mușețel. Lăsați amestecul la infuzat pentru 12 ore. Dizolvați soluția cu apă (1:3) și adăugați câte 40 gr de săpun de rufe la fiecare 10l de infuzie.

3.Decoct de pelin

Împotriva: curcolionide – gândaci cu cioc

Rețeta: turnați 4l de apă peste 1 kg de pelin ofilit și fierbeți amestecul timp de 10 minute. Apoi decoctul se strecoară și se dizolvă cu apă până la volumul de 10l. Se adaugă și 50 gr de săpun de rufe.

4.Decoct din frunze și tulpini de țelină

Împotriva: delia radicum

Rețeta: în 4 kg de compoziție verde mărunțită se adaugă 10l de apă și se fierbe amestecul timp de 30 de minute. Se lasă la infuzat pentru câteva ore, apoi fiecare 2-3l de infuzie se dizolvă în 10l de apă.

În lupta contra acestei insecte vă ajută și extractul de conifere.

5.Decoct din frunze și rădăcini de roșii

Împotriva: acarieni, afide, omizi, larve tinere.

Rețeta: fierbeți 4 kg de frunze și rădăcini timp de 30 de minute, apoi lăsați decoctul să se răcorească. Îl strecurați, îl dizolvați cu apă în proporții de 1:3 și adăugați 40 gr de săpun la fiecare 10l.

6.Infuzie de frunze verzi de cartof

Împotriva: afide, acarieni.

Rețeta: infuzați 1,2 kg de frunze verzi de cartof în 10l de apă caldă timp de câteva ore. După ce strecurați soluția, adăugați 40 gr de săpun.

7.Infuzia de coji de ceapă

Împotriva: afide, acarieni.

Rețeta: turnați 10l de apă caldă peste 200 gr de coji de ceapă și lăsați amestecul pentru 5 zile, apoi îl strecurați și îl folosiți.

8.Infuzie de usturoi

Împotriva: afide, acarieni, curcolionide.

Rețeta: peste 150 gr de usturoi mărunțit turnați 10l de apă și lăsați amestecul pentru 24 de ore. După care, strecurați infuzia și prelucrați plantele.

9.Infuzie de coada șoricelului

Împotriva: afide, acarieni, păduchi de frunze, omizi.

Rețeta: turnați apă clocotită peste 800 gr de tulpini, frunze și flori de plantă și lăsați amestecul pentru 30 de minute. Apoi adăugați 10l de apă și lăsați la infuzat pentru 4 zile. Înainte de a întrebuința preparatul, adăugați 40 gr de săpun.

10.Decoct de vetrice

Împotriva: curcolionide.

Rețeta: turnați 5l de apă peste 300 gr de plante uscate sau 1 kg de plante verzi și lăsați pentru 36 de ore. Apoi fierbeți amestecul timp de 30 de minute, îl strecurați și adăugați apă rece, cât să obțineți 10l de preparat. Adăugați și 50 gr de săpun pentru ca soluția să se lipească mai bine de frunze.

11.Infuzie de cenușă de lemn

Împotriva: curcolionide, larvele gândacilor de colorado, limacși, puricele negru al cruciferelor.

Rețeta: turnați 10l de apă clocotită peste 3 kg de cenușă, apoi adăugați 40 gr de săpun și lăsați la infuzat pentru 12 ore.

12.Soluție de muștar

Împotriva: limacși.

Rețeta: dizolvați 100 gr praf de muștar în 10l de apă și udați rândurile din grădină cu soluția obținută.

13.Infuzie de frunze și coji de nuci

Împotriva: gândaci de colorado.

Rețeta: turnați 10l de apă clocotită peste 300 gr de coji și 300 gr de frunze de nuc. Lăsați la infuzat pentru aproximativ 1 săptămână, apoi strecurați soluția și stropiți plantele.

Pentru combaterea gândacilor de colorado sunt eficiente și infuziile de grudron de mesteacăn, chelidonium proaspăt, rădăcini de inulă, lăstari de păpădie și coada-calului, pelin și praf de tutun.

În ciuda inofensivității relative a preparatelor naturale, este important să respectați regulile de siguranță. După prelucrarea plantelor, trebuie să vă spălați bine mâinile.

Infuziile și decocturile nu se folosesc în timpul perioadei de înflorire a plantelor. Moartea insectelor polenizatoare nu va fi de folos pentru recolta dumneavoastră.

Spor la grădinărit!