Afidele v-au invadat tufele de coacăze? Soluțiile, care vă vor ajuta să scăpați de ele pentru totdeauna!

Dacă aveți măcar o tufă de coacăze în grădină, probabil ați întâlnit păduchele galben al coacăzului roșu sau afida, care cel mai frecvent atacă coacăzii roșii și albi. Aceștia sunt destul de mari și, ca și afidele obișnuite, se hrănesc cu seva din frunzele coacăzului. Drept rezultat, frunzele de îngroașă și apar niște proeminențe rugoase pe suprafața lor.

Iar afidele obișnuite atacă mai mult coacăzii negri, determinând răsucirea frunzelor lor. În imaginea de mai jos puteți observa o buburuză, care adoră afidele și poate consuma până la 70 afide pe zi. Ele protejează tufele de aceste insecte dăunătoare.

APA FIERBINTE

În grădina noastră daunele aduse de afide sunt minime, pentru că în fiecare an, la începutul primăverii, când zăpada încă nu s-a topit complet, noi udăm tufele de coacăze cu apă clocotită. Astfel distrugem majoritatea ouălor de afide, care sunt depuse la nivelul mugurilor, din care se dezvoltă ulterior lăstarii noi.

ÎNLĂTURAREA FRUNZELOR AFECTATE

Atunci când observați că afidele sunt prezente doar pe alocuri pe tufe, cel mai bine ar fi să strângeți frunzele în mână, să le rupeți și să le aruncați într-o găleată cu apă. Lăsați-le în apă pentru 2-3 zile. Astfel toate afidele vor muri și nu vor ajunge iar pe tufe. Dacă vă faceți griji că tufele pot fi afectate de ruperea frunzelor, vă asigurăm că ele își vor continua chiar mai bine creșterea și dezvoltarea.

SĂPUNUL DE RUFE 72%

Există multe metode populare de combatere a afidelor, dar eficiența lor nu este 100%.

După părerea noastră cea mai bună soluție împotriva afidelor este soluția de săpun de rufe 72%. Dați 100 g de săpun de rufe prin răzătoarea mare și dizolvați-l într-un litru de apă fierbinte. Apoi diluați soluția obținută cu 10 litri de apă caldă. Turnați soluția diluată în recipientul dotat cu pulverizator și stropiți coacăzii cu ea — trebuie să prelucrați părțile inferioare a frunzelor, acolo unde sunt situate afidele. Săpunul are pH alcalin și distruge afidele, când intră în contact direct cu ele. Săpunul de rufe nu pătrunde în interiorul frunzelor, ci se menține pe suprafața lor. De aceea, nu prelucrați tufele în perioadele ploioase, deoarece munca dumneavoastră va fi năprasnică: ploaia va spăla tot săpunul de pe frunze.

COMPUȘII CHIMICI

Compușii chimici acționează asupra plantelor timp de 20 zile, fiind eliminați treptat din structura lor. De aceea, dacă ați decis să folosiți un compus chimic pentru combaterea afidelor, atunci trebuie să știți că ultima prelucrare poate fi realizată cu 30 zile înainte de culegerea recoltei. De asemenea, trebuie să știți că ei pătrund în interiorul frunzelor în primele 15 minute după aplicare, oprind astfel extragerea sevei de către afide, care mor la scurt timp. Având acțiune sistemică, insecticidele chimice nu trebuie pulverizate neapărat pe partea inferioară a frunzelor.

Noi vă recomandăm să folosiți insecticidul Decis, care conține deltametrin. Dar străduiți-vă să apelați la acesta doar atunci când invazia afidelor este colosală și înlăturarea fizică a frunzelor nu mai este o soluție.

Spor la grădinărit!