Altfel decât uscată! Două rețete excelente de conservare a mentei!

Ah, toată bucătăria este cuprinsă de aroma mentei! Mulți dintre noi iubesc această plantă parfumată, gustoasă și folositoare. Cât este de bine, când putem să rupem câteva rămurele înmiresmate și să le adăugăm în ceai, băuturi răcoritoare, cocktail-uri sau copturi. Dar, din păcate, acest lucru este posibil doar vara. Iar iarna? Bineînțeles, putem să folosim menta conservată!

Menta trebuie culeasă până la începerea perioadei ei de înflorire sau în prima fază a înfloririi, deoarece anume în acest interval ea conține cea mai mare cantitate de uleiuri esențiale. Pe lângă aceasta, cel mai bine ar fi să o adunați dis-de-dimineață sau în zilele posomorâte, ca să nu fie uscată de soare și să rămână suficient de hidratată.

MODUL TRADIȚIONAL DE CONSERVARE A MENTEI

Uscarea mentei este, bineînțeles, cel mai cunoscut mod de conservare a mentei. Firele de mentă se spală bune, se usucă cu ajutorul prosoapelor sau în aer liber, după care se pun la uscat. 

Puteți să uscați menta sub formă de buchețele. Locul de uscare trebuie să fie umbrit, dar destul de cald și uscat. Mansarda sau un loc umbrit de pe verandă se potrivesc excelent pentru acest proces. 

Dacă nu aveți locuri ferite de razele solare, folosiți pachețele de hârtie sau pur și simplu bucăți de hârtie. Confecționați astfel de conuri din ea, ca să protejați ierburile de razele solare directe. 

Bineînțeles, puteți să uscați mentă în uscătoare speciale, în deshidrator sau în cuptor, lăsându-i întredeschisă ușa. Singurul lucru, pe care trebuie să-l țineți minte este că temperatura nu trebuie să fie mai mare de 40°C‌, pentru ca uleiurile esențiale din mentă să nu fie distruse. 

ZAHĂRUL MENTOLAT

Zahărul mentolat este o metodă interesantă de conservare a mentei. Puteți să-l adăugați în ceai, alte băuturi, copturi și, de asemenea, în sosuri, în dressing-urile pentru salate. 

Spălați, uscați și tăiați menta. Puneți-o în vasul de la blender și pasați-o până la consistența de terci. Puteți să o combinați deodată cu zahăr: astfel ea va elibera mai mult suc. Apoi ajustați consistența compoziției, adăugând zahăr. Cu cât menta este mai suculentă, cu atât compoziția va fi mai lichidă, ceea ce înseamnă că va fi necesar mai mult zahăr. 

Puteți pur și simplu să transferați zahărul mentolat într-un borcan și să-l păstrați la frigider sau puteți să-l uscați și să-l transformați în zahăr mentolat sfărâmicios. Ca să realizați acest lucru, răspândiți-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și uscați-l în cuptorul preîncălzit până la 40°C‌. 

SIROPUL DE MENTĂ 

Siropul de mentă poate fi folosit ca și zahărul mentolat. Ca să-l pregătiți, aveți nevoie de un pahar de mentă mărunțită, un pahar de zahăr și un pahar de apă. 

Presărați jumătate de zahăr pe menta mărunțită și frământați-o bine cu furculița sau mâinile. Apoi lăsați-o să-și elibereze sucul pe parcursul a 30-60 minute. Dacă aveți posibilitatea, lăsați-o peste noapte. 

Apoi transferați-o într-o cratiță și adăugați restul zahărului și apa. Amestecați. Ca să nu distrugeți uleiurile esențiale, fierbeți puțin siropul de mentă — doar până la dizolvarea completă a zahărului, amestecând complet. Cum numai va da în clocot, luați-l de pe foc. Acoperiți-l cu un capac și lăsați-l până se va răci complet. 

Dacă planificați să folosiți deodată siropul, pur și simplu turnați-l într-un borcan și păstrați-l la frigider. Dacă vreți să-l conservați pentru iarnă, atunci aduceți-l încă o dată până la punctul de fierbere, iar apoi turnați-l fierbinte în borcane sterilizate, acoperiți-le cu capace sterilizate și închideți-le ermetic.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!