5 secrete pentru o recoltă nemaipomenită de coacăze!

Coacăza este cel mai ”popular” fruct. Acest arbust poate fi găsit foarte des în grădini. Dar oare toți grădinarii știu cum să obțină recoltă bogată din coacăz?

Grădinarii experimentați cunosc secretele principale ale cultivării acestei plante. Le veți afla și dumneavoastră! Se pare că totul este foarte simplu.

1.Udați coacăzul la timp

Pe parcursul unui sezon, este suficient să udați coacăzul de 3 ori. Dar tebuie să faceți acest lucru corect. Planta are nevoie de umiditate cel mai mult în perioada de creștere a lăstarilor și de apariție a fructelor. Fără să fie udată, planta va da un randament scăzut de producție, fructele vor fi mici și uscate cu coajă gorasă.

Coacăzul negru suportă insuficiența de umiditate mult mai greu decât cel roșu.

Pentru prima dată, planta este udată în timpul creșterii active a masei vegetale și apariției ovarelor. De regulă, acest lucru se întâmplă la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie. Repetați irigarea la sfârșitul lunii iunie – când pe tufă se coc fructele.

Coacăzul are nevoie de cea de-a treia udare deja după recoltare. Lipsa de umiditate în sol, în acest moment afectează în mod negativ, formare mugurilor florili. Iar asta înseamnă că anul viitor puteți rămâne fără roadă.

Sfat. Pentru ca în timpul udării apa să nu curgă din cercul de pământ din jurul trunchiului, în jurul arbustului trebuie să faceți un șanț cu adâncimea de 10 cm și diametrul, corespunzător celui al coroanei. Unii grădinari montează în jurul coacăzilor garduri nu prea înalte din plastic sau foi de metal.

Pentru 1 m² al cercului de pământ din jurul trunchiului se folosesc câte 4-5 căldări de apă. Rădăcinile coacăzului se află la o adâncime de 40 cm și acest strat de pământ trebuie udat bine.

2.Fertilizați coacăzul corect

Dacă înainte de plantarea coacăzulu,i în pământ au fost introduse toate îngrășămintele necesare, atunci cultura poate trăi fără fertilizare timp de câțiva ani.

Dacă îngrășămintele au fost adăugate doar în groapa de plantare, arbuștii de coacăz trebuie hrăniți de 2 ori pe parcursul unui sezon.

În special, plantele au nevoie de substanțe nutritive în timpul apariției ovarelor și după formarea fructelor (aproape în același timp ca și de irigații).

Este important să știți că este necesar să aplicați  îngrășămintele sau să udați coacăzul în brazdele din jurul tufișului, dar în nici un caz în centrul acestuia.

Cel mai bine este să fertilizați coacăzul cu îngrășăminte cu fosfor și potasiu. Pentru aceasta, sub fiecare tufă trebuie să adăugați soluție de superfosfat și sulfat de potasiu (diluați câte 1 lingură de preparate în 10l de apă).

Îngrășămintele cu fosfor influențează mărimea fructelor, iar cele cu potasiu – cât vor fi de dulci.

Sfat. În perioada ploilor, vă recomandăm să folosiți îngrășăminte în formă uscată.

Dacă nu aveți la îndemână îngrășămintele necesare, puteți presăra pământul de sub tufă cu cenușă – câte 500 gr la fiecare.

Totuși, fertilizanții trebuie presărați la o distanță de 20-25 cm de centrul tufei. Această fertilizare o puteți repeta la mijlocul lunii august.

3.Mulciți solul de sub arbuști

Pământul de sub arbuștii de coacăz nu trebuie să se usuce prea tare, iată de ce se recomandă să fie mulcit. În acest scop puteți folosi cele mai diverse materiale: mușchi de turbă, ziare, turbă, rumeguș.

4.Protejați coacăzul de ger

Coacăzul este considerat unul dintre plantele cele mai rezistente la înghețuri, dar în iernile prea geroase chiar și lor le pot îngheța mugurii. Deci, în sezonul rece ramurile coacăzului ar trebui să fie îndoite la pământ, iar tufa – acoperită cu zăpadă.

Dacă înghețurile de primăvara se reîntorc, acest lucru poate cauza scuturarea ovarelor. Pe lângă asta, timpul rece și cu vânt, în timp ce florile înfloresc, poate fi cauza unei polenizări sărace a florilor, deoarece zborul insectelor este îngreunat în mod semnificativ.

Iată de ce, pe vreme de înghețuri, arbștii de coacăz trebuie stropiți cu apă sau să-i protejați cu fum. Și dacă vă doriți să nu aveți probleme cu polenizarea, vă recomandăm să alegeți soiuri care se polenizează singure sau să atrageți albini în grădină.

Sfat. Vremea caldă și uscată în perioada de înflorire a coacăzului, la fel, nu este chiar potrivită pentru plante.

Stigmele pistiluilui se usucă și perioada unei posibile polenizări se scurtează.

5.Atrageți albinile în grădină

Albinele sunt principalul ajutor al grădinarului, care crește coacăz, pentru că anume ele îi polenizează plantele.

Și pentru ca să nu zboare pe lângă arbuștii de coacăz, planta trebuie stropită cu apă dulce (1 lingură de miere la 1l de apă).

O altă metodă este să sădiți în grădină flori, care atrag albinele: aster, verben, helenium, zambila, lonicera, arbore de fluturi, veigela, monarda, bujori, azalee.

Acest lucru va permite ca insectele să se stabilească în grădina dumenavoastră pentru o perioadă lungă de timp.

Plantați florile pe locuri însorite, dar protejate de vânt puternic: anume în aceste condiții, de regulă, albinele strâng nectarul de pe flori.

Sperăm ca în noul sezon să reușiți să recoltați cea mai bună roadă.

Spor la grădinărit!