Aspect de muffins și textură de croissant – prăjituri rafinate și foarte gustoase!

Cruffins. Un desert cu aspect de muffins și textură de croissant. De aici vine denumirea, dar și tehnologia de preparare. Aluatul se întinde foarte subțire, apoi se acoperă cu unt, se formează croissante, care se coc în forme pentru brioșe. Prăjiturile arată foarte spectaculos, sunt calorice, pentru că conțin mult unt, dar sunt și foarte gustoase, cu o aromă bogată. Rețeta este deosebită prin faptul că puteți adăuga orice umplutură doriți, adică să personalizați desertul.

Noi am folosit aluat cu drojdie, care diferă puțin de rețeta originală: am pregătit aluatul pe bază de lapte, nu pe apă ca în original, am adăugat ou, deși în original nu este în ingrediente, și puțin ulei, în original se adaugă destul de mult unt. De asemenea, am micșorat cantitatea de unt cu care se unge aluatul.

INGREDIENTE (PENTRU 12 CRUFFINS):

-400 gr de făină;

-70 gr de zahăr;

-150 ml de lapte;

-1 ou;

-6 gr de drojdie instant;

-30 ml de apă;

-1/2 linguriță de sare;

-20 gr de ulei,

-100-150 gr de unt;

-zahăr pudră.

MOD DE PREPARARE:

1.Scoateți untul din frigider și lăsați-l pe masă, el trebuie să fie moale, ca să-l puteți unge foarte ușor. Nici într-un caz nu topiți untul.

2.Cerneți făina. Adăugați drojdia în apă caldă, amestecați și lăsați pentru câteva minute, să se dizolve. Puteți dizolva drojdia și în lapte cald, dar în acest caz durează mai mult.

3.În laptele cald, adăugați zahăr, sare și oul bătut, apoi drojdia. Tot la această etapă puteți adăuga uleiul, noi îl adăugăm la sfârșit.

4.Amestecați și frământați aluatul. Aluatul nu trebuie să fie moale, dar nici prea dens, adică are o consistență medie. Amestecați mai întâi cu lingura, adăugând câte puțină făină. Apoi transferați aluatul pe masa de lucru presărată cu făina rămasă și frământați, până obțineți un aluat neted, omogen, elastic și nelipicios, adică se se despindă ușor de mâini și blatul de lucru, lăsându-le curate.

5.La sfârșit, turnați treptat, câte puțin ulei pe masa de lucru și frământați aluatul. Aluatul nu este lipicios și atunci când îl tăiați. Rotunjiți aluatul, ungeți vasul cu puțin ulei, așezați aluatul, îl acoperiți și îl lăsați la loc cald pentru aproximativ 1-1,5 ore. Aluatul trebuie să crească în volum de 1,5-2 ori.

6.Ungeți forma pentru muffins cu unt, o presărați cu făină, apoi scuturați excesul.

7.Lucrați puțin aluatul și îl împărțiți în 6 bucăți de aceeași mărime și greutate. Folosiți un cântar dacă aveți. Rotunjiți fiecare bucată de aluat și le acoperiți cu peliculă alimentară sau cu o pungă din plastic.

8.Întindeți aluatul cu sucitorul. În rețeta originală aluatul se întinde cu mașina de făcut paste, dacă aveți una, folosiți-o. Întindeți aluatul într-o singură direcție.

9.Obțineți o foaie lungă de aluat cu lungimea de 60 cm și lățimea de 18 cm. O ungeți cu unt moale, folosind pensula. Stratul de unt trebuie să fie uniform și mediu, nici gros, nici subțire.

10.Rulați o ruladă. Nu rulați strâns și, în timp ce rulați, întindeți adăugător aluatul, să fie mai lung.

11.Trageți ușor în părți rulada obținută și o tăiați, cu un cuțit ascuțit, în jumătate pe lungime.

12.Tăiați mai întâi cu vârful cuțitului ca să nu se lipească straturile de aluat, iar la sfârșit presați și tăiați aluatul până la sfârșit. Trebuie să obțineți fâșii stratificate.

13.Din aceste fâșii formați muffins. Străduiți-vă ca straturile de aluat să fie la suprafață, astfel ele se vor deschide frumos în timpul coacerii. Așezați prăjiturile în formă, le acoperiți și le lăsați.

14.Continuați să întindeți aluatul și să formați muffins. Dacă faceți acest lucru rapid, lăsați forma pe masa de lucru, dacă nu, vă recomandăm să o dați la frigider.

15.După ce ați așezat în formă ultimile cruffins, le lăsați la cald încă pentru 1-1,5 ore, până cresc în volumd e 2 ori.

16.Dați forma la cuptorul preîncălzit până la 200-210°С până prăjiturile se rumenesc, aproximativ 20 de minute.

Scoateți cu grijă prăjiturile cruffins din formă, le presărați cu zahăr pudră și savurați acest desert rafinat. Sunt extrem de gustoase anume calde. Când se răcesc tot sunt bune și moi, dar nu se compară cu cele proaspăt scoase din cuptor.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!