Aluat dospit, preparat cu smântână fermentată — foarte fin și aerat (rețeta pas cu pas)!

Folosind acest aluat, puteți să pregătiți pateuri, plăcinte, chifle, pâine și rulade. El rămâne proaspăt și nu se înăsprește mult timp. Are un gust minunat.

100 g de aluat conțin 306 kcal.

INGREDIENTE:

-650 g de făină;

-125 ml de lapte (apă);

-125 g de smântână fermentată 20% (la temperatura camerei);

-70 g de zahăr;

-100 g de unt;

-3 ouă (la temperatura camerei);

-20 g de drojdie proaspătă sau 11 g de drojdie uscată;

-10 g de zahăr vanilat;

-4 g de sare.

MOD DE PREPARARE:

1.Dizolvați drojdia și o lingură de zahăr în laptele cald. Lăsați compoziția rezultată să se odihnească timp de 15 minute într-un loc călduros, pentru ca drojdia să se activeze.

2.Puneți ouăle, smântâna fermentată, zahărul rămas și zahărul vanilat într-un bol adânc. Amestecați-le cu telul până la omogenizare.

3.Adăugați drojdia activată și amestecați foarte bine.

4.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu telul, după care frământați aluatul cu mâinile. Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să se odihnească pe parcursul a 15 minute.

5.Adăugați sarea și untul moale. Frământați aluatul pe parcursul a 10 minute. Apoi acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 60 minute, până își va dubla volumul.

6.Transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru, presărată cu făină și întindeți-l cu mâinile sub formă de blat dreptunghiular.

7.Apoi împăturiți-l în felul următor: inițial îndoiți-l în direcție longitudinală, astfel încât să obțineți 3 straturi de aluat. După aceasta îndoiți-l de 2 ori în direcție transversală (precum în imaginile de mai jos).

8.Așezați aluatul pe un tocător presărat cu făină și acoperiți-l cu un bol. Lăsați-l să se odihnească pe parcursul a 20 minute.

9.Repetați pașii 7 și 8 încă o dată.

10.Aluatul este pregătit pentru modelare și coacere.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!