5 greșeli din cadrul cultivării coacăzilor, care vă lasă fără recoltă!

GREȘEALA 1. CONSIDERAȚI CĂ COACĂZII NU TREBUIE UDAȚI.

Coacăzii, îndeosebi cei negri, suportă foarte rău deficitul de umiditate din sol. Acest lucru provoacă întârzierea creșterii tufelor și, de asemenea, o pierdere semnificativă a recoltei — numărul fructelor va fi mult mai mic și ele vor rămâne mici, uscate, cu coajă groasă și densă.

Însă și irigarea excesivă este la fel de dăunătoare: ea provoacă crăparea fructelor, dezvoltarea afecțiunilor micotice și putrezirea rădăcinilor.

Ce trebuie să faceți?

Udați tufele de coacăze de trei ori per sezon:

prima dată — la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, când se observă creșterea activă și apariția pistilelor pe plante;
a doua oară — la sfârșitul lunii iunie, când fructele încep să se coacă;
a treia oară — după culegerea recoltei, deoarece în această perioadă se formează mugurii florilor pentru recolta din următorul an.

În funcție de vârsta coacăzilor, folosiți 2-5 găleți de apă pentru fiecare tufă: apa trebuie să umezească solul până la adâncimea de 40 cm.

GREȘEALA 2. NU FERTILIZAȚI TUFELE.
Dacă lipsește adăugarea regulată de îngrășăminte, solul de sub tufele de coacăze se epuizează rapid și încetează să furnizeze micro- și macroelementele necesare pentru creșterea și dezvoltarea normală a plantelor.

Ce trebuie să faceți?

Coacăzii au cea mai mare nevoie de îngrășăminte în perioada formării pistilelor și după rodire. În prima jumătate a verii adăugați îngrășăminte cu azot (25-30 g de nitrat de amoniu la o suprafață de 1 m² din jurul tufei), iar după culegerea recoltei — cu fosfor și potasiu, luând în considerație proporția de 40-50 g de superfosfat și 20-30 g de clorură de potasiu la 1 m².

De asemenea, se recomandă fertilizarea coacăzilor cu îngrășăminte organice (4-6 kg de humus sau compost per tufă adultă) o dată la 2 ani (toamna).

GREȘEALA 3. NU MULCIȚI SOLUL DE SUB TUFE.
Dacă stratul de mulci lipsește, solul se usucă repede și se umple de buruieni, care „sug” umezeala și substanțele nutritive din el. Drept rezultat, veți pierde o parte semnificativă de recoltă.

Ce să faceți?

Primăvara sau la începutul verii mulciți cercurile din jurul tufelor de coacăze cu turbă, humus, paie, rumeguș sau iarbă cosită, răspândind un strat cu grosimea de minim 5 cm.

GREȘEALA 4. NU TUNDEȚI COACĂZII.
Fiindu-le frică să nu greșească în timpul tunderii, mulți grădinari lasă tufele de coacăze intacte. Drept rezultat, ele se îndesesc încărcându-se cu ramuri bătrâne, neproductive, care umbresc lăstarii tineri, productivi. De asemenea, se formează multe crengi puternice, înclinate spre sol, pline de lăstari slab productivi. Aceste plante dau o recoltă foarte săracă și se îmbolnăvesc frecvent.

Ce trebuie să faceți?

În ceea ce privește coacăzul negru, imediat după plantare, scurtați-i toate ramurile până la 2-4 muguri bine dezvoltați. În toamna anului următor lăsați doar 3-4 cei mai puternici și dezvoltați lăstari, tăindu-i pe ceilalți chiar de la baza tufei. În următorii ani tundeți coacăzul după același principiu — dintre toți lăstarii crescuți pe parcursul verii alegeți 3-4 cei mai puternici și scurtați-i, ca să se ramifice mai bine, după care tăiați în totalitate ceilalți lăstari. Peste 4-5 ani veți obține o tufă modelată complet cu 15-18 ramuri de diferite vârste.

Următoarea tundere a tufelor de coacăze negre se reduce la îndepărtarea ramurilor cu vârsta mai mare de 5-6 ani (ele sunt cele mai groase și mai ramificate) și înlocuirea lor cu același număr de lăstari tineri, bine dezvoltați.

Comparativ cu coacăzii negri, cei roșii și albi nu formează un număr atât de mare de lăstari și ramurile lor își mențin „capacitatea de muncă” pe parcursul a 7-8 ani. De aceea, principiul tunderii acestor tufe este diferit. În primii ani după plantare se realizează doar tăierea sanitară, îndepărtându-se toți lăstarii bolnavi, rupți și cei care îndeasă tufa.

Important! Coacăzii roșii formează cea mai mare cantitate de fructe pe vârfurile lăstarilor. De aceea, în niciun caz nu trebuie să-i tăiați sau să-i ciupiți — astfel veți distruge o parte semnificativă din recoltă cu propriile voastre mâini.

Când tufele vor ajunge la vârsta de 5-8 ani, începeți să îndepărtați ramurile bătrâne, neproductive, care au rodit puțin sau deloc în timpul sezonului. În medie, ca să obțineți o recoltă bogată, cu fructe mari, tufele de coacăze roșii (albe, roz) trebuie să aibă 10-12 ramuri de diferite vârste.

GREȘEALA 5. NU PROTEJAȚI COACĂZII DE BOLI ȘI DĂUNĂTORI
Nu există soiuri rezistente la toate bolile și dăunătorii existenți. Indiferent de stadiul de dezvoltare, tufele pot fi afectate de o boală periculoasă. De aceea, tratarea profilactică a tufelor de coacăze (pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor) reprezintă o procedură extrem de importantă. Dacă nu o veți realiza, riscați să rămâneți fără recoltă.

Ce trebuie să faceți?

Vă propunem schema universală de tratări profilactice, datorită căreia veți reduce semnificativ riscul de dezvoltare a celor mai răspândite boli (făinarea, putregaiul cenușiu, rugina, pătarea albă) și veți proteja coacăzii de invazia dăunătorilor.

Dacă doriți să minimalizați numărul tratărilor, cultivați soiuri de coacăzi rezistente la boli și dăunători. Printre acestea se află:

-coacăzii negri – Big Ben, Ruben, Ural Emerald;

-coacăzii roșii, galbeni, albi și roz: Ural Beauty, Detvan, Ribes, Jonkheer Van Tets, Blanka, Wonder.

Îngrijiți corect coacăzii și bucurați-vă de fructe delicioase, aromate și foarte folositoare!

Spor la grădinărit!

New