7 metode sigure cum puteți rezolva problema chiuvetei înfundate fără să apelați la instalator!

Chiuveta din bucătărie s-a înfundat. Ce să faceți în astfel de situații, dacă nu aveți dorința și posibilitatea de a opri toate procesele din bucătărie până vine instalatorul?

Înainte de a apela la ajutorul speciliștilor, puteți încerca să rezolvați problema de sine stătător. Din fericire, majoritatea înfundărilor nu sunt într-atât de strașnice cum par la prima vedere.

De cele mai dese ori, țevile se înfundă în zona cea mai problematică a canalizării din bucătărie – locul unde se adună resturile. Acesta poate fi rezervorul sifonului sau secțiunea curbată a țevii. Toate înfundările chiuvetei pot fi împărțite în 3 tipuri:

1.înfundare de exploatare, care apare în urma acumulării depunerilor de grăsime și murdărie;

2.înfundare mecanică, care apare atunci când în scurgere ajunge gunoi de dimensiuni mai mari;

3.înfundare tehnică, care apare ca urmare a asamblării necorespunzătoare a țevii sau a unui defect al construcției din fabrică.

1.Pompa

Cea mai tradițională, dar și destul de eficientă metodă de a desfunda chiuveta. Iată de ce un astfel de dizpozitiv ca pompa trebuie să fie în fiecare casă. Aceasta nu costă scump, însă vă va fi de folos mulți ani înainte. Curățarea țevilor are loc datorită formării în interiorul ei a unei presiuni nu prea puternice.

Pompa se presează desupra găurii de scurgere, după care trebuie să începeți să aplicați mișcări progresive cu efort. Nu uitați, dacă țeava de scurgere de la chiuvetă mai are o țeavă scurtă, aceasta trebuie blocată cu o cârpă umedă. Pompa poate fi folosită împreună cu alte metode de curățare.

2.Sare și bicarbonat de sodiu

Majoritatea înfundărilor de exploatare pot fi curățate cu ajutorul metodelor ”naturiste”. Adăugați:

-3-5 linguri de bicarbonat în gaura de scurgere, apoi

-turnați 250-300 ml de apă clocotită și așteptați 10-15 minute.

După care, porniți apa fierbinte și verificați scurgerea. În loc de apă puteți folosi oțet. Dar nu uitați, dacă folosiți acid acetic concentrat, trebuie să-l diluați mai întâi cu apă în proporții de 1:9. În caz contrar, țevile ar putea să nu reziste.

În plus, pe lângă bicarbonat mai puteți adăuga sare, 2-3 pastile de Alka-Zeltser sau detergent. În cazuri deosebit de dificile, puteți ajuta procesul cu pompa.

3.Soluții speciale

Desigur, pentru desfundarea țevilor puteți folosi și soluții chimice specializate, care în zilele noastre se vând în orice magazin. Utilizați-le conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Această metodă este foarte asemănătoare cu cea anterioară. Chimia de uz casnic are o gamă largă de prețuri, astfel încât întotdeauna puteți găsi ceva accesibil.

Aveți grijă să alegeți produsele de curățare conform materialului din care sunt fabricate țevile. Toată informația o găsiți în instrucțiunile de pe ambalaj! De asemenea, respectați măsurile de precauție pentru ca soluția să nu ajungă pe piele sau membarana mucoasă. Spălați foarte bine mâinile și păstrați soluția într-un loc întunecos și ferit de copii.

4.Șarpe de desfundat

Există câteva metode de curățare mecanică a țevilor înfundate. Totul depinde de ce instrument ați ales să folosiți. ”Cârligele” din plastic flexibil se descurcă destul de bine cu îndepărtarea murdăriei, care nu se dizolvă, din țeavă și sifon. Dispozitivul se introduce cu grijă în canalul de scurgere, apoi trebuie rotit.

Dacă înfundarea este mare sau departe în țeavă, trebuie să folosiți șarpele de desfundat. Capătul de lucru al șarpelui cu o perie în vârf se introduce în gaura de scurgere, apoi trebuie rotit cu ajutorul mânerului din plastic. Această metodă se recomandă să fie utilizată doar în cazul țevilor metalice.

În plus, există aspiratoare speciale pentru instalații sanitare. În cele mai extreme cazuri, sifonul și țevile pot fi dezasamblate pentru curățarea manuală.

5.Acid citric

Dizolvați:

-1-2 pliculețe de acid citric

-într-un litru de apă clocotită.

Dacă aveți țevi metalice, puteți turna imediat soluția în gaura de scurgere. Dacă țevile sunt din plastic, lăsați soluția să se răcorească.

Acidul va dizolva depunerile de pe pereții canalizării și va desfunda țevile în 10-20 de minute. Dacă va fi nevoie, repetați procedura.

6.Pastile pentru mahmureală

Dacă în casă nu aveți bicarbonat de sodiu, puteți curăța țevile cu Alka-Zeltser. Amestecați:

-1 pastilă cu oțet,

-turnați soluția obținută în gaura de scurgere și o blocați cu o cârpă.

Peste 10 minute, spălați canalizarea cu o cantitate considerabilă de apă.

7.Aspirator

Pentru a desfunda țevile de canalizare, puteți, de asemenea, recurge la ajutorul aspiratorului. Înfășurați furtunul flexibil cu o cârpă umedă, acoperiți gaura de scurgere și apăsați strâns. Porniți aspiratorul pentru 3-5 minute, apoi clătiți bine scurgerea cu jet de apă.

Mult spor!