Aluat umed și fibros pentru cozonac de Paști!

Cozonac împletit cu fructe confiate și mac. Aluatul este umed, gustos și rămâne mult timp proaspăt.

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI):

– 150 ml de lapte;

– 25 gr de drojdie proaspătă (sau de 3 ori mai puțină drojdie uscată);

– 150 gr de zahăr;

– 3 ouă (1 gălbenuș pentru uns);

– 50 gr de smântână fermentată;

– 100 gr de unt moale (25 gr pentru uns aluatul);

– ½ linguriță cu vârf de sare;

– 600-650 gr de făină;

– 2 linguri de coniac;

– coaja rasă de la ½ de lămâie (mare) sau portocală.

Pentru umplutură:

– 2 linguri de mac;

– 40 gr de fructe confiate;

– 20 gr de stafide.

Pentru sirop:

– 1 lingură de zahăr;

– 1 linguriță de zahăr vanilat;

– 4 linguri de apă clocotită.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți maiaua. Turnați laptele cald într-un vas, fărâmițați drojdia și amestecați. Apoi adăugați 4 linguri de făină (din cantitatea totală) și mai amestecați o dată, până la omogenizare. Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați maiaua pentru 30 de minute, până crește de 2-3 ori în volum.

2. Amestecați smântâna cu zahăr, sare, 2 gălbenușuri și 3 albușuri (1 gălbenuș îl păstrați pentru uns) și coaja rasă de lămâie.

Sfat. Dacă planificați să acoperiți cozonacul cu glazură, atunci adăugați toate 3 ouă și nu-l ungeți cu gălbenuș.

 Dacă nu ați folosit ingredientele la temperatura camerei, atunci puteți încălzi compoziția obținută la foc foarte mic, amestecând continuu.

3. Turnați compoziția în vasul cu maia și amestecați bine cu telul.

4. Transferați 600 gr de făină, turnați coniacul și amestecați cu lingura de lemn, până se încorporează toate ingredientele și aluatul se adună.

Sfat. Nu vă temeți să adăugați coniac, deoarece în timpul coacerii, alcoolul se evaporează și rămâne doar gustul și aroma. În plus, coniacul va păstra cozonacul mai mult timp proaspăt.

5. Presărați suprafața de lucru cu 1 lingură de făină, transferați aluatul și-l frământați, până devine moale și puțin lipicios. Aluatul nu trebuie să aibă o textură netedă, deoarece urmează să-l frământați cu unt.

Sfat. Nu vă grăbiți să încorporați toată făina, orientați-vă după consistența aluatului.

6. Presărați aluatul cu puțină făină, îl puneți într-un vas, îl acoperiți și îl lăsați pentru aproximativ 20 de minute.

7. Apoi, adăugați câte puțin unt moale și frământați bine aluatul, până se încorporează complet și aluatul devine neted. Aluatul moale este mai comod de frământat dacă îl loviți de blat și îl împăturiți.

Sfat. Păstrați 25 gr de unt ca să ungeți blaturile de aluat, dar dacă nu obișnuiți să faceți acest lucru, atunci încorporați toată cantitatea în aluat.

8. Stropiți blatul cu puțin ulei, mai frământați puțin aluatul, îl rotunjiți, îl puneți într-un vas, îl acoperiți și îl lăsați la dospit pentru 40-50 de minute.

9. Transferați aluatul pe suprafața de lucru unsă cu puțin ulei, îl lucrați, îl așezați din nou în vas, îl acoperiți și îl lăsați pentru încă aproximativ 30 de minute.

10. Ungeți blatul cu puțin ulei, transferați aluatul, îl împărțiți în jumătate și rotunjiți bucățile. Le acoperiți și le lăsați la dospit.

11. Întindeți o bucată de aluat pe suprafața de lucru unsă cu ulei într-un blat dreptunghiular subțire cu grosimea de aproximativ 3 mm.

12. Acoperiți blatul cu un strat uniform de unt moale (păstrat mai devreme), îl presărați din abundență cu mac, lăsând marginea liberă, rulați o ruladă și lipiți bine marginea.

13. Tăiați treptat rulada pe lungime, mai întâi straturile superioare, apoi celelalte, dar nu până la sfârșit.

14. Răsuciți fâșiile cu tăietura în sus și începeți să le împletiți, astfel încât straturile să fie deasupra.

15. Lipiți capătul și așezați cozonacul în forma de copt. O acoperiți cu folie alimentară și o dați la o parte pentru 40 de minute.

16. Repetați pașii cu cea dea doua bucată de aluat, presărând blatul cu stafide și fructe confiate.

Sfat. Deoarece stafidele au tendința să se ardă în timpul coacerii, vă recomandăm să le ascundeți sub straturile de aluat.

17. Ungeți cozonacii cu gălbenuș bătut cu 2 lingurițe de apă și îi lăsați pentru încă 10 minute.

18. Dați formele la cuptorul preîncălzit până la 170-180°С pentru 35 de minute. Primele 25 de minute coaceți cozonacii pe treapta de mijloc, apoi pe treapta inferioară. Faceți testul scobitorii.

19. Amestecați zahărul cu zahăr vanilat și apă clocotită, până se topesc toate granulele.

20. Scoateți cozonacii din cuptor și îi ungeți imediat cu sirop. Lăsați-i să se răcească complet pe grătarul cuptorului.

Rumeni și aromați, acești cozonaci sunt cei mai gustoși!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!