6 sfaturi minunate, pe care ar trebui să le urmați, dacă doriți să cultivați panseluțe!

1. ÎNCEPEȚI CU PLANTAREA SEMINȚELOR.

Puteți să plantați panseluțele direct în sol deschis sau să începeți cu semănarea lor în ghivece cu 6-8 săptămâni înainte de momentul, în care planificați să le transplantați.

Dacă veți planta semințele la sfârșitul iernii, panseluțele vor înflori în timpul primăverii și la începutul verii. Dacă le veți planta la sfârșitul verii, vă veți bucura de florile lor în timpul iernii.

2. PREGĂTIȚI SOLUL.

Panseluțele iubesc solul umed, bogat în humus și bine drenat. Adăugați frunze aflate în descompunere, compost sau bălegar în sol, ca să-l îmbogățiți cu nutrienții necesari pentru creșterea plantelor.

Adăugați nisip grosier în solul lutos, ca să îmbunătățiți drenajul lui sau mușchi de turbă, dacă este necesar să ajutați solul să rețină umiditatea.

3. PLANTAȚI-LE ÎNTR-UN LOC ÎNSORIT.

Panseluțele iubesc să stea la soare, însă ele preferă încă mai mult temperaturile scăzute. De-a lungul anilor panseluțele au fost altoite, ca să reziste la frig. Iar obținerea unei varietăți tolerante la căldură nu s-a încununat cu succes.

4. OFERIȚI-LE SPAȚIU PENTRU CREȘTERE.

Având în vedere faptul că panseluțele se pot răspândi pe o distanță de 22-30 cm, lăsați un spațiu de aproximativ 30 cm între ele.

Plantele adulte ating înălțimea de aproximativ 15-22 cm. Îndepărtați în permanență florile moarte sau decolorate, ca să prelungiți perioada de înflorire și să stimulați dezvoltarea mai multor flori.

5. ASIGURAȚI-VĂ CĂ AU NUTRIENȚI ȘI APĂ.

Udați cu regularitate panseluțele, ca să le mențineți sănătoase. Ele pot muri, dacă nu obțin suficientă apă. De aceea, dacă plantele vor începe să arate bolnăvicios, udați-le foarte bine.

De asemenea, le puteți ajuta să crească folosind un îngrășământ universal în timpul plantării tomnatice și la fiecare 4-5 săptămâni pe parcursul primăverii.

6. FIȚI CU OCHII ÎN PATRU, CA SĂ OBSERVAȚI EVENTUALA APARIȚIA A DĂUNĂTORILOR ȘI BOLILOR.

Din fericire, dăunătorii nu reprezintă o problemă majoră pentru panseluțe, dar va trebui să controlați aparițiile ocazionale ale melcilor sau limacșilor.

Putregaiul frunzelor este o boală comună, care, de obicei, poate fi evitată, alături de majoritatea dăunătorilor, prin asigurarea unei cantități suficiente de lumină solară, a unui sol fertil și drenaj bun.

Spor la grădinărit!