7 reguli de cultivare a roșiilor — pentru obținerea unei recolte bogate!

1. ABORDAREA TRADIȚIONALĂ
Îndepărtați lăstarii laterali, lăsând maxim 1-2 cei mai puternici lăstari pe fiecare tufă: lăstarii nu rodesc, ci doar „fură” nutrienții și apa necesare pentru dezvoltarea tufei. De asemenea, această manevră mărește accesul luminii și aerului în seră.

2. ABORDAREA INOVATIVĂ
Cum numai fructele vor începe să se formeze și să-și mărească dimensiunile, rupeți frunzele de la nivelul fiecărui ciorchine de roșii. Datorită acestei manevre, roșiile nu doar se înroșesc mai repede, ci și cresc mai rapid.

3. REGULA CASTRAVEȚILOR
Ca și în cazul castraveților, culegeți la timp fructele, care au atins dimensiunea necesară. Astfel le veți proteja de mană și veți oferi celorlalte roșii șansa de dezvoltare.

4. CIUPIREA
În a doua jumătate a lunii iulie trebuie să rupeți vârfurile tufelor de vinete (toate speciile) și roșii cu fructe mari. Astfel veți crește volumul recoltei și veți accelera maturarea ei.

5. ÎNGRIJIREA
Legați tufele mari de suporturi (araci) sau de elementele superioare din structura carcasei serei, înfășurându-le cu tresă. Atârnați ciorchinii, care prezintă multe fructe. Nu permiteți ca fructele de pe ramurile inferioare să se atingă de sol. Acoperiți pământul de sub tufe cu fân, rumeguș sau paie.

6. STIMULAREA
Fertilizarea foliară stimulează în mod minunat formarea fructelor noi și accelerează maturarea celor prezente, contribuie la rezistența față de infecții și boli. Ar fi util să stropiți tufele de roșii cu soluție de acid boric o dată pe sezon, iar peste 2 săptămâni de la acest tratament — cu soluție de uree.

7. FERTILIZAREA
Roșiile necesită potasiu, îndeosebi în timpul perioadei de rodire. Folosiți soluție roz deschis de permanganat de potasiu în calitate de îngrășământ. Dacă plantele vă bucură prin aspectul lor exterior, fertilizați-le rar. Iar dacă ele au frunze palide, sunt înalte și nu rodesc, udați-le cu soluție de permanganat de potasiu o dată la 10 zile.

Fertilizați-le cu bălegar o dată pe lună: dacă folosiți bălegar de vacă, proporția necesară este de 1:7. Dacă doriți să utilizați găinațul de păsări, raportul este de 1:12. Oricare dintre aceste îngrășăminte trebuie aplicate, respectând următorul calcul: o găleată la 10-15 plante.

Spor la grădinărit!