Altoirea văratică a caisului prin butași. Grădinăriți cu drag!

AVANTAJELE ALTOIRII DE VARĂ

Caisul este o plantă, care iubește căldura și de multe ori nu rezistă la îngheț. Dacă nu aveți posibilitatea să cumpărați un soi zonal, puteți să încercați înmulțirea vegetativă prin butași.

Caisul se altoiește vara sau primăvara. Altoirea primăvăratică se deosebește printr-un procent mai mic de rezultate pozitive. Avantajele altoirii văratice sunt:

1.Absența necesității de păstrare a altoiului pe parcursul întregii ierni.

2.Rata mai mare de supraviețuire.

3.În caz de eșec există posibilitatea tăierii altui butaș.

4.Planta reușește să se refacă până la începutul sezonului rece.

ALEGEREA PORTALTOIULUI

Nu se practică doar altoirea caisului pe cais, ci și pe alte plante.

Cea mai eficientă este utilizarea prunului sălbatic sau semi-sălbatic în calitate de portaltoi.

Această altoire dă rezultate bune. Este o variantă excelentă pentru cultivarea caisului pe sol acid, deoarece prunul se simte minunat în acest tip de substrat.

Caisul poate fi altoit pe „confratele” său sălbatic, ceea ce permite cultivarea unui pom puternic și sănătos.

Există un mic neajuns, care poate strica tulpina sălbatică. În timpul dezghețului, când umezeala stagnează în sol, baza tulpinii poate să putrezească și să se descompună.

NB! De asemenea, caisul poate fi altoit pe un puiet de piersic, însă perioada de rodire a unei asemenea plante este mică. Principalul avantaj este reprezentat de mărimea fructelor obținute: ele cresc foarte mari, cu pulpă bogată.

Pot fi întâlniți caiși, ale căror portaltoi au fost vișinii.

Acești pomi nu sunt înalți și au coroanele foarte restrânse. Ei încep să rodească peste 2-3 ani, iar acest termen este foarte precoce pentru caiși.

Există un dezavantaj al acestui tip de altoire: ramura poate să se rupă. Ca să se evite acest lucru, se folosește altoirea intermediară, în cadrul căreia butașul de prun se află la mijloc, iar cel de cais este ultimul.

CUM SE REALIZEAZĂ ALTOIREA VĂRATICĂ?

Altoirea în ochi se realizează de la sfârșitul lunii mai și până la începutul lunii iunie. Ca să se taie butașii, se utilizează uneltele ascuțite de grădinărit (foarfece horticol, cuțit), gudronul și banda izolatoare.

În perioada altoirii caisul trebuie să fie înflorit și să înceapă să înverzească. Grădinarul trebuie să aleagă cel mai puternic lăstar cu cele mai multe frunze. Apoi butașul se taie în direcție oblică. Este obligatorie includerea unei porțiuni lemnoase din anul precedent.

Când altoiul este pregătit, trebuie să începeți următoarea etapă. Cum se altoiește caisul?

1.Tăiați mugurele superior al altoiului și tratați tăietura cu gudron horticol, ca să evitați pătrunderea microorganismelor patologice în ea.

2.Tăiați toate frunzele de pe butaș, astfel încât toate codițele lor să rămână pe ramură. Această procedură va reduce consumul compușilor nutritivi și va permite adaptarea mai rapidă a altoiului.

3.Realizați o crestătură orizontală pe portaltoi — aceasta va deveni locul altoirii.

4.Realizați o despicătură mică în locul crestării, cu adâncimea de maxim 4 cm, folosind un cuțit ascuțit.

5.Locul despicăturii se stropește cu apă, suc de aloe vera sau preparate specializate, care se vând în magazinele agricole.

6.Realizați cu grijă câte o tăietură sub formă de pană pe ambele părți ale altoiului. Cu cât acestea vor fi mai regulate, cu atât probabilitatea de supraviețuire a butașului este mai mare. Introduceți vârful ascuțit al altoiului în despicătura din portaltoi — cât mai adânc.

7.Înfășurați cu grijă, dar compact, lăstarul cu altoiul cu bandă izolatoare.

Caisul poate fi altoit și prin alte metode, însă anume fixarea altoiului în despicătură permite reducerea riscului de eșuare a procedurii. Dacă altoiul și portaltoiul sunt aleși corect, puteți să obțineți un cais foarte rezistent.

NB! Se poate întâmpla ca altoiul să nu supraviețuiască de la prima încercare, însă în timpul verii veți avea suficient timp să repetați procedura. Dacă peste 1-1.5 săptămâni butașul începe să se întunece și să se usuce, atunci trebuie să înlăturați altoiul, să curățați locul tăieturii și să faceți încă o încercare cu un alt butaș.

Un detaliu important este reprezentat de dezinfectarea locului de altoire, deoarece principala cauză de moarte a puieților tineri este contaminarea locului de altoire.

Spor la grădinărit!