Aluat de cozonac pufos pentru chifle, colăcei împletiți…

Vă propunem o rețetă de cozonac pufos si delicios, un cozonac în care nu este nevoie de foarte multă muncă, ci este suficient doar să amestecați ingredientele până la omogenizare. Cozonacul este gata!

INGREDIENTE:

Pentru maia fără drojdie:

-125 g de făină de grâu;

-150ml de lapte.

Pentru maia cu drojdie:

-15 g de drojdie proaspătă (drojdie uscată luați un pachețel la 500 g d făină);

-20 g de zahăr;

-40 g de făină de grâu;

-100 ml de lapte călduț.

Pentru aluat de bază:

-335 g de făină de grâu;

-5-6 gălbenușuri (5 gălbenușuri dacă ouăle sunt mari sau 6 dacă sunt mici);

-130 g de zahăr;

-100 g de unt moale;

-5 g de sare.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți maiaua fără drojdie. Întru-un bol amestecați făina cu laptele fierbinte. Acoperiți cu folie alimentară și o dați la o parte.

2.Pregătiți maiaua cu drojdie. Într-un bol amestecați făina, drojdia propaspătă, zahărul și laptele călduț. Amestecați bine și lăsați pe masă până se va forma o spumă cu bule. Peste 15 minute amestecați încă odată și o lăsați la o parte.

3. Amestecați maiaua cu drojdie cu ce fără drojdie și mixați la viteză mică. Acoperiți cu folie alimentară și lăsați pe masă să-și dubleze volumul (circa 15-30 de minute).

4. Într-un bol amestecați gălbenușurile cu sarea și zahărul.  Amestecați cu mixer până veți obține o spumă cremoasă.

5. Pregătiți aluatul de cozonac. Într-un bol adânc cerneți făina, adăugați maiaua și gălbenușurile. Amestecați la robot aproximativ 1-2 minute. Acoperiți cu folie și lăsați 10 minute să se odihnească.

6. Adăugați în 3 reprize untul moale. Adăugați prima repriză, amestecați și când s-a incorporat untul adăugați următoarea repriză și continuați până nu veți folosi toată cantitatea de unt. Continuați să amestecați încă 2-3 minute până când veți observa că aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului și aluatul e puțin lipicios.

7.Transferați aluatul pe masa de lucru și frămîntați lovindu-l de masă și ridicându-l cu mâinile.

8. Ungeți un vas cu puțin ulei și transferați aluatul în el. Acoperți cu folie alimentară și lăsați pe masă pentru 2-2,5 ore.

9. Peste 2,5 ore aluatul și-a dublat volumul și acum îl împărțiți în 4 părți egale. Modelați cu grijă câte o bilă și lăsați 15 minute să se odihnească.

10. Întindeți fiecare bilă într-un șnur lung de aproximativ 50 de cm cât să fie uniforme și egale ca grosime. Acestea se așează pe masa de lucru perpendiculare unele pe celelalte.

11. Se strâng rulourile la mijloc și începeți să răsuceți unu câte unu, în sensul acelor de ceasornic.

12. Apoi invers, răsuciți unu câte unu împotriva acelor ceasornicului pâna la capăt. Ultima răsucire va fi din nou în direcția acelor ceasornicului. Capetele le fixați bine de aluat și le ascundeți sub el.

13. Cozonacul împletit îl transferați într-o formă detașabilă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți cu folie și lăsați să dospească 2 ore. Odată ce cozonacul a crescut frumos, ungeți suprafața lui cu ou bătut împreună cu albuș și sare.

14. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 °C timp de 40-50 minute alterând nivele cuptorului. (Durata de coacere depinde de parametrii cuptoului Dstră). Cu 10-15 minute înainte de finalizare acoperiți cozonacul cu staniol. (În așa mod protejați coaja de ardere).

Cozonacul a ieșit puhav cu o coajă rumenită și se desface ușor în bucăți.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!