Această rețetă este foarte veche – varza pregătită după ea iese crocantă, delicioasă, poate fi păstrată mult timp în borcane, nu se întunecă și nu se întinde!

Cea mai gustoasă salată crocantă de varză cu morcov pentru iarnă. Este o rețetă simplă: fără zahăr, fără oțet și fără multe alte ingrediente suplimentare. Nici măcar nu e nevoie să o țineți la cald (așa cum suntem obișnuiți, 3 zile), adică o faceți, o închideți și o depozitați în cămară!

INGREDIENTE:

Ingrediente pentru 7 borcane de 3 l:

– 4 căpățâni de varză târzie, pentru iarnă (fiecare cântărind 3,3-3,5 kg);

– 4 morcovi (200-250 g fiecare);

– 1 borcan de 500 ml cu sare neiodată (aproximativ 600 g);

– 10 l de apă rece și curată.

*Pentru o căpățână medie de varză, cu greutatea de 3,3-3,5 kg se ia câte un morcov (200-250 g). Asta în cazul în care doriți să pregătiți o cantitate de salată diferită de a noastră.

MOD DE PREPARARE:

1. Îndepărtați foile superioare ale căpățânilor de varză, care pot fi deteriorate și nu sunt foarte suculente. După aceasta, îndepărtați cotorul și tăiați căpățânile în jumătate, sau în sferturi, pentru a le putea tăia mai ușor.

2. Decojiți morcovii, în funcție de câte căpățâni de varză aveți și dați-i prin răzătoarea cu găuri mari. Transferați-i într-un vas încăpător.

3. După aceasta, tăiați varza în formă de fideluță. Pentru aceasta, puteți folosi atât cuțitul, cât și o răzătoare specială.

4. Amestecați varza tăiată împreună cu morcovul. Vă recomandăm să folosiți un lighean mai mare, pentru comoditate. De asemenea, este foarte important să nu frecați varza în mâini, ci doar să o amestecați prin mișcări ușoare, de sus în jos.

5. Pregătiți saramura: Turnați apa curată într-o cratiță și amestecați-o cu sarea neiodată până la dizolvarea completă.

6. Turnați saramura în lighean. Amestecați varza un pic cu mâinile, însă nu prea tare, ca să nu o striviți. Lăsați legumele în saramură pe parcursul a 40 de minute.

7. Între timp, pregătiți borcanele. Vă recomandăm să nu le spălați cu detergent de vase, ci cu bicarbonat de sodiu, apoi să le lăsați să se scurgă bine.

8. Peste 40 de minute, transferați varza în borcane, fără să o îndesați prea tare. În final, turnați saramură, astfel încât să o acopere.

9. Lăsați borcanele pe masă neacoperite și mai adăugați saramură, pe măsură ce va fi nevoie. Băncile trebuie să fie pline. Când veți observa că saramura nu mai scade, le puteți închide cu capace și depozita în cămară. Noi am folosit capace de plastic.

10. În timpul fermentării, peste o zi, va începe să se elimine dioxidul de carbon. Pentru a-l ajuta să se evaporeze mai rapid și să îndepărtați mirosul neplăcut, străpungeți zilnic amestecul până la baza borcanului, folosind o țepușă de lemn.

11. Varza va putea fi consumată peste 10-14 zile după ce ați pus-o la murat.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!