9 secrete, care vă vor permite obținerea unei recoltei bune de roșii. Aflați-le imediat!

Fiecare grădinar dorește să obțină o recoltă bogată și frumoasă de roșii. De aceea, echipa noastră a hotărât să vă dezvăluie 9 secrete de îngrijire a tufelor de tomate, care vă vor ajuta să măriți rodirea lor.

1. STROPIREA FOLOSITOARE

În timpul etapelor secundară și terțiară de formare a inflorescențelor ar fi bine să stropiți tufele de roșii cu soluție slabă de acid boric. Acidul boric stimulează producerea polenului și contribuie la formarea și creșterea fructelor. Pe lângă aceasta, el determină formarea mugurilor noi și mărirea concentrației de zahăr din fructe.

Aplicând această procedură, puteți să măriți recolta de roșii cu 20%.

Ca să pregătiți soluția, dizolvați 10 g de acid boric în 10 litri de apă. Sunt suficiente 1-2 prelucrări ale plantelor.

2. MICA SCUTURARE

Roșiile sunt plante cu autopolenizare, dar în condiții naturale ele sunt ajutate de vânt și insecte, care lipsesc în sere. De aceea, dacă cultivați roșiile în seră, ar fi bine să contribuiți la polenizarea lor, scuturându-le florile o dată la câteva zile. Unii grădinari experimentați recomandă stropirea plantelor sau udarea solului îndată după scuturare și aerisirea serei peste 2 ore.

Scuturarea poate fi realizată atât în sere, cât și în grădină.

3. GEOGRAFIA „ȘIREATĂ”

Dacă cultivați roșiile în seră, ar fi ideal să le plantați „după latitudine” — de la est spre vest. Astfel veți asigura răspândirea mai uniformă a luminii solare asupra tufelor. Ele se vor încălzi bine în timpul dimineții și nu vor fi umbrite de rândurile vecine la prânz. Drept rezultat, veți lungi ziua însorită și veți crește rodirea plantelor.

4. RĂDĂCINILE PUTERNICE

Cu cât rădăcinile plantei sunt mai puternice, cu atât fructele ei pot primi mai mulți nutrienți, devenind mai mari și mai suculente. Ce am putea face pentru „întărirea” sistemului radicular?

Mușuroirea

Mușuroirea trebuie realizată în timpul creșterii active a rădăcinilor. Ca să determinați momentul potrivit, urmăriți dezvoltarea tulpinii. Când vor apărea mugurii de rădăcină la baza ei, înseamnă că trebuie realizată prima mușuroire (folosiți neapărat sol umed în acest scop). Iar când baza tulpinii își va modifica culoarea din verde spre albăstrie, va fi perioada optimă pentru aplicarea celei de-a doua mușuroiri.

Mulcirea

Mulcirea poate fi realizată cu fân, paie, compost, rumeguș de lemn, ziare, iarbă cosită, turbă etc. Stratul de mulci împiedică formarea crustei la suprafața solului, distrugerea structurii lui și creșterea buruienilor. De asemenea, el menține umiditatea și nu permite dezgolirea rădăcinilor în timpul irigării.

Dacă veți aplica corect aceste metode, recolta dumneavoastră va crește cu 25-30%.

5. „PROPRIUL PĂMÂNT”

Grădinarii experimentați au observat că roșiile adoră să crească pe propriile lor vrejuri! Dacă veți aduna toate vrejurile sănătoase în timpul toamnei, după care le veți mărunți și le veți adăuga în solul de pe parcela, unde planificați să cultivați roșiile în următoarea primăvară, veți crea locul ideal pentru răsadurile tinere.

6. COPILIREA

Copilirea este îndepărtarea lăstarilor tineri, nepurtători de rod. Astfel planta încetează să-și irosească nutrienții și forțele pe dezvoltarea structurilor vegetative, concentrându-se pe formarea fructelor.

Pentru ca lăstarii respectivi să se usuce și să nu crească din nou, nu-i rupeți complet (lăsați cioturi de 0.5-1 cm) și realizați copilirea dis-de-dimineață.

7. ÎNDEPĂRTAREA FRUNZELOR

Ruperea frunzelor se realizează în perioada rodirii, pentru ca planta să-și îndrepte toate resursele spre dezvoltarea și coacerea fructelor. Pe lângă aceasta, frunzele inferioare se ating de sol și pot fi ușor contaminate.

Îndepărtarea frunzelor trebuie începută de la mijlocul lunii iunie: câte o frunză pe săptămână până la apariția primei inflorescențe. Procedura respectivă trebuie realizată pe vreme uscată și caldă, dis-de-dimineață, pentru ca rănile să reușească să se usuce.

8. FERTILIZAREA FOLIARĂ

Aceasta reprezintă o sursă de microelemente pentru plante și contribuie la rodirea timpurie și combaterea maladiilor. Cel mai bine ar fi să realizați fertilizarea foliară săptămânal, pe înserate, când nu bate vântul.

În acest scop puteți să folosiți ureea (o linguriță la 10 litri de apă), azotatul de potasiu sau monofosfatul de potasiu (o linguriță la 10 litri de apă), azotatul de calciu (o linguriță la 10 litri de apă) sau 1 litru de zer combinat cu 20 picături de iod la 10 litri de apă.

9. „DESERTUL” PENTRU FRUCTE

În perioada rodirii nu trebuie să folosiți îngrășăminte organice. Variantele potrivite pentru susținerea sănătății plantelor în această perioadă sunt:

Cenușa

Presărați cenușa uscată pe solul umed din jurul tufelor de roșii, respectând proporția de 3-4 linguri pe m². Această fertilizare oferă dulceață roșiilor și poate fi aplicată până la sfârșitul perioadei de rodire, la intervale de 2 săptămâni.

Cocktail-ul de minerale

Turnați 5 litri de apă clocotită peste 2 borcane de 1 litru de cenușă. După răcire completați soluția cu apă până la 10 litri și adăugați 10 g de acid boric, 10 ml de iod în ea. Lăsați-o să se infuzeze pe parcursul a 24 ore. Înainte de utilizare diluați-o de 10 ori. Turnați câte 1 litru de soluție la baza fiecărei tufe.

Drojdia

Puneți 10 g de drojdie proaspătă și ½ pahar de zahăr într-un borcan de 3 litri. Umpleți-l aproape până sus cu apă caldă. Puneți-l într-un loc cald pentru fermentare. Până la sfârșitul acestui proces agitați-i periodic conținutul.

Folosiți soluția fermentată pentru fertilizarea roșiilor, diluând un pahar din ea cu 10 litri de apă. Turnați câte un litru de soluție diluată sub fiecare tufă.

Spor la grădinărit!