8 greșeli frecvente din îngrijirea orhideelor – dacă sunt omise, înflorirea lor este garantată!

Deși este o plantă de cameră, care se bucură de popularitate, deseori orhideea se ofilește, pierde bobocii și frunzele ei își pierd turgescența. Și aceste lucruri se întâmplă cel mai frecvent din cauza a 8 greșeli, pe care le facem, când le îngrijim. Încercați să nu le mai săvârșiți, dacă vreți să asigurați înflorirea abundentă a orhideelor voastre!

Una dintre principalele greșeli este irigarea incorectă. Niciodată nu udați orhideea, tunând apa peste ea! Asemenea irigare conduce la îngălbenirea și căderea frunzelor, precum și la moartea orhideei. Puteți să udați cu grijă substratul, turnând apa pe marginile ghiveciului, fără să atingeți planta sau prin scufundarea ghiveciului, lăsându-l în apă pentru 10 minute.

A doua greșeală constă în folosirea greșită a celui de-al doilea ghiveci (sau altui vas utilizat pentru irigare) în timpul udării orhideei prin scufundare. Dacă țineți orhideea în ghiveciul cu apă pe parcursul câtorva zile, riscați să provocați putrezirea rădăcinilor și îngălbenirea frunzelor ei. În niciun caz orhideea nu trebuie ținută mult timp în apă!

A treia greșeală frecventă este expunerea îndelungă a orhideei la razele solare directe. Niciodată nu lăsați această plantă sub razele directe ale soarelui, deoarece astfel frunzele ei suferă arsuri! Este suficient să ascundeți orhideea după perdea, ca să-i asigurați iluminarea confortabilă.

A patra greșeală des întâlnită este stropirea abundentă a orhideelor cu pulverizatorul. După asemenea udări apar pete pe frunze și după un anumit timp ele se ofilesc și cad. Dacă vreți să mențineți umiditatea constantă în jurul orhideelor, cel mai bine este să puneți un vas cu apă lângă ele sau un șervețel umed (udat și stors) pe frunzele lor.

A cincea greșeală este tăierea rădăcinilor aeriene a orhideei. În niciun caz acestea nu trebuie tăiate! Ele reprezintă un indicator al sănătății plantei.

A șasea greșeală constă în tăierea completă a tijei florale după înflorire, crezând că ea nu va mai dezvolta flori. După căderea florilor, tija florală formează noi ramuri, pe care apar boboci noi. De aceea, ea trebuie tăiată doar puțin mai jos de locul, din care cade ultima floare.

A șaptea greșeală: replantarea orhideei într-un ghiveci nou îndată după cumpărare. Chiar dacă vi se pare că ghiveciul este mic, nu vă grăbiți să transplantați orhideea! Este necesar să-i schimbați ghiveciul doar dacă ați observat că are rădăcini, care putrezesc. Schimbarea ghiveciului după cumpărarea plantei va duce la căderea rapidă a florilor și pierderea turgescenței frunzelor. Orhideea se dezvoltă cel mai bine în ghiveciul, în care s-a obișnuit. Acesta nu trebuie schimbat pe parcursul a cel puțin 1.5-2 ani. Și chiar și după trecerea acestei perioade de timp ghiveciul poate fi schimbat pe unul cu diametrul mai mare doar cu 1 cm.

A opta greșeală constă în alegerea incorectă a substratului. Orhideele se deosebesc semnificativ de alte plante. Nu folosiți niciodată substrat universal pentru plantarea lor: ele nu se vor dezvolta în el. Utilizați doar amestecuri speciale pentru orhidee!

Spor la grădinărit!