Alsobia — o plantă delicată, cu flori incredibil de frumoase!

Alsobia — o plantă delicată, cu flori aspectuoase — face parte din clasa Gesneriaceae. În trecut se considera că ea aparține genului Episcia, însă în 1978 a fost clasificată separat. În habitatul său natural Alsobia reprezintă o plantă erbacee, care acoperă solul. Ea poate fi întâlnită în Mexic, Brazilia și Costa Rica și preferă să crească la umbra copacilor din păduri.

Alsobia are multe mustăți, pe care se formează rozete de frunze — aproximativ ca la căpșuni. Înmulțirea acestei plante în condiții casnice este foarte simplă.

Frunzulițele catifelate ale Alsobiei au formă ovală. Ele sunt colorate în verde închis sau deschis și prezintă nervuri întunecate. Florile ei albe și tubulare au marginile franjurate. Perioada de înflorire este îndelungată: din aprilie până în august.

Rozeta acestei plante este mai compactă decât cea a reprezentantelor genului Episcia — până la 15 cm — și ea nu trebuie formată.

Ca regulă, această floare nepretențioasă crește în condiții casnice ca plantă de jardinieră. Deseori ea este plantată în ghivece agățate. Alsobia are o rozetă destul de mică, iar lăstarii ei cresc până la lungimea de 20 cm. Ea este deosebit de aspectuoasă atunci când formează mulți, mulți puieți, care atârnă în câteva rânduri.

De asemenea, Alsobia este cultivată în calitate de plantă, care acoperă solul, fiind sădită în grădinile de iarnă și este utilizată pentru amenajarea aranjamentelor florale din grădini. Cea mai bună calitate a acestei plante este capacitatea ei de a crește în locuri destul de întunecoase.

În ceea ce privește cultivarea în condiții casnice, cel mai frecvent se utilizează 2 specii de Alsobia: Alsobia punctata și Alsobia dianthiflora.

Alsobia dianthiflora are frunze mici, ovale, colorate în verde închis, cu nervuri roșiatice. Florile ei frumoase, de culoare albă, seamănă foarte mult cu garofițele.

Alsobia punctata are frunzulițe ovale, pe care se găsesc peri albi. Florile ei crem sunt mari, lăsate în jos și prezintă picățele pe petale.

Apariția noilor hibrizi în floricultura de interior nu este un fenomen rar. Ca regulă, florile lor sunt mari.

ÎNGRIJIREA ALSOBIEI ÎN CONDIȚII CASNICE
Alsobia nu este pretențioasă și poate fi cultivată cu ușurință în condiții casnice.

LUMINOZITATEA
Cel mai bine ar fi să puneți Alsobia pe pervazul unui geam din partea vestică, estică sau nordică a încăperii. Totuși pe pervazul îndreptat spre nord această plantă probabil nu va înflori.

REGIMUL DE TEMPERATURĂ
Alsobia iubește căldura. În timpul verii ea crește și se dezvoltă bine la temperatura de 20-25°C, iar în timpul iernii o puteți muta într-o cameră răcoroasă. Țineți minte că această plantă nu iubește curenții de aer și schimbările bruște de temperatură. De asemenea, nu se recomandă punerea ghiveciului cu Alsobia pe pervazurile reci.

UMIDITATEA
Alsobia iubește aerul umed. Însă nu se recomandă să-l umeziți cu ajutorul pulverizatorului. Această plantă se simte destul de bine la nivelul normal de umiditate a aerului.

IRIGAREA
Irigarea trebuie să fie uniformă. Atât udarea excesivă, cât și uscăciunea sunt dăunătoare pentru Alsobia. Aveți grijă ca în timpul irigării apa să nu ajungă pe frunze. În timpul iernii, într-o încăpere răcoroasă, Alsobia trebuie udată mai puțin și mai rar.

FERTILIZAREA
Această plantă este fertilizată în perioada de creștere activă și înflorire (în timpul primăverii și verii). În acest scop se utilizează o doză mică de îngrășământ destinat plantelor, care înfloresc. În timpul iernii substratul Alsobiei nu trebuie fertilizat.

TRANSPLANTAREA

Transplantarea trebuie realizată cu multă precauție: transpuneți ghemul de pământ, străduindu-vă să nu-i distrugeți integritatea. Folosiți un ghiveci larg. Nu uitați de drenajul bun.

SUBSTRATUL
Solul trebuie să fie afânat și ușor. Puteți să folosiți substraturile pentru violete din comerț. Puteți să amestecați solul cu o cantitate mică de cărbuni mărunțiți (de lemn) sau mușchi de turbă.

PERIOADA DE REPAUS
Alsobia nu are o perioadă accentuată de repaus. Însă ea se odihnește în timpul iernii, pe parcursul a 8-12 săptămâni. În această perioadă creșterea și dezvoltarea ei se opresc. De aceea, nu este necesară fertilizarea, iar irigarea trebuie să fie rară.

CARACTERISTICILE ÎNMULȚIRII

Este suficient să înmulțiți rozetele-fiice. Însă nu se recomandă separarea lor de planta-mamă. Cel mai bine este să așezați un ghiveci lângă ea și să îngropați rozetele-fiice în sol. Separarea se produce doar după înrădăcinarea completă a acestora.

BOLILE ȘI DĂUNĂTORII
Alsobia este foarte rezistentă la dăunători și boli.

Spor la grădinărit!