”Am un singur rid și stau așezată pe el” – istoria legendarei frațuzoaice Jeanne Calment!

Viața trebuită trăită în așa fel, încât toți cei din rai să exclame: ”Uau, a fost grozav, mai repetă o dată!”. Se pare ca asta i s-a întâmplat frațuzoaicei Jeanne Calment, care a trăit 122 de ani și 164 de zile, stabilind un record mondial.

Aceasta este povestea unei femei incredibile, a cărei viață a fost urmărită nu doar de Franța, dar și de întreaga lume.

Câteva curiozități din viața uimitoarei Jeanne Calment

Este frațuzoaică nativă, născută în Orly, într-o familie de aristocrați. Când Jeanne avea 8 ani, Edison tocmai a inventat becul. Când avea 14 ani, a fost construit Turnul Eiffel. La 21 ani s-a căsătorit cu o rudă îndepărtată.

Pare incredibil, însă cândva în tinerețe Jeanne s-a întâlnit cu Van Gogh. “Era murdar, prost îmbrăcat și trist”, a recunoscut ea într-un interviu cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea marelui artist.

Multe persoane nu ajung nici până la vârsta de 85 de ani, iar Jeanne Calment nu doar a atins această cifră, dar anume la această vârstă a început să practice scrima. Nu sunteți surprinși? În anul său centenar, această bătrână mergea cu bicicleta. La vârsta de 115 ani a obținut un rol în film, iar la 121 de ani a luat parte la teatrul muzical ”Stăpâna planetei”.

”Eu am un singur rid și stau așezată pe el!”, a spus străbunica planetei odată. Apropo, Jeanne a renunțat la fumat abia la 117 ani. Și nu pentru că se simțea rău. Pur și simplu, pierzându-și practic vederea, îi era neplăcut de fiecare dată să ceară cuiva să-i aprindă țigara.

Rudele spun că până în ultimele zile a iubit mirodeniile iuți și mâncărurile picante. “Sunt îndrăgostită de vin”, îi plăcea lui Calment să repete.

Dintr-o ironie a sorții, Jeanne a trăit mai mult decât copiii și chiar nepoții, din acest motiv nu are descendenți.

La vârsta de 90 de ani, ea a încheiat un contract cu avocatul de 47 de ani, Raffrey: el trebuia să-i moștenească casa plătind chiria în fiecare lună până la moartea ei.

Conform calculelor, costul casei a fost aproximativ egal cu suma pe care avocatul trebuia să o plătească pe parcursul a 10 ani. Dar și în acest caz norocul a fost de partea lui Jeanne: Raffrey nu numai că a plătit timp de 30 de ani, dar a murit și înaintea bătrânei, la vârsta de 77 de ani. Și asta nu e tot: conform contractului, văduva a continuat să efectueze plățile.

Calment a supraviețuit 17 (!) președinți ai țării sale. Când a fost întrebată care este secretul longevității, ea a răspuns, gândindu-se: “Probabil că nu am lucrat niciodată”. În ultimii 7 ani ai vieții sale i-a fost foarte greu să meargă (trauma șoldului dădea de știre), dar această bătrânică excepțională a avut o minte lucidă și o memorie bună până la sfârșitul zilelor.

Într-unul dintre interviuri, corespondentul i-a spus plecând: “Ne vedem! Poate la anul viitor … “La care Calment a răspuns: ”De ce nu? Nu arătați atât de rău!”

Până la ultima suflare, această bătrânică fragilă și isteață a rămas stilată: bluză albă, pantaloni negri și la gât întotdeauna purta un șirag de perle. “Mi se pare că voi muri de râs”, presupunea bunicuța optimistă.

Când Jeanne a părăsit această lume în cel de-al 123-lea an de viață, se pare, că râdea nu doar ea, ci și soarta. Această femeie nu și-a pierdut niciodată curajul și își provoca zilnic viața.

Iar soarta, după cum știți, îi iubește pe cei îndrăzneți și, prin urmare, nu se angaja să concureze cu Calment … Povestiți-le tuturor prietenilor despre această bătrână grozavă: să afle și ei secretele longevității ale celei pe care o cunoștea întreaga Franță…

Câteva fraze ale lui Jeanne:

1.Tinerețea este o stare de spirit, nu a corpului. Deci, sunt doar o puștoaică, care în ultimii 70 de ani arătă rău.

2.Am un singur rid și eu acum stau așezată pe el.

3.Toți bebelușii sunt minunați.

4.Dumnezeu a uitat de mine!

5.Zâmbiți mereu. Astfel explic motivul logevității mele!

6.Dacă într-o situație nu puteți face nimic, pur și simplu nu vă faceți griji.

7.Am o mare dorință de a trăi și un apetit bun, în special pentru dulciuri.

8.Niciodată nu folosesc rimel, pentru că de multe ori râd până la lacrimi.

9.Eu rău văd, rău aud și rău mă simt, dar toate astea sunt doar fleacuri.

10.Am picioare de fier, dar dacă să fiu sinceră, au început să ruginească.

11.Am primit plăcere cu orice ocazie, am ținut cont de principiile moralității și nu am regrete. Am avut noroc.

Fiți fericiți!