Aflați secretul cum puteți înnoi și înmulți o dracenă!

Dracena este o plantă foarte frumoasă, dar care cu timpul își pierde decorativitatea: crește înaltă și începe a se curba. Dar această problemă poate fi rezolvată ușor.

O plantă adultă are tulpini lungi și subțiri, din această cauză nu rezistă sub greutatea frunzelor și încep să se încovoiască. O astfel de dracenă nu este frumoasă deloc. Dar nu merită să o aruncați, doar pentru că nu își mai îndeplinește funcția de decor al apartamentului. Puteți să-i oferiți plantei aspectul de cândva și, totodată, să o înmulțiți. A rămas doar să aflați cum să faceți acest lucru.

Reguli de tăiere a dracenei

Pentru ca planta să capete iarăși o formă frumoasă, trebuie să o tăiați. La început, este nevoie să tăiați vârfurile, la nivel de 5 cm mai jos de frunze. Folosiți un foarfece ascuțit sau un secator. Ar fi bine ca tăieturile să fie drepte, nu ”rupte”. Dacă planificați să înmulțiți dracena prin butașii de vârf, atunci tăieturile trebuie să fie foarte acurate. Butașii nu prea încovoiați îi puteți pune în apă să dea rădăcini.

Foarte curând vor apărea rădăcinile  și îi veți putea planta. Aceasta este cea mai simplă metodă de înmulțire a dracenei. De asemenea, puteți sădi butașii direct în pământ, pudrând tăieturile preventiv cu radistim (stimulator de înrădăcinare). Nu este obligatoriu să folosiți acest stimulent, dar dacă aveți substanța, atunci procesul de formare a rădăcinilor va decurge mai rapid. Puteți acoperi vasul cu butași cu o pungă de plastic, creându-le astfel condiții favorabile.

A doua etapă constă în scurtarea tulpinilor și pudrarea tăieturilor cu praf de cărbune de grătar. Pentru ca planta să nu-și piardă aspectul decorativ o perioadă lungă de timp după tăiere, atunci scurtați tulpinile cât mai tare. Și nu este neapărat să le faceți de aceeași lungime. Creșterile noi vor apărea în vârful tulpinilor, deci acestea pot fi tăiate la nivele diferite. Astfel, pe măsură ce frunzele cresc, se vor afla la înălțimi diferite și planta va arăta mai bogată.

Aproximativ peste 1 lună, pe tulpini vor începe să apară lăstari noi. Aceștia cresc prin părți, dar cu timpul își vor schimba direcția în sus. Acum știți cum să oformați dracena și pe viitor puteți experimenta, oferindu-i plantei forma care vă pare mai potrivită pentru decor.

Metode de înmulțire a dracenei după tăiere

Înmulțirea dracenei se poate face odată cu tăierea. Una din metode deja am menționat-o – planatarea butașilor de vârf. Dar planta se mai înmulțește și prin butașii de tulpină. Și există două căi.

Înrădăcinarea verticală

Tulpinile tăiate, care se potrivesc pentru înmulțire, trebuie să fie tari și elastice. Tăiați-le în fragmente (de aproximativ 7 cm), făcând incizii de-a lungul cicatricilor de la frunze. Folosiți instrumente dezinfectate și ascuțite. În cazul înrădăcinării verticale, butașii se introduc într-un substrat umed, la adâncimea de aproximativ 3 cm. Se recomandă să înrădăcinați butașii în nisip, perlit sau vermiculit. Dacă totuși i-ați plantat în pământ, atunci adăugați un strat gros de nisip.

Înrădăcinarea orizontală

Această metodă se deosebește prin faptul că butașii nu sunt introduși în substrat, dar se așează orizontal pe pământ umed și se presează ușor. Este necesar să acoperiți butașii cu o pungă de plastic, creându-le astfel condiții de seră. Odată cu creșterea lăstarilor, butașul înrădăcinat va începe să se distrugă, pentru că toate substanțele nutritive vor fi folosite pentru creșterea rădăcinilor și a noilor lăstari.

În rezultat, lăstarii vor începe să se alimenteze prin propriile rădăcini, și astfel vor putea fi separați și plantați în ghivece diferite.

De regulă, butașii se înrădăcinează peste 30-45 de zile, iar lăstarii încep să apară la sfârșitul lunii a doua. După cum vedeți, înnoirea și înmulțirea dracenei se face simplu de tot. Deci, dacă aveți o plantă, care demult nu vă mai înfrumusețează apartamentul, folosiți sfaturile noastre și oferiți-le o a doua șansă.