Aluat în cinci minute pentru orice produs de patiserie! Aluat ca puful – aluat universal cu drojdie mai simplu decât simplu!

Vă propunem o rețetă simplă de aluat dospit universal pentru plăcinte, pateuri coapte sau prăjite, pizza, chifle dulci sau sărate etc.

INGREDIENTE:

– 500 ml de lapte cald;

– 600-650 gr de făină;

– 1 linguriță de sare;

– 2 linguri de zahăr;

– 11 gr de drojdie instant (1½ lingură sau 35-40 gr de drojdie proaspătă);

– 4 linguri de ulei.

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați laptele într-un vas, adăugați drojdie, amestecați, adăugați sare, zahăr, ulei și mai amestecați o dată.

Sfat. Dacă pregătiți aluatul pentru ceva dulce, atunci puteți să adăugați mai mult zahăr. În caz că drojdia este uscată sau proaspătă, e nevoie să o lăsați pentru puțin timp să se activeze.

2. Cerneți făina treptat, amestecați aluatul cu lingura, apoi îl frământați manual. Aveți grijă, nu adăugați prea multă făină, adăugați câte puțină după necesitate sau mai bine folosiți câte puțin ulei. Aluatul final trebuie să fie puțin lipicios.

3. Puneți aluatul într-o pungă de plastic și îl dați la frigider pentru 2 ore.

4. Apoi lucrați aluatul și îl puteți folosi.

Dacă nu planificați să pregătiți ceva imediat, puteți congela aluatul sau păstra la frigider timp de cel mult 3 zile. Când aveți nevoie, îl scoateți, îl lăsați să se încălzească puțin la temperatura camerei și apoi urmați aceeași pași ca și cu orice aluat dospit. După ce formați pateurile, de exemplu, le lăsați neapărat să se odihnească puțin, apoi le dați la cuptorul preîncălzit.

Este foarte comod, pierdeți 5 minute, pregătiți aluatul și îl dați la frigider, iar când aveți timp și dorință îl scoateți și bucurați familia cu prăjituri proaspete. Rețeta este simplă, iar aluatul foarte gustos. Încercați, suntem siguri că o să vă placă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!