Aluat reușit pentru colțunași – poate fi combinat cu umpluturi atât dulci, cât și sărate!

Astăzi vă vom prezenta încă o rețetă de aluat opărit, care se potrivește de minune pentru pregătirea colțunașilor de casă. De asemenea, poate fi combinat cu orice fel de umplutură, fie ea sărată sau dulce. Rezistă foarte bine în congelator și nu se rupe în procesul modelării.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 200 ml de apă clocotită;

– 50 g de unt;

– 50 g de smântână fermentată;

– jumătate de linguriță de sare;

– 500 g de făină;

Pentru umplutură:

– 500 g de cartofi;

– 250-300 g de ciuperci champignon;

– 300 g de ceapă;

– 40 g de unt;

– ulei vegetal de floarea-soarelui;

– sare, piper negru măcinat (după gust).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți umplutura: Decojiți cartofii, tăiați-i mășcat și puneți-i la fiert. Când vor fi aproape gata, să adăugați o linguriță de sare în apă.

2. Între timp, tăiați ceapa și ciupercile în formă de cubulețe. Prăjiți ceapa pe o tigaie încinsă cu puțin ulei vegetal, până când se va rumeni. Asezonați-o cu sare și piper negru măcinat după gust. Împărțiți cantitatea de ceapă în jumătate. O parte scoateți-o într-un recipient, iar în cea rămasă mai adăugați o lingură de ulei și mai prăjiți-o timp de 1 minut (veți avea nevoie de ea după ce veți fierbe colțunașii). Stingeți focul și lăsați-o să se răcească.

3. Mai încingeți o tigaie și adăugați ciupercile. Prăjiți-le fără ulei, până când se va evapora tot sucul lăsat de acestea. Și abia acum adăugați două cubulețe de unt. Lăsați-le să se prăjească până când vor fi gata. În final, asezonați-le cu sare și piper negru măcinat după gust și mai adăugați o lingură de ulei vegetal, astfel încât untul să nu se ardă. Transferați-le într-un recipient.

4. Scurgeți cartofii de zeamă și pasați-i cu ajutorul unui zdrobitor. Adăugați ceapa și ciupercile prăjite. Amestecați. În final, asezonați umplutura cu sare și piper negru măcinat după gust.

5. Pregătiți aluatul: Adăugați făina, untul de temperatura camerei, smântâna fermentată (noi avem de 15 % grăsime) și sarea într-un bol adânc. Amestecați ingredientele cu o spatulă.

Sfat: Dacă doriți, puteți înlocui untul cu ulei vegetal, doar că va trebui să adăugați cu 20% mai puțin (adică 40 g).

6. Turnați apa clocotită. Inițial, amestecați cu spatula cât va fi posibil, după aceasta, frământați aluatul final cu mâna. După ce se va forma într-o bilă, mai frământați aluatul pe suprafața de lucru, până când veți obține o consistență omogenă, netedă și nelipicioasă.

7. Împărțiți aluatul în două bucăți, modelându-le în formă de bile. Acoperiți-le cu un prosop de hârtie, și lăsați-le pe masă timp de 10 minute să se „odihnească”.

8. Presărați suprafața de lucru cu puțină făină, precum și una dintre cele două bile de aluat. Întindeți-o cu sucitorul într-o foaie rotundă, cu grosimea de aproximativ 2 mm.

9. Decupați cerculețe din foaia de aluat. Noi am folosit o formă cu diametrul de 5 cm. Dvs. puteți folosi una mai mare, sau chiar un pahar – în dependență de cum iubiți să fie colțunașii, mai mari, sau mai mici. Aluatul rămas, încorporați-l în cealaltă bilă.

10. Acoperiți cerculețele cu o folie. Luați câte unul, aplatizați-l un pic cu degetele, apoi întindeți-l puțin, ca să-i oferiți forma de oval. Adăugați o linguriță de umplutură, aduceți o parte de aluat peste ea și lipiți-i marginile. În continuare, dvs. decideți dacă veți lăsa colțunașii cu marginea simplă, sau le veți conferi una mai reliefată. Vedeți în imaginea de mai jos cum i-am modelat noi.

11. Aliniați colțunașii pe un tocător tapetat cu folie. De asemenea, țineți-i acoperiți cu folie până când va fierbe apa, ca să nu se usuce.

12. Puneți o cratiță cu apă la fiert. Nu uitați să adăugați sare în ea și 1-2 frunze de dafin. În momentul când va da în clocot, amestecați apa prin mișcări circulare, puneți colțunașii, amestecați-i puțin cu dosul lingurii, ca să nu se lipească sau rupă. Puneți capacul și gătiți-i până când vor fi gata.

Sfat: Din moment ce s-au ridicat la suprafață și au început să fiarbă, noi i-am gătit timp de 3-4 minute și a fost suficient, deoarece aluat este foarte subțire și fin, iar umplutura și așa este gata.

13. Scoateți colțunașii într-un bol cu puțin unt topit. Turnați ceapa prăjită deasupra și amestecați-i. Colțunașii sunt gata și pot fi serviți cu multă plăcere.

Au ieșit foarte firavi, cu puțin aluat și multă umplutură. Aluatul și-a menținut bine forma și nici un colțunaș nu s-a rupt în timpul fierberii.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!