Au apărut mlădițele de ardei gras? Iată ce trebuie să faceți imediat ca să nu distrugeți răsadurile!

De îndată ce semințele au germinat și la suprafața solului au apărut primele plante tinere, este nevoie să urmați acești pași, ca să nu distrugeți răsadurile. Câteva acțiuni incorecte ar putea să vă lase fără răsaduri.

1. În primul rând, imediat ce ați observat că plantele dumneavoastră abia încep să iasă de sub pământ, vedeți imaginea de mai jos, puneți răsadurile sub lumină. Acest lucru este primul de care aveți nevoie pentru ca răsadurile dumneavoastră să nu se întindă, crescând verzi și frumoase. Dar, lumină, se au în vedere lămpile pe rafturile dumneavoastră și nici într-un caz pe pervaz.

Puteți folosi astfel de becuri și răsadurile dumneavoastră vor crește bine. Dar, între ele și răsaduri trebuie să fie o distanță de 35 cm, dacă lampa va fi mai sus, plantele vor începe să se întindă. Amenajați-vă numaidecât câteva rafturi pentru cultivarea răsadurilor.

De ce nu e voie să puneți răsadurile pe pervaz? Totul constă în temperatură. De exemplu, dacă în casă este o temperatură de 21°С, pe pervaz, lângă geam, vor fi 16°С. Acest lucru va duce la răcirea vasului cu răsaduri.

În consecință, din cauza umidității sporite, pentru că veți uda răsadurile, și temperaturii scăzute, pe suprafața solului se va forma imediat ciuperca, care va duce la îmbolnăvirea plantelor cu putregaiul răsadurilor. În doar câteva zile după ce puneți răsadurile pe pervaz, tulpinile plantelor se vor înnegri și ele vor fi distruse.

2. Următorul pas, dacă vasul cu răsaduri a fost acoperit, atunci e nevoie să îndepărtați sticla, folia de plastic sau orice altceva folosiți.

Sfat. Dacă veți folosi un substrat de cocos, nu e nevoie să acoperiți vasul cu semințe indiferent de ce cultură ați semănat. Datorită cantității suficiente de umiditate și oxigen, mlădițele vor apărea rapid. Acoperind răsadurile, creați efectul de seră și provocați astfel apariția aceleiași ciuperci.

3. Ce nu trebuie să faceți atunci când apar primele plante – nu vă grăbiți să fertilizați răsadurile. Îngrășămintele nu vor fi asimilate, deoarece rădăcina abia se formează, respectiv un efect și o creștere rapidă nu veți obține. În cazul în care nu asigurați răsadurile cu iluminarea necesară și le fertilizați, atunci când se vor dezvolta frunzele adevărate și respectiv va începe să se dezvolte sistemul radicular, veți obține nu o creștere abundentă, ci o întindere abundentă. În consecință, răsadurile se vor lăsa la pământ și nu le veți mai putea utiliza.

Concluzie: asigurați răsadurile cu iluminare pe raft timp de 12-14 ore, o temperatură stabilă +20…+25°С, fără fertilizări și, despre asta nu am vorbit, o irigare uniformă moderată – aveți grijă să nu se usuce solul de la suprafață și nu turnați multă apă. De exemplu, puteți uda răsadurile zilnic, dar câte puțin, și faceți acest lucru dimineața, deoarece nu se recomandă să udați răsadurile peste noapte (noaptea temperatura scade, iar împreună cu umiditatea excesivă puteți provoca putregaiul răsadurilor).

Spor la grădinărit!