Arta de a aranja platoul asortat de brânzeturi: cum se servește corect și ce cașcaval să adăugați!

Pe masa festivă a unei gospodine cu experiență neapărat este și un platou asortat de brânzeturi. Iar dacă femeia are fantezie și preferă aranjarea frumoasă, atunci aperitivul va fi servit nu doar tăiat felii și cuburi, ci interesant și rafinat.

Servirea platoului asortat de brânzeturi este considerată o adevărată artă, deoarece e nevoie de ales tipuri speciale de cașcaval, de combinat iscusit produsele și de aranjat aperitivul în mod corespunzător. Nu există reguli obligatorii, dar vă putem oferi câteva recomandări practice.

1. Servirea corectă

Aperitivul de brânzeturi se servește, de regulă, pe platouri din lemn de diferită formă și mărime. Există chiar și farfurii speciale pentru cașcaval, iar în set puteți găsi cuțite pentru diferite tipuri de cașcaval.

Pentru ca aroma și gustul brânzeturilor să nu se amestece între ele, lăsați puțin spațiu între fiecare fel. Pe un platou se servesc 3, 5 sau 7 tipuri de cașcaval, în funcție de mărimea farfuriei. Important este să nu exagerați, deoarece din cauza multitudinii de gusturi, receptorii pot deveni mai puțin sensibili.

2. Cu ce se servește

Pe platoul asortat de brânzeturi se adaugă cel mult 3-5 produse. Combinația clasică – nuci, cum ar fi alune, migdale sau miez de nucă. Dintre fructele uscate, cele mai potrivite sunt curmale, stafide, caise uscate și vișine sau răchițele uscate. Dacă doriți să adăugați fructe, alegeți mere acrișoare sau suculente, pere, smochine sau struguri. Mierea, dulceața cu gust dulce-acrișor, gemul și marmelada se asociază perfect cu cașcavalul.

3. Realizarea platoului asortat de brânzeturi

Un platou tradițional de brânzeturi include diferite tipuri de brânză din lapte de capră, vacă sau oaie. Brânza poate fi cu mucegai sau cu gust suplimentar, de exemplu, cu ierburi sau fructe de pădure. Adesea, se întâlnesc aperitive tematice de cașcaval din brânzeturi franceze, spaniole și italiene.

Exemplu de aranjare a unui platou asortat de brânzeturi

1. Bouche de chevre. Brânză cu crustă groasă ușor mucegăită, pregătită din lapte de capră. Datorită crustei („buștean de capră”), produsul capătă un gust picant special, care devine mai cremos și delicat spre centrul batonului. Textura brânzei este moale și cremoasă. Bouche de chevre poate fi înlocuit cu ricotta sau feta.

2. Selles-sur-Cher. Brânză cu crustă albastră făcută din lapte de capră. Acest produs are un gust picant, dar delicat. Brânza se maturează timp de cel puțin 1 an. Selles-sur-Cher poate fi înlocuit cu Valençay și Clochette.

3. Brie. Brânză făcută din lapte crud de vacă sub formă de roată plată. Cu cât este mai subțire roata, cu atât brânza este mai picantă. Produsul are o culoare cenușie palidă, o textură moale și seamănă la gust cu brânza Camembert, care îl poate înlocui pe platoul asortat.

4. Taleggio. Brânza cremoasă se face sub forma unui dreptunghi din lapte de vacă. Ea se maturează mai mult de 1 lună, are gust de ciuperci subliniat de o tentă fină de nucă. Taleggio poate fi înlocuită cu Reblochon, Epoisses sau Munster.

5. Roquefort. Un tip de brânză bine cunoscut cu mucegai albastru, care se prepară din lapte de oaie cu adaos de bacterii de penicilină. Roquefort se maturează timp de cel puțin 3 luni. Această brânză poate fi înlocuită cu un Stilton sau Gorgonzola.

6. Emmental. Cașcavalul se face din lapte puțin degresat, iar datorită acestui fapt are un gust dulciu. Produsul se ține în saramură, apoi se maturează. Puteți înlocui cașcavalul cu Cheddar, parmezan sau Edam.

7. Cașcaval de capră cu coriandru. Cașcavalul are o textură fină și moale, o aromă de coriandru și o tentă de nuci. Produsul se maturează timp de 35 de zile. Cașcavalul se înlocuiește cu orice alt timp de cașcaval cu adaosuri.

Recomandările noastre simple vă vor ajuta să realizați un platou de brânzeturi perfect. Acest aperitiv este o plăcere costisitoare, dar, credeți-ne, merită! Oaspeții vor fi încântați de varietatea de cașcavaluri de pe masă. Iar dacă serviți brânzeturile cu vin gustos, roșu sau alb, veți fi la cel mai înalt nivel! Care este cașcavalul dumneavoastră preferat?

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!