Ardei iuți în sos de roșii – sunt în stare să trezească pofta de mâncare doar cu aroma lor!

Aceasta conservă de ardei picanți este în stare să trezească pofta de mâncare doar cu aroma sa. Trebuie neapărat să fie încercată de toți cei care adoră conservele iuți, aromate și gustoase.

INGREDIENTE:

– 5 kg de roșii;

– 3 kg de ardei (dulci, semi-picanți și iuți);

– 200-250 g de pătrunjel;

– 1-2 căței de usturoi (100 g);

– 150 ml de oțet de mere de 5-6 % (100 ml de oțet de 9 % sau 2,5 lingurițe de esență de oțet de 70 %);

– 150-200 g de zahăr;

– 200 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 80 g de sare grunjoasă (sau după gust).

*Din această cantitate de ingrediente, noi am obținut 6,5 l de sos.

MOD DE PREPARARE:

1. Veți avea nevoie de 5 kg de roșii foarte coapte – chiar și roșiile informe și foarte mari sunt bune. Le puteți decoji, scufundându-le în apă clocotită timp de 1 minut. Apoi tăiați-le în bucăți sau, alternativ, le puteți îndepărta cotoarele și le puteți trece prin mașina de tocat carne sau prin blender – cum vom face și noi.

2. Turnați pasta obținută într-o cratiță, adăugați zahărul, oțetul și uleiul vegetal și amestecați. Puneți-o pe foc și lăsați-o să fiarbă timp de 30-40 de minute din momentul clocotirii. Însă mai bine orientați-vă după consistența acesteia. Lichidul în exces trebuie să se evaporeze bine. Pentru aceasta, mai bine folosiți o cratiță mai mare.

Notă: După cum puteți observa, noi am adăugat oțetul din start, deoarece acesta nu are rol de conservant, ci de a oferi gust.

3. Tăiați codița ardeilor și despicați-le vârful cu cuțitul, sau înțepați-i cu furculița, cum doriți. De asemenea, pentru a ajusta iuțeala după bunul plac, puteți să le îndepărtați semințele ardeilor iuți.

Sfat: Dacă veți adăuga și ardei grași, atunci să-i tăiați în jumătate și să le îndepărtați cotoarele și semințele.

4. După aceasta, tocați pătrunjelul mărunt și dați usturoiul prin răzătoarea cu găuri mici, sau treceți-l prin presă.

5. După ce ați obținut compoziția potrivită a sosului de roșii, adăugați toți ardeii, usturoiul și puțină sare. Amestecați foarte bine. Lăsați și ardeii să fiarbă în sos timp de 25-30 de minute, amestecându-i periodic. Focul trebuie să fie mic.

6. Peste jumătate de oră, adăugați pătrunjelul și mai lăsați compoziția să fiarbă timp de 6-8 minute. În final, gustați sosul și adăugați ce-i lipsește, după gustul dvs.

7. După ce ați sterilizat atât borcanele cât și capacele prin cea mai comodă metodă pentru dvs., turnați ardeii în ele, străduindu-vă să puneți câte puțin din fiecare soi, ca să nu se nimerească numai iuți într-un borcan, de exemplu. De asemenea, aveți grijă să umpleți borcanele cu vârf cu sosul de roșii și să nu rămână spații goale în ele.

8. Acoperiți-le ermetic cu capace și întoarceți-le cu susul în jos. Înveliți-le într-o pătură călduroasă și lăsați-le sub ea până când se vor răci complet. După aceasta, le puteți depozita. Se păstrează bine atât în cămară, cât și la temperatura camerei. Savurați iarna ardeii obținuți în sos de roșii cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!