Bordură pentru patul cu flori și peluză: șapte idei clasice!

Realizarea unei borduri nu este doar fixarea unui separator între paturi și peluză. Aceasta este un element semnificativ de design, care oferă teritoriului un aspect finit.

Vă propunem 7 idei nesofisticate pentru crearea unei borduri. Încercați să realizați una din aceste variante sau puteți inventa ceva propriu. În orice caz, cadrul decorativ va împărți grădina în zone, fără să afecteze integritatea acesteia.

1. Bordură din beton

Bordura de beton este accesibilă, decorativă și funcțională. Puteți înrăma paturi și cărări sau înconjura copaci. Universalitatea bordurilor din beton vă permite să le folosiți în orice colț al teritoriului, fără teama de a încălca armonia designului peisajului.

Dacă nu doriți să faceți singuri toate lucrările de realizare a bordurilor, puteți apela la ajutorul specialiștilor. Mai ales dacă proiectul dumneavoastră nu este foarte simplu de înfăptuit.

2. Bordură metalică

Bordura metalică este mai simplu de instalat decât cea din beton. În plus, ea arată destul de modest, dar își îndeplinește perfect funcția principală, împărțind teritoriul în zone. Astfel puteți separa cu ușurință gazonul de patul mulcit cu flori.

3. Zonificarea cu cărămizi

Din cărămizi obțineți o bordură strictă și clasică. Ele creează un accent semnificativ datorită mărimii lor. Dacă marginea are curbe, cărămizile pot fi aranjate sub formă de ”evantai”. În acest caz, spațiul dintre ele îl puteți umple cu amestec de ciment și nisip sau cu nisip. Cel mai comod este să vă ajutați cu o perie.

4. Bordură din pietre

Dacă sunteți un amator al peisajelor naturale, atunci nu veți găsi un material mai potrivit decât pietrele. Ele vor crea iluzia unei borduri sofisticate și, în același timp, vor arăta foarte îngrijit.

Încă o variantă de utilizare a pietrelor în zonificarea teritoriului este să realizați ”un pârâu uscat”. El va deveni o compoziție interesantă și va separa discret peluza de patul cu flori. Avantaj dublu.

5. Dale de pavaj

Din dalele de pavaj obțineți nu numai niște cărări de grădină minunate, dar și borduri destul de îngrijite. Tot de ce e nevoie este să aveți o abordare creativă. În rezultat, aveți un cadru acurat pentru patul cu flori, suprafața de creștere a ierbii va fi limitată, iar mulciul nu se va răspândi peste marginile patului de flori.

6. Traverse în designul grădinii

Grinzile dreptunghiulare din lemn, de asemenea, pot fi borduri. Ele sunt potrivite pentru grădinile cu linii drepte. Desigur, cu ele nu puteți încadra un pat curbat de flori, dar într-o grădină cu mai multe niveluri pot fi utile.

7. Borduri din materiale rămase după reparație

Există și alte materiale care pot fi folosite în grădină, de exemplu, plăci ceramice sau piatră decorativă. Așadar, dacă după reparație v-au rămas aceste materiale, nu vă grăbiți să le aruncați – ele vă pot servi mult timp pe teritoriul vilei.

Așteptăm să ne împărtășiți și alte idei ingenioase și interesante de amenajarea a bordurilor!

Mult spor!