5 greșeli făcute când se curăță via!

Salvați informația, să nu o pierdeți!

1.Tăierea vârfurilor

Amintiți-vă, cum se comportă o femeie in frizerie. Îi pare rău de fiecare centimetru de păr tăiat. Și nu cumva frizerul să taie mai mult decât trebuie! Exact așa, unor viticultori începători, le pare rău să taie ramurile mari ale tufei și taie doar puțin din lăstarii din vârf.

În rezultat, pe an ce trece, tufa devine tot mai deasă, coardele roditoare își încetinesc creșterea din cauza insuficienței de lumină și elemente nutritive, vița-de-vie devine subțire, iar cantitatea și calitatea roadei scade. Nu cruțați vița-de-vie! Țineți minte, anual trebuie să înlăturați circa 50-90% din creșterile unei tufe de rod.

2.Tăierea incorectă a coardelor

Unii viticultori neexperimentați consideră că planta trebuie să rămână cu lăstari groși, pentru că sunt mai viguroși. Alții cred că este mai rațional să scape de vița-de-vie matură și să păstreze doar lăstarii tineri.

De fapt, ambele păreri sunt greșite. În fiecare toamnă, trebuie tăiați toți lăstarii care deja au rodit (la anul viitor aceștia nu vor  mai da roadă bogată), precum și ramurile subțiri, rău dezvoltate și care îndesesc tufa. După tăiere, trebuie să rămâneți doar cu o tulpină cu câteva mâneci (lăstari groși și de mult timp) și cu lăstari tineri, crescuți în anul curent.

3.Ciot pe lăstari

Unii viticultori nu își pun întrebarea cum se taie corect lăstarii și dacă trebuie lăsat ciotul. Iar acest moment important trebuie luat în considerație. Atunci când se taie vița-de-vie, se lasă un ciot de 1cm doar pe lăstarii maturi.

Coarda roditoare de 1 an trebuie tăiată complet, de altfel pe ”codița” rămasă se poate forma putregai.

4.Timpul nepotrivit pentru curățarea viei

Toamna târzie este perioada cea mai potrivită pentru curățarea viței-de-vie.

5.Copileții

O altă greșeală este să păstrați copileții pe tufe. Aceștia sunt lăstari de ordinul doi, care pe parcursul perioadei vegetative cresc în partea bazală a frunzei din muguri de vară.

Acești lăstari trebuie înlăturați numaidecât, pentru că slăbesc și fac tufișul dens, încetinesc creșterea coardelor de bază. În plus, este necesar să știți cum se înlătură corect copileții: lăsați 1-2 frunze să crească și pliviți lăstarul de deasupra lor.