Bolile agrișului și modalitățile de înlăturare ale acestora!

FĂINAREA

Făinarea (Sphaerotheca) reprezintă cel mai mare pericol pentru agriș. Această boală poate lăsa grădinarul fără recoltă și dacă nu este tratată, arbustul va muri peste câțiva ani.

Făinarea progresează cel mai intens, când vremea este caldă și umedă. În ultimele săptămâni de primăvară sau în primele săptămâni văratice pe tulpinile, frunzele și fructele tufei afectate apare un sediment afânat, de culoare albă. Peste o anumită perioadă de timp sedimentul respectiv se transformă într-o crustă maronie.

Tulpinile afectate încep să se curbeze și să se usuce. De asemenea, are loc răsucirea și stoparea creșterii frunzelor infestate: ele devin friabile. Fructele afectate nu sunt capabile să se coacă: pe suprafața lor apar fisuri și ele cad de pe ramuri.

Ca să tratați planta bolnavă, este necesar să o stropiți cu un fungicid, care conține oxiclorură de cupru (40 g de fungicid la o găleată de apă): tratamentul trebuie aplicat până va începe perioada de înflorire.

De asemenea, puteți să tratați arbustul cu un preparat, care conține penconazol: înainte și după înflorire (respectați instrucțiunile de pe ambalaj).

Cel mai frecvent această boală afectează următoarele soiuri de agriș: Ingvita, Rusesc, Triumph etc.

Există și specii foarte rezistente la această boală internațională (patria ei este America): Rokula, Invicta, Rezistent de Cluj, Mucurines și Rolonda.

Majoritatea soiurilor rezistente la făinare au rezultat în urma lucrărilor de selecție a horticultorilor din America.

ALTE BOLI

În unele cazuri acest arbust este afectat de antracnoză, mozaic, pătare albă sau rugină. Dacă tufa de agriș este afectată de mozaic, atunci trebuie să o dezgropați și să o distrugeți cât mai repede, deoarece această infecție virală este incurabilă.

Ca să tratați agrișii afectați de pătare, antracnoză sau rugină, folosiți sulfatul de cupru, penconazolul sau difenoconazolul.

În asemenea cazuri plantele trebuie tratate în 2 etape: prima stropire se realizează la începutul primăverii, până la desfacerea mugurilor, iar cea de-a doua — peste 1.5 săptămâni după terminarea culegerii fructelor.

În scop profilactic: la începutul primăverii parcela, pe care crește agrișul, trebuie curățată de frunzele căzute, deoarece ele pot conține microorganisme patologice. De asemenea, trebuie să îndepărtați la timp buruienile.

Spor la grădinărit!