7 moduri neobișnuite de utilizare a oțetului în curte și grădină!

De principiu, vom vorbi despre oțetul de masă 9%, dacă nu este indicat alt tip.

1. OȚETUL PENTRU DECONTAMINAREA SEMINȚELOR

Vreți să accelerați de 2 ori încolțirea semințelor? Ați obosit să cultivați semințe cu perioadă lungă de germinare? Atunci luați o parte de oțet și diluați-o cu 9 părți de apă. Umeziți o bucată de tifon sau pânză cu soluția obținută, după care înveliți semințele în ea. Termenii de prelucrare sunt următorii:

-24 ore — pentru semințele de pătrunjel, mărar, morcov, păstârnac și alte culturi cu perioadă lungă de germinare;

-12 ore — pentru semințele de roșii, ardei și vinete;

-7-8 ore — pentru semințele de castraveți, dovleci și dovlecei.

Apoi uscați puțin semințele și semănați-le. Lăstarii prietenoși nu se vor lăsa mult așteptați!

2. OȚETUL PENTRU ADEMENIREA FLUTURILOR DĂUNĂTORI

Ca să salvați livada de invazia omizilor, prindeți fluturii: viermele mărului, nălbarul, moliile tortricide (răsucitorii frunzelor) etc. În acest scop amestecați un litru de apă și 50 ml de oțet de mere, după care turnați momeala într-o sticlă tăiată de plastic sau alt recipient inutil. Fluturii vor fi ademeniți de miros și se vor îneca în lichid. Nu este necesar să acoperiți vasul: insectele nu vor ieși din capcană.

Pe măsura umplerii capcanelor — aproximativ la fiecare 10 zile — verificați-le, goliți-le și adăugați soluție proaspătă în ele. La sfârșitul sezonului veți observa că recolta va rămâne aproape neatinsă. Și totul poate fi realizat fără utilizarea preparatelor chimice!

Cel mai bine ar fi să pregătiți câteva momeli și să le agățați prin toată livada, în locurile mai dosite!

3. OȚETUL PENTRU FERTILIZAREA PLANTELOR

Folosind oțetul, puteți să declanșați înflorirea abundentă a hortensiilor, ierbii negre, azaleei și altor plante, care iubesc solul acid. Diluați 100-120 ml de oțet în 10 litri de apă și udați plantele la nivelul rădăcinii cu soluția obținută — cu o lună înainte de apariția bobocilor. Repetați procedura la fiecare 7-10 zile. Cum numai vor apărea florile, încetați irigările cu oțet.

Sfat! Ca să prelungiți viața florilor tăiate, adăugați în vază câte 1-2 linguri de oțet la 1 litru de apă.

4. OȚETUL ÎMPOTRIVA ȘOARECILOR

Șoarecii se înmulțesc repede și sunt incredibil de omnivori. Dar iată că nu suportă aroma și gustul oțetului. Există 2 metode, prin care puteți să-i alungați cu ajutorul acestei substanțe. Cea mai simplă: puneți recipiente deschise cu oțet prin încăpere. Cealaltă este puțin mai complicată: pregătiți biluțe din făină și oțet și plasați-le în locurile, în care există șoareci. Peste puțin timp veți observa că activitatea rozătoarelor se va reduce.

5. OȚETUL PENTRU DETERMINAREA ACIDITĂȚII SOLULUI

Aciditatea solului este unul dintre cei mai importanți factori pentru obținerea unei recolte bune. Există o sumedenie de metode de determinare a acesteia. Puteți să realizați procedura respectivă cu ajutorul oțetului — rapid și ieftin!

Pentru testare nu luați pământ de la suprafață, ci de la adâncimea de aproximativ 30 cm. Puneți solul pe o peliculă sau o plăcuță și turnați oțet peste el. Urmăriți reacția. Dacă au apărut bule, solul este alcalin. Dacă s-a produs un sâsâit slab, înseamnă că are pH neutru. Dacă nu s-a produs nicio reacție, solul este acid și trebuie să vă ocupați de alcalinizarea lui.

6. OȚETUL ÎMPOTRIVA ȚÂNȚARILOR

Dacă în timpul grădinăritului sau lucrărilor din curte țânțarii și alte insecte înțepătoare nu vă lasă în pace, pregătiți o soluție repelentă în condiții casnice. Amestecați părți egale de oțet, ulei și șampon. Aplicați soluția obținută pe porțiunile dezgolite de piele.

De asemenea, oțetul poate ameliora disconfortul apărut după înțepăturile de țânțari. În acest scop ungeți zona afectată cu oțet și frecați-o cu puțin bicarbonat de sodiu.

7. OȚETUL ÎN TREBURILE GOSPODĂREȘTI

În gospodărie există întotdeauna lucruri, care trebuie spălate și curățate, dar timpul nu este niciodată suficient pentru toate. Oțetul vă poate veni în ajutor: el permite curățarea rapidă a celor mai diverse impurități. Oțetul se diluează în apă — de obicei în proporție de 1:1 sau 1:2, în funcție de gradul de murdărie. Uneori este folosit în stare pură, inclusiv pentru înmuiere. Încercați să curățați cu ajutorul oțetului:

-instrumentele ruginite de grădinărit;

-vasele și ustensilele de bucătărie;

-chiuvetele și alte obiecte asemănătoare;

-cărările din curte, veranda, pridvorul;

-mobila din curte;

-petele de pe îmbrăcăminte.

De asemenea, oțetul vă va ajuta să curățați petele de fructe și legume de pe mâini și va înlătura mirosurile neplăcute din frigider, coșul de gunoi sau dulap — este suficient să spălați toatele suprafețele cu el.

Spor la treabă!