Băutura fierbinte perfectă: 7 sfaturi pentru a bate laptele fără aparat!

Cafeaua delicioasă, aspectuoasă și deosebit de aromată poate fi preparată cu ușurință chiar și fără un aparat de cafea. Metodele de a o pregăti în casă nu sunt mai rele decât cele automate sau cele utilizate în cafenele. Vă propunem 4 modalități simple de a bate laptele fără o mașină de cafea și încă câteva trucuri utile, care fac o ceașcă de cafea perfectă. 

1. Cum se bate laptele fără aparat de cafea? 

Aparatul de cafea este, fără îndoială, un instrument util pentru crearea unei băuturi gustoase. Cu toate acestea, el este, de regulă, foarte scump și greu de îngrijit în condiții de casă, deoarece chiar dacă consumați o cantitate mică de cafea, dispozitivul trebuie spălat și curățat frecvent. În plus, aparatele de cafea ocupă mult loc pe blat, ceea ce este deosebit de incomod pentru bucătăriile cu spațiu limitat. Din fericire, există câteva modalități simple, care vă ajută să serviți ciocolată fierbinte sau cafea cu lapte bătut acasă fără cheltuieli suplimentare. În acest scop, puteți utiliza un tel electric, o presă franceză, un tel mic sau un simplu borcan, care se găsește în orice casă. 

2. Tel și aragaz 

Această metodă vă va ajuta să faceți o spumă perfect gustoasă pentru ceașca aromată de cafea. Mai întâi, turnați laptele într-o cratiță și o puneți la foc mediu. Începeți să bateți cu un tel electric, efectuând mișcări circulare timp de 2-5 minute. Dacă nu aveți mult lapte, puteți înclina cratița pentru a ușura procesul de batere a laptelui. Luați vasul de la foc când laptele devine cald și pufos. Cu ajutorul telului electric și a încălzirii lente a laptelui, obțineți nori pufoși și ușori de spumă. 

3. Presă franceză 

Mai întâi, turnați lapte rece în presa franceză, astfel încât să fie mai puțin de jumătate. Folosind pistonul, faceți mișcări jos-sus, până când laptele devine dens și spumos. După care, spuma rezultată poate fi încălzită în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde. Dacă în acest timp laptele nu se încălzește, porniți cuptorul pentru încă 10 secunde, iar și iar, până când temperatura este potrivită. Încălzirea alternativă se face la bain marie. Utilizarea unei prese franceze oferă straturi catifelate, intense, cremoase de spumă, mult mai dense decât în cazul celorlalte metode. 

4. Tel electric pentru lapte 

Telul electric pentru lapte este un instrument compact și accesibil la preț, care va fi de folos în orice bucătărie. Funcționează de la baterii, deci se deosebește prin mobilitatea și comoditatea sa. Cu ajutorul lui puteți obține spumă ușoară și aerată cu o densitate mai mică decât în cazul altor metode. Pentru aceasta, e nevoie să turnați lapte într-un vas potrivit și să faceți mișcări circulare cu telul, scufundând duza cel mult pe jumătate. Peste 1 minut, puteți scufunda telul mai adânc și din acest moment nu permiteți ca vârful să iasă deasupra laptelui. Bateți astfel timp de 3 minute. După aceea, încălziți laptele la cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde și, dacă este necesar, adăugați reprize de 10 secunde, până se încălzește. 

5. Metoda în borcan 

Puteți face spumă pentru cafea fără a utiliza echipamente speciale. Pentru aceasta, e nevoie doar de un borcan simplu de sticlă. Se toarnă lapte rece în el, cât să umpleți doar 1/3. Apoi, închideți bine borcanul cu un capac și agitați-l timp de 30 de secunde. De regulă, este suficient pentru a forma o spumă lichidă și uniformă, dar totuși plăcută. După aceea, spuma trebuie încălzită la cuptorul cu microunde. 

6. Temperatura laptelui 

Pentru a obține o băutura fierbinte perfectă, este important nu numai să folosiți instrumentele potrivite, ci și produsele. De exemplu, mult depinde și de temperatura laptelui. Laptele rece se bate mai bine decât laptele cald. Acest lucru se explică prin faptul că proteinele din lapte sunt mai stabile în stare rece, ceea ce permite aerului să se rețină mai ușor în bule. 

Informație interesantă: Se consideră că patria arborelui de cafea este Etiopia. Faima mondială băuturii bine cunoscute în prezent i-a fost asigurată în Yemen, unde au învățat să cultive arbori de cafea. În secolul al XV-lea, boabele au început să fie vândute în țările din Orientul Mijlociu și Apropiat. Și doar 200 de ani mai târziu, Yemenul a devenit proprietarul deplin al pieței de cafea, iar apoi produsul a apărut în Asia și în alte țări. 

7. Grăsimea laptelui 

Fracția masică de grăsime a laptelui, de asemenea, influențează calitatea spumei. Laptele cu un conținut ridicat de grăsimi creează o spumă mai bogată, cu o densitate mai mare, în timp ce laptele cu un conținut mai scăzut de grăsimi oferă o cantitate mai mare de spumă mai pufoasă. 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!