Ați semănat și ați uitat – răsaduri pentru leneși! Metoda simplă și rapidă!

Răsadurile se simt foarte bine în sticle de plastic de 1,5l. Este foarte comod, în plus, reutilizarea sticlelor ajută la protecția mediului. Există doar unele nuanțe.

Cum se seamănă semințele în sticle și să obțineți rapid plante tinere:

– dezinfectați semințele, ca urmează a fi semănate, cu soluție de permanganat de potasiu;

– tăiați pungi de plastic în fâșii lungi cu lățimea de 10 cm;

– la fel, tăiați și hârtie igienică fâșii;

– așezați hârtia pe fâșiile de pungi de plastic și repartizați deasupra semințele de tomate;

– stropiți în prealabil hârtia cu apă din pulverizator, iar în mijloc adăugați semințe, păstrând între ele distanța de 4 cm;

– rulați fâșia într-un rulou strâns, astfel încât diametrul ruloului să coincidă cu diametrul sticlei cu gâtul tăiat;

– dacă diametrul ruloului este mai mic, atunci îl puteți înfășura suplimentar într-un strat de polietilenă;

– introduceți ruloul în sticlă și turnați 3 cm de apă;

– dați recipientul cu semințe la loc luminos;

– plantele tinere de răsaduri vor apărea peste câteva zile.

Semințele vor germina foarte repede datorită efectului de seră. Deci, puteți încolți semințe de  roșii, vinete, petunie, eustoma, crăițe.

Cum are loc cultivarea răsadurilor în sticle de plastic

Folosiți sticlele de plastic de 1,5-2l în felul următor:

– tăiați baza puțin mai jos de jumătate;

– întoarceți părțile superioare cu gâtul în jos;

– apoi le introduceți în părțile inferioare;

– le umpleți cu sol;

– plantați sau transplantați răsadurile în sticle.

Obțineți niște ghivece minunate cu suport de mărimea potrivită și cu găuri pentru apa în exces. În plus, este foarte comod să transplantați din ele răsadurile pe pat: deschideți capacul, împingeți balotul de pământ cu degetul și el iese foarte ușor. După care, dați răsadurile de tomate pe pat sau în seră.

La fel puteți proceda cu răsadurile de ardei, vinete, castraveți. Castraveții pot fi cultivați în sticle mari de 5l și să obțineți un randament sporit.

Tomate în sticle de plastic de 5l

În sticle de 5l, răsadurile se plantează puțin diferit. Fixați sticla cu partea plată și tăiați partea superioară, ca pe un capac. În partea de jos, faceți găuri ca să se scurgă exces de apă. Umpleți vasul cu sol nutritiv pentru răsaduri și semănați semințele. În astfel de sticle de 5l este foarte comod să cultivați răsaduri de flori.

Ce puteți planta în sticle de plastic de 30l:

– în ele arată frumos soiurile de flori, care atârnă;

– de asemenea, din ele puteți face paturi verticale pentru petunii și căpșuni (e nevoie să faceți găuri în părțile laterale și să plantați răsadurile de flori pe toată înălțimea sticlei);

– din legume, vor crește bine roșiile și castraveții. Nu uitați să faceți găuri pentru drenaj la baza sticlei, ca să se scurgă apa.

Încă o metodă minunată de cultivare a răsadurilor în sticle de plastic

Cine va încerca această metodă de creștere a răsadurilor nu va mai folosi niciodată alta. Sticlele de plastic de 5l trebuie tăiate în jumătate. Puteți să nu faceți găuri de scurgere. În timpul irigării, în vas se vede cât de adânc curge apa. La bază, adăugați un strat de 2 cm de coji de ouă, 2 cm de nisip, iar deasupra 10-12 cm de sol de calitate.

Opăriți pământul pentru răsaduri cu apă clocotită (moderat, nu turnați prea multă), îl lăsați să se răcească și repartizați uniform cu penseta câte 20 de semințe în fiecare sticlă de 5l.

Dacă sticla este mai mare, adăugați respectiv mai multe semințe. Presărați-le cu puțin compost cernut, acoperiți cu pungă de plastic și așezați sticlele pe dulapuri, unde este mai cald.

Când se seamănă semințele pentru răsaduri:

Semințele de țelină, ardei și vânătă se seamănă la mijlocul lunii februarie, iar cele de tomate – pe 20 martie.

Sfat. Acoperiți numaidecât plantațiile cu polietilenă. Acest lucru creează o microclimă umedă și caldă, în care semințele dau rapid plante tinere. De îndată ce acestea apar, îndepărtați polietilena și puneți sticlele pe geam.

Udați răsadurile din sticle după necesitate, acest lucru se vede foarte bine prin pereții transparenți ai vasului. Regularitatea irigărilor este de aproximativ o dată în 5 zile, dar posibil și mai frecvent – în funcție de cum cresc răsadurile.

O dată în săptămână, stropiți-le cu stimulator de creștere și întoarceți cât mai des recipientele spre soare, fără să uitați să mai adăugați sol pe măsura creșterii. Semințele încolțesc foarte repede, răsadurile cresc pe geam până în momentul plantării în câmp deschis.

Pe paturi se transplantează în felul următor: apăsați sticla de plastic, astfel încât pământul să iasă singur împreună cu răsadurile într-un vas cu apă. Spălați cu grijă rădăcinile în apă și sădiți imediat plantele pe pat sau în seră.

Cultivarea răsadurilor în sticle de plastic are foarte multe avantaje:

– creșterea tomatelor fără transplantare;

– curățenie, nu aveți nevoie de paleți;

– răsadurile nu sunt deteriorate în timpul transportării și transplantării în câmp deschis;

– se înrădăcinează rapid și 100%.

Spor la grădinărit!