Aluat dospit pe bază de smântână fermentată – potrivit pentru pateuri, plăcinte, chifle, pâine și rulade!

O rețetă foarte bună de aluat dospit, din care puteți pregăti pateuri, plăcinte, chifle, pâine și rulade. Acesta rămâne proaspăt pentru mult timp și nu se întărește. Pe lângă toate acestea, are și un gust minunat.

INGREDIENTE:

– 650 g de făină;

– 125 ml de lapte (apă);

– 125 g de smântână fermentată de 20 % grăsime;

– 70 g de zahăr tos;

– 100 g de unt;

– 3 ouă;

– 20 g de drojdie proaspătă (sau 11 g de drojdie uscată);

– 10 g de zahăr vanilat;

– 4 g de sare.

MOD DE PREPARARE:

1. Într-un recipient încăpător, amestecați laptele cald cu o lingură de zahăr tos și drojdia proaspătă (fărâmițată). Lăsați compoziția să-și dubleze volumul la cald pe parcursul a 15 minute.

2. Într-un bol mare, potrivit pentru frământat, încorporați ouăle cu smântâna fermentată, restul cantității de zahăr tos și zahărul vanilat. Pentru aceasta, folosiți un tel.

3. Când drojdia activată și-a dublat volumul, adăugați-o în bol și amestecați ușor.

4. Acum, începeți să adăugați câte puțină făina cernută din timp și să frământați aluatul final. Acesta nu trebuie să fie lipicios. Acoperiți bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsați aluatul să dospească timp de 15 minute.

5. După această perioadă de timp, adăugați sarea și untul moale și mai frământați aluatul timp de 10 minute. Acoperiți bolul cu o folie alimentară și puneți-l într-un loc cald pentru o oră, ca să se mărească în volum de două ori.

6. Transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru presărată cu făină. Întindeți-l într-un blat dreptunghiular cu mâinile. Pliați blatul în trei părți pe lungime. Acum, pliați în trei și dreptunghiul triplu obținut. Acoperiți aluatul cu un bol și lăsați-l pe masă pentru 20 de minute.

7. Presărați din nou masa cu făină și repetați procedura de întindere și pliere a aluatului încă o data. Acoperiți-l din nou cu bolul și lăsați-l să dospească timp de 20 de minute.

8. Aluatul este gata pentru utilizare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New