6 secrete ale preparării aluatului dospit ideal!

Aroma chiflelor calde de casă sau a unei plăcinte se asociază întotdeauna cu confortul și ospitalitatea. De aceea, pregătirea copturilor dospite și pufoase este una dintre cele mai importante abilități ale fiecărei gospodine. Și acest lucru poate fi realizat de toți! Trebuie doar să știți trucurile preparării aluatului.

Baza pentru diverse copturi poate fi gătită cu apă, lapte sau chefir. Drojdia folosită este proaspătă sau uscată. Cum trebuie să le folosiți? Ce trebuie să faceți și ce nu trebuie să faceți în timpul frământării aluatului? Vă vom povesti toate aceste aspecte în articolul de astăzi.

CUM SE PREPARĂ ALUATUL DOSPIT?

1. METODELE CU PLĂMĂDEALĂ ȘI FĂRĂ PLĂMĂDEALĂ DE PREPARARE A ALUATULUI DOSPIT

Ca să pregătiți aluatul dospit cu unt, trebuie să preparați mai întâi plămădeala, adică să activați drojdia, amestecându-o cu lichid cald, o cantitate mică de făină și puțin zahăr. Doar după ce plămădeala va dospi, puteți să adăugați celelalte ingrediente, care determină afânarea: untul, ouăle și zahărul rămas. Plămădeala face aluatul mai moale, mai afânat și mai aromat.

Plămădeala, precum și aluatul însuși, nu trebuie acoperite cu capace, ci numai cu un prosop curat. Altfel aluatul se va „sufoca”.

Aluatul fără plămădeala este frământați îndată: ca regulă, cu drojdie uscată. El nu iese la fel de moale și pufos, dar, în schimb, se cheltuie mai puțin timp pentru prepararea lui.

2. DROJDIA PROASPĂTĂ ȘI USCATĂ

Dacă preparați aluatul dospit cu unt, cel mai bine ar fi să folosiți drojdia proaspătă. Dar în orice caz este permisă înlocuirea cu drojdia uscată și invers: 7 g (o linguriță) de drojdie uscată este echivalentă cu 20-25 g de drojdie proaspătă, adică proporția aproximativă este 1:3.

Verificați neapărat termenul de valabilitate a produsului. Rezultatul final al străduințelor dumneavoastră depinde de calitatea drojdiei.

3. ACTIVAREA DROJDIEI

Drojdia se dizolvă în apă sau lapte cald și se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute, până la apariția „căciuliței” spumoase caracteristice. Temperatura lichidului trebuie să fie de 30-40°C. Dacă va fi mai mică, reacția nu se va produce. Dacă va fi mai mare, drojdia poate fi distrusă. Dacă compoziția nu va deveni spumoasă, aluatul nu va crește, iar copturile vor fi grele și nu vor avea gust bun.

4. FĂINA

Înainte de frământarea aluatului făina trebuie neapărat cernută. Atunci aluatul, după cum se spune, va „respira”.

Adăugând făina, nu exagerați: totul trebuie să fie cu măsură. Aluatul prea dens va crește rău. Dacă veți folosi drojdie uscată, puteți să o amestecați îndată cu făina.

5. TEMPERATURA DE DOSPIRE

Toate ingredientele aluatului trebuie să fie la temperatura camerei. Având în vedere faptul că acest tip de aluat iubește căldura, asigurați-vă ca în cameră să nu există curenți de aer și oscilarea temperaturii.

După frământare aluatul trebuie lăsat într-un loc călduros pe parcursul a aproximativ 60 minute. Dacă încăperea este răcoroasă, puteți să folosiți acest truc: turnați apă caldă într-o cratiță sau într-un bol mare. Așezați bolul cu aluatul deasupra ei/lui și acoperiți-l cu un prosop curat. De asemenea, puteți să puneți bolul cu aluatul în cuptorul încălzit (până la 40°C).

După ce aluatul va crește, puteți să începeți modelarea viitoarei copturi. Puneți-o pe tavă, acoperiți-o cu un prosop curat și lăsați-o să se odihnească timp de încă 20-30 minute și doar după aceasta ungeți-o cu gălbenuș bătut și introduceți-o în cuptor.

6. FRĂMÂNTAREA

Aluatul trebuie frământat foarte bine. Astfel veți elimina bioxidul de carbon excesiv din el și îl veți îmbogăți cu oxigen. Cel mai bine ar fi să realizați manual acest proces. Dacă vă este greu, puteți să folosiți mai întâi mixerul sau robotul de bucătărie, iar apoi să terminați frământarea cu mâinile. Aluatul bun nu se lipește de mâini și „fluieră” puțin în timpul frământării — iese moale și fin.

Și, la sfârșit, vă oferim încă un sfat. Se spune că aluatul dospit este produsul, care simte cel mai bine dispoziția bucătarului. De aceea, pregătiți-l doar dacă sunteți bine dispuși și gătiți cu plăcere! Fie ca copturile dumneavoastră să iasă întotdeauna delicioase și foarte apetisante.

Dacă considerați că articolul nostru este folositor, distribuiți-l prietenilor voștri!

Vă dorim poftă bună!