Acest ingredient schimbă totul! Chifle pufoase și fine!

Chifle dospite extrem de pufoase și simplu de pregătit pe bază de lapte condensat. Aluatul este universal și poate fi folosit pentru alt fel de chifle, pateuri, tarte etc. 

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI): 

-250 ml de lapte cald; 

-18 gr de drojdie proaspătă sau 6 gr de drojdie uscată; 

-30 gr de zahăr sau mai mult; 

-80 gr de lapte condensat; 

-1 ou mediu; 

-50 gr de unt; 

-480 gr de făină; 

-½ linguriță de sare; 

-1 linguriță de zahăr vanilat sau 1 praf de vanilie. 

MOD DE PREPARARE: 

1.Amestecați bine drojdia cu zahăr și lapte cald. 

Sfat. Dacă nu sunteți siguri de calitatea drojdiei, acoperiți vasul cu compoziție și o lăsați pentru 10-15 minute, cât să se formeze spume. Dacă nu va fi nici o reacție, înseamnă că drojdia nu este activă și aluatul nu va dospi. 

2. Adăugați ou, zahăr vanilat, lapte condensat și sare. Amestecați. 

3. Încorporați treptat aluatul și frământați un aluat elastic și nelipicios. 

Sfat. Făina este diferită, deci puteți avea nevoie de o cantitate mai mică sau mai mare. De îndată ce aluatul se adună într-o bilă și devine practic nelipicios, nu mai adăugați făină. 

4. Adăugați unt moale și continuați să frământați aluatul, până capătă o consistență netedă și omogenă. Atât cu robotul, cât și manual, aluatul trebuie frământat timp de aproximativ 10 minute. 

Sfat. Dacă frământați aluatul manual, atunci tăiați untul în 4 bucăți și le adăugați pe rând, frământând bine după fiecare. Nu adăugați prea multă făină, mai bine lăsați aluatul să se lipească ușor de mâini, după ce va dospi, va deveni nelipicios. 

5. Așezați aluatul într-un vas uns cu ulei, îl acoperiți și îl dați la loc cald pentru aproximativ 1 oră, până crește în volum de 2-3 ori. 

6. Transferați aluatul pe suprafața de lucru și îl împărțiți în 2 bucăți sau puteți coace  într-o singură tavă mai mare. Pregătiți 2 forme pentru chec (23*11 cm), tapetându-le cu hârtie de copt. 

7. Întindeți cu mâinile un blat dreptunghiular de lățimea formei (23 cm), rulați strâns o ruladă, lipiți marginea și tăiați rulada felii cu grosimea de 2 cm, folosind un cuțit bine ascuțit. Le transferați în formă în aceeași ordine. 

8. A doua bucată de aluat noi am presărat-o cu 2 linguri de zahăr amestecat cu 1/3 linguriță de scorțișoară. 

Sfat. Chiflele nu sunt foarte dulci, puteți adăuga mai mult zahăr, lapte condensat sau folosiți o umplutură dulce. 

9. Acoperiți formele cu folie de plastic și prosop și lăsați chiflele la dospit timp de aproximativ 30 de minute, până își dublează volumul. 

Sfat. Le puteți lăsa pe masă, dacă în bucătărie este cald. Dacă nu, atunci încălziți cuptorul timp de 1 minut, îl opriți și puneți aluatul în interior. 

10. Ungeți chiflele cu ou bătut sau lapte, opțional, le presărați cu zahăr și le dați la cuptorul preîncălzit până la 180°C pentru 20-25 de minute (încălzire sus-jos, fără convecție), în funcție de materialul formei. Faceți testul scobitorii. 

Sfat. Aluatul trebuie să crească bine, doar în acest caz chiflele nu vor crăpa la suprafața și vor fi foarte pufoase. 

11. Scoateți chiflele din cuptor și le ungeți, opțional, cu unt sau cu unt amestecat cu lapte condensat. 

Sfat. De asemenea, puteți pregăti chiflele separate. 

Aluatul este atât de pufos și delicat, cu aromă de vanilie și gust de lapte condensat. Dacă pregătiți chiflele cu umplutură, feliile vor arăta foarte aspectuos, deoarece umplutura va fi sub formă de spirală. Varianta perfectă pentru ceai! 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi! 

New